Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Fazerilla oli hyvä vuosi myös Lahdessa – minne menee makeistehdas?

Elintarvikekonserni Fazerilla oli hyvä vuosi 2021. Etenkin makeisten myynnin siivittämänä Fazerin liikevaihto kasvoi neljä prosenttia edellisvuodesta ja oli 1 140 miljoonaa euroa.

Konsernin liikevoitto laski 23 prosenttia vajaaseen 40 miljoonaan euroon, mutta vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi kolme prosenttia 63 miljoonaan euroon.

Konsernijohtaja Christoph Vitzthumin mukaan Fazer ei säästynyt täysin koronapandemian vaikutuksilta.

– Pandemiatilanteen jatkumisen lisäksi haasteita aiheuttivat raaka-aineiden, pakkausmateriaalien ja kuljetusten saatavuus sekä niiden nousevat kustannukset, Vitzthum sanoi tiedotteessa.

Fazer Makeisten vuosi oli poikkeuksellisen vahva. Viimeisellä vuosineljänneksellä se saavutti kaikkien aikojen myyntiennätyksensä.

– Kasvu oli erinomaista etenkin suklaapatukoissa sekä lahja- ja kausituotteissa, Vitzthum kertoi.

Fazer etsii parhaillaan paikkaa uudelle makeistehtaalleen, joka korvaisi nykyiset tehtaat Vantaalla ja Lappeenrannassa. Lahti on yksi vaihtoehdoista. Päätös sijaintipaikasta tehdään tämän vuoden aikana.

Fazerilla on Lahdessa mylly, leipomo ja uusi ksylitolitehdas samalla tontilla Kärpäsessä sekä gluteenittomiin leivonnaisiin erikoistunut Vuohelan Herkku Jokimaalla. Viime vuonna laajennettiin kauramyllyä ja aloitettiin ksylitolitehtaan koeajot. Tehtaan käynnistysvaihe kestää pari vuotta, kertoo talousjohtaja Jouni Grönroos.

– Kyseessä on aivan uusi teknologia, jossa valmistetaan ksylitolia kauran kuoresta.

Investoinnin hinta on noin 60 miljoonaa euroa.

Vuohelan leipomo ja mylly siirtyivät osaksi Fazer Leipomoita vuoden 2020 alussa. Viime vuonna Fazer nousi gluteenittomien tuotteiden markkinajohtajaksi Suomessa.