Runeberg-kirjallisuuspalkinnon voitti Quynh Tran – esikoisromaani seuraa Pohjanmaalla asuvan vietnamilaislähtöisen perheen elämää

Runeberg-kirjallisuuspalkinnon on saanut Quynh Tran romaanista Skugga och svalka, suomeksi Varjo ja viileys. Kirja on Pietarsaaressa varttuneen ja tällä hetkellä Ruotsin Malmössä asuvan ja psykologina työskentelevän Tranin (s. 1989) esikoisromaani. Teoksen on suomentanut Outi Menna. Kustantajat ovat Förlaget ja Teos.

Voittajateos kuvaa lapsen näkökulmasta Pohjanmaan rannikkokaupungissa asuvan vietnamilaislähtöisen perheen elämää. Raadin mukaan tuokiokuvista koostuva romaani on moniääninen ja kielellisesti rikas.

– Tranin romaani on kuin valokuva, jonka valot ja varjot ja yksityiskohdat piirtyvät vähä vähältä katsojan mieleen. Omaääninen romaani on virkistävä lisä suomalaiseen kirjallisuuteen, sävykäs ja kaunis kokonaisuus, raadin perusteluissa todetaan.

Romaani kertoo isoveli Hieusta, äiti Másta ja kertojaminästä eli pikkuveljestä. Perheen äiti unelmoi rikastumisesta, isoveli taas kauniista tytöistä. Heidän rinnallaan varttuu pikkuveli, tarkkailija, joka askel askeleelta etenee koulupolullaan ja lumoutuu omasta hämmästystä herättävästä älystään.

Tran kertoi Uusimaa-lehden haastattelussa tammikuussa, että romaani ei ole omaelämäkerrallinen, vaikka niin voisi helposti ajatella.

– Se on ehdottomasti henkilökohtainen romaani siinä suhteessa, että se pohjautuu minun omiin ajatuksiini, tunteisiini ja muistoihini ja niin edelleen, mutta kirja ei kerro minusta ihmisenä eikä myöskään perheestäni, Quynh Tran totesi painokkaasti.

Kiehtovana kontrastina läpi kirjan kulkevat aasialaiset elokuvat pakopaikkana tuttuun maailmaan, palkintotiedotteessa kuvataan.

Quynh Tran tuo hienon vietnamilaisen äänen suomalaiseen nykykirjallisuuteen

Palkinto jaetaan vuosittain Porvoossa kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta. Palkintosumma on 20 000 euroa.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands svenska författareföreningin kirjallisuuspalkinto.

Palkinnon saajan valitsi kymmenen ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluivat kirjailija Marja-Leena Tiainen, kriitikko Merja Leppälahti ja kirjallisuudentutkija Hanna Lahdenperä.

Ehdolla olivat Niillas Holmbergin Halla Helle (Gummerus), Anneli Kannon Rottien pyhimys (Gummerus), Kaj Korkea-ahon Röda rummet / Punainen huone (Förlaget/Otava, suom. Laura Beck), Susinukke Kosolan Turkoosi vyöhyke (Sammakko), Martina Moliis-Mellbergin Falk (Schildts & Söderströms), Emma Puikkosen Musta peili (WSOY), Kaija Rantakarin Salit (Poesia), Matias Riikosen Matara (Teos), Quynh Tranin Skugga och svalka / Varjo ja viileys (Förlaget/Teos, suom. Outi Menna) sekä Suvi Vallin Hallittua kaatumista ja muita ruumiin kielen asentoja (Poesia).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut