Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lahtelaisten koululaisten mielestä turvattominta on suojatiellä

Lahti on selvittänyt lasten ja nuorten turvallista liikennekäyttäytymistä sekä koulumatkojen reittejä ja olosuhteita koululaishankkeessaan. Meidän koulu kävelee ja polkee -hankkeeseen osallistui viime vuonna 11 luokkaa, kaupunki tiedottaa.

Lapset esimerkiksi pääsivät harjoittelemaan pyöräilyä ajotaitoradalla ja oppimaan kestävästä liikkumisesta. Oppilaat myös arvioivat koulun pihan kävelijän ja pyöräilijän näkökulmasta.

Eniten mahdollisia ongelmia tuottivat kevyen ja raskaan liikenteen kohtauspaikat eli esimerkiksi suojatiet ja koulun parkkipaikat. Lapset saivat keksiä parannusehdotuksia vaarojen varalle. Kouluille oli varattu 1 000 euron budjetti kehitysprojektien toteuttamiseen.

Lapset lisäsivät viestintää koulun sisäisesti, koteihin sekä koulun ympäristössä liikkuville tahoille. Osa luokista hankki myös yhteiskäyttöpolkupyöriä, kypäriä sekä heijastinliivejä.

Hankkeeseen osallistuneet noin 220 oppilasta olivat 4–6.-luokkalaisia viidestä eri koulusta.

Hankkeessa tutkittiin myös pyöräilymahdollisuuksia kaikkien Lahden koulujen läheisyydessä. Selvityksessä määritettiin koulumatkareitit sekä koulujen pyöräparkkien kunto, laatu ja riittävyys.

Selvityksen mukaan yli 90 prosenttia Lahden koululaisista asuu alle viiden kilometrin päässä koulusta eli järkevän pyöräilymatkan päässä koulusta.

Seuraavaksi Lahden kaupunki aikoo hyödyntää hankkeessa kerättyä tietoa. Vaikuttavimpien toimenpiteiden etsimisessä avustavat LUT-yliopisto ja yläkouluikäiset nuoret.

Tiedosta kestävät kulkutavat -jatkohankkeelle on myönnetty kestävän liikkumisen ohjauksen valtionavustus. Työ käynnistyy helmikuun aikana.

Näin vähennät riskiä koulutiellä – enemmistö suomalaisista on huolissaan suojateiden turvallisuudesta

TM testasi uudelleen: Lahti petrasi eniten suojatieturvallisuudessa