Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Kysely | Silta Aleksanterinkadun yli vai ei? Ota kantaa!

Lahden Aleksanterinkadun yli Seurahuoneelta Sokoksen talon kolmanteen kerrokseen on suunniteltu kävelysiltaa, jonka maksaisi Osuuskauppa Hämeenmaa. Kannatatko sillan rakentamista?

Pitäisikö Lahden Aleksanterinkadun yli rakentaa kävelysilta? Silta yhdistäisi Lahden Seurahuoneen ja Sokos-tavaratalon kohdalla eri puolilla katua sijaitsevat hotellitilat.

Osallistu kyselyyn tästä linkistä.

Silta on parhaillaan kaavoituksessa. Jos Lahden luottamushenkilöt näyttävät hankkeelle vihreää valoa, hyvin todennäköistä on, että kaavasta valitetaan. Tällöin kaavan saaminen lainvoimaiseksi vienee 1–2 vuotta.

Ylikulkusillan arkkitehtuurikilpailun voitti toukokuussa Seitti-niminen ehdotus.

Seitin on suunnitellut arkkitehtuuritoimisto B&M oy ja WSP Finland oy. Sillan toteuttamiskelpoisuutta arvioidaan tämän suunnitelman pohjalta.

Seittiä kuvataan mittasuhteiltaan siroksi ja esinemäiseksi sillaksi, jonka muotoilu ja yksityiskohdat ovat hallittuja. Tuomaristo arvosti tapaa, jolla teräs, puu ja lasi yhdistyvät.

Etelä-Suomen Sanomat on nyt alkuvuonna julkaissut asiasta muun muassa liikemies Jalo Paanasen mielipide kirjoitukse n ja Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston haastattelun, joissa siltaa puolustettiin.

– Veikkaan, että kun viidenkymmenen vuoden kuluttua mietitään sillan purkua ja vaihtamista aivan vain rakennusteknistä syistä, tulee museo vaatimaan ehdottomasti sillan säilyttämistä, koska se on olennainen osa kaupunkikuvaa ja lahtelaisuutta, Paananen kirjoitti.

– Toivottavasti kaavoitus etenee hyvin ja pääsemme rakentamaan siltaa ensi vuoden aikana. Vormisto taas toivoi haastattelussa.

Siltaa sen sijaan kritisoi esimerkiksi tutkija Riitta Niskanen.

– Siltasuunnitelma ei ole saanut puolelleen sen paremmin sillasta järjestetyn arkkitehtuurinkilpailun tuomariston, Hämeen ely-keskuksen kuin museonkaan asiantuntijoita. Siltatekniikan asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet rakenteen tekniset toteutusmahdollisuudet, kirjoitti Niskanen.

– Aleksanterinkadun silta on Päijät-Hämeen maakuntakaavan, Lahden yleiskaavan ja Lahden kaupungin arkkitehtuuripolitiikan kulttuuriympäristöarvotavoitteiden vastainen. Kaavaehdotus ei myöskään täytä vaatimusta kansalaisten yhdenvertaisuudesta.