14.3. koronatilanne Päijät-Hämeessä | Sairaalakuormitus erittäin korkea, viime viikolla sairaalahoitoon joutui eniten potilaita koko epidemian aikana

Koronaviruksen aiheuttama sairaalakuormitus on Päijät-Soten alueella tällä hetkellä erittäin korkea, kertoo Päijät-Sote tiedotteessaan. Kuormitus on alkanut nousta uudelleen koronarajoitusten päättymisen jälkeen.

Maanantaiaamupäivään mennessä sairaalassa oli 42 koronapotilasta, joista yksi sai tehohoitoa. Viime viikolla sairaalahoitoon joutui yhteensä 43 koronapotilasta, mikä on Päijät-Soten mukaan selvästi korkein määrä koko epidemian aikana. Sairaalahoidossa on viimeisen seitsemän vuorokauden aikana ollut keskimäärin noin 34 henkilöä. Kasvua edelliseen seitsemän vuorokauden tarkastelujaksoon on tullut 25 prosenttia.

Koronapotilaiden sairaalakuormitus kasvussa Päijät-Hämeessä

Viikonlopun aikana Päijät-Soten alueella varmistettiin kaikkiaan 805 uutta koronavirustartuntaa. Näistä perjantaina varmistui 406, lauantaina 197 ja sunnuntaina 202. Tällä hetkellä uusi tartuntoja on varmistunut viimeisen seitsemän vuorokauden aikana keskimäärin 300 per vuorokausi. Kaikkiaan Päijät-Soten alueella on varmistettu koko epidemian aikana 28 922 koronavirustartuntaa.

Koronavirusnäytteitä on puolestaan otettu viimeisen seitsemän vuorokauden aikana keskimäärin 504 per vuorokausi. Näistä 48,4 prosenttia on ollut positiivisia. Koko epidemian aikana Päijät-Soten alueella on otettu kaikkiaan 270 860 koronanäytettä.

Ilmaantuvuusluku on laskenut viikonlopun aikana hieman ja on tällä hetkellä 1850. Lauantaina vastaava luku oli 1 867 ja sunnuntaina 1 855.

Korona opetti, ettei paluuta entiseen ole – bonuksena jopa paperittomuus

Maanantaihin mennessä Päijät-Soten alueen vähintään 12-vuotiaista ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut 88 ja toisen 85 prosenttia. Vähintään 18-vuotiaista kolmannen rokotuksen oli puolestaan saanut 63 prosenttia.

Päijät-Sote muistuttaakin, että vakavalta koronataudilta voi suojautua parhaiten ottamalla rokotuksen. Myös hyvä käsihygienia, turvavälit ja maskin käyttösuositukset on edelleen syytä huomioida julkisissa tiloissa. Kotona tulee myös pysyä, jos on vähäisiäkin koronavirukseen viittaavia oireita. Mikäli oireet ovat lieviä, voi tehdä kotitestin. Positiivisen kotitestituloksen jälkeen Päijät-Sote suosittelee omaehtoista kotieristystä, altistuneille puolestaan kontaktien välttämistä. Sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä työskenteleville ja vakavan koronataudin riskiryhmään kuuluville Päijät-Sote kuitenkin suosittelee terveydenhuollossa otettavaa koronatestiä. Tähän joukkoon kuuluvat myös raskaana olevat.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu arvioimaan epidemiatilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä seuraavan kerran keskiviikkona 23. maaliskuuta.

Korona kasvatti potilasjonoja Päijät-Hämeessä, kehitys ollut jyrkempää kuin muualla Suomessa: "Jouduimme tekemään henkilökuntasiirtoja, joilla turvattiin koronapotilaiden hoito"

Etusivulla nyt

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut