Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Kun korona alkoi, niin se oli ahdistavaa ja pelottavaa. Nyt ei enää pelota" - pyysimme lahtelaisia nuoria kertomaan, mitä he ajattelevat korona-ajasta

En ole juurikaan kokenut ahdistusta tai yksinäisyyttä koronan takia. Opiskelu on sujunut hyvin ja on ollut ihan hauskaa etäkoulussa. On tosin ollut hieman tylsää vaan istua koneella koko päivä. Kaverisuhteeni ovat säilyneet, mutta koronan takia heidän kanssaan ei välttämättä ole voinut hengailla niin paljoa. Korona-ajassa pahinta on ollut se, ettei treenejä ole voitu pitää normaalisti eikä ole päässyt kisoihin tai muualle tapahtumiin. On ollut myös inhottavaa käydä koronatesteissä tai tehdä kotitestejä. Neljän seinän sisällä karanteenissa on ollut rasittavaa, koska ei voi olla kavereiden kanssa edes ulkona.

Koronaan kyllästynyt, 13 vuotta

Etäkoulussa oli mielestäni mukavaa, koska ei tarvinnut lähteä kävelemään kouluun. Toki oli myös huonoja puolia kun ei saanut niin paljoa opettajilta apua, mutta kyllä sitä apua kotoakin löytyi. En ole tuntenut yksinäisyyttä, koska minulla on kavereita aika paljon ja perheeni on myös ollut aina auttamassa kaikessa.

E.K, 13 vuotta

Kun korona alkoi, niin se oli ahdistavaa ja pelottavaa. Nyt ei enää pelota. Etäkoulussa oli vaikeaa. Arvosanat laskivat paljon, ei saanut heti apua heti, jos tarvitsi. Minulla on onneksi niin tiivis kaveriporukka, että kaverisuhteet säilyivät. Puhumme paljon videopuheluita ja kävimme ulkoilemassa yhdessä.

Lahti, 14 vuotta

Korona on vaikuttanut paljon arkeen, kun ei saa juuri tehdä enää mitään. Olen huomannut, että mielenterveysongelmat ovat pahentuneet kuten ahdistus ja masennus ovat lisääntyneet, kun täytyy vain pysytellä kotona ja lisäksi harrastuksiinkaan ei pääse rajoitteiden takia, joka tekee arjesta todella tylsää.

Lahtelainen, 16 vuotta

Koronatilanne on ollut välillä aika raskasta. Haluaisi nähdä kavereita mutta ei tiedä uskaltaako. Koulussa joutuu käyttämään maskia, mikä on myös vaikeaa. Opiskelu sujuu etäkoulussa hyvin kunhan jaksaa tehdä kouluhommat ajallaan eikä kerrytä niitä hirveää kasaa. Turvavälejä yritetään noudattaa mahdollisimman hyvin koulussa, mutta aina sekään ei ole mahdollista.

Leevi 05, 16 vuotta

Olen kokenut yksinäisyyttä, kun ei voi mennä ulos kavereitteni kanssa. On tullut ahdistusta siitä, että on pelännyt, että olisi korona. Opiskelu sujui etäopiskelussa aika hyvin. Haluaisin etäopiskelua, koska ei tulisi koulussa syrjimistä. Etäopiskelussa oli vaikea nostaa itsensä sängystä opiskelemaan.

Kaverisuhteeni on säilyneet, mutta en ole nähnyt kavereitani pitkään aikaan. Olen jaksanut käyttää maskia, mutta turvaväliohjeet ovat vaikeita kavereitten kanssa, koska jotkut suuttuu, kun otat turvaväliä. Pahinta korona-ajassa on ollut se että ei voi mennä normaalisti kuntosalille kun ne on suljettu.

Korona alkaa riittää, 16, Lahti

En ole kokenut yksinäisyyttä tai ahdistusta, koska tykkään olla yksin. Opiskeluni sujui etäkoulussa ihan okei sen takia, että opiskelujen välissä keskittyminen herpaantui välillä asioihin, jotka eivät liity opiskeluun millään tavalla. Vaikka astianpesukoneen tyhjentämiseen tai puhtaiden pyykkien viikkaamiseen. Myös pelikoneet ovat heti ulottuvilla, jotka häiritsi opiskelua. Kaverisuhteeni ovat jopa vähän parantuneet, koska kun on hetken näkemättä juttukin lentää paljon paremmin. Olen jaksanut noudattaa turvaväliohjeita, mutta maskin käyttö on minulla vähän lipsunut, koska minulla on astma ja maskin kanssa on sen takia vaikea hengittää. Korona-ajassa kivaa on ollut se ekstra-aika. Välillä se tuntuu tylsältä, mutta sitten keksii uusia tekemisiä. Huonoa korona-ajassa on ollut elokuvateattereiden ja ruokapaikkojen kiinni olo.

Veke8, 13 vuotta

Korona-aikana mun äiti ei ole voinut hyvin ja pelkään menettäväni sen. Olen huomannut, että olen alkanut pelkäämään muita ihmisiä. Pelkään koko ajan mun läheisten puolesta. Aina kun joku katsoo minuun niin alkaa ahdistaa kauheasti.

R, 14 vuotta

Korona on vaikuttanut arkeeni koulussa, harrastuksissa ja yleisten rajoitusten muodossa. Rajoitukset ovat tuntuneet ikäviltä. Erityisesti maski on haitannut välillä elämistä liikaa. Rajoituksia olen pyrkinyt noudattamaan parhaani mukaan. Suurin vaikutus oli välillä etäkoulu. Se oli hankalaa, sillä moni opettaja laittoi paljon enemmän tehtäviä kuin tavallisesti olettaen, että ne saadaan tehtyä samana päivänä ilman apua. Joka johti siihen, että jäi jälkeen ja numerot laskivat normaalista keskivertoa huonommasta vielä huonompaan. Korona ei ole onneksi vaikuttanut kaverisuhteisiin enkä ole kokenut yksinäisyyttä tai ahdistuneisuutta. Pahinta on ollut seurata sairaaloiden tilaa erityisesti tehohoidon. Ikävää kuulla juttuja, että leikkauksia joudutaan siirtämään ja moni potilas kärsii siitä enemmän tai vähemmän. Koronasta en keksi oikeastaan yhtään positiivista asiaa ainoastaan ehkä sen, että on oppinut elämään päivä kerrallaan.

Maaritti, 16 vuotta

Korona ei ole tuottanut minulle yksinäisyyttä, mutta koulu on ollun vähän rankempaa. Varsinkin etäkoulussa opiskelu oli vaikeaa, ja kokeista ei tullut niin hyviä arvosanoja kuin niistä olisi tullut lähiopetuksessa. Etäkoulu oli aluksi kivaa, mutta lopulta siihen väsyi pahemmin kuin lähiopetukseen. Vaikka kotona olo onkin paljon kivempaa kuin koulussa olo, niin olisin opiskellut ennemmin koulussa. Kaverit minulla ovat pysyneet lähes samoina, olen saanut uusiakin kavereita. Erityisesti uusia tallikavereita. Minä olen saanut monta uutta kaveria myös netin kautta.

Maskin käyttö on ollut minulle vähän hankalaa, sillä saan helposti siitä päänsärkyä, mutta käytän niin paljon kuin vain pystyn. Turvavälejä koulussa on tosi vaikea toteuttaa ahtaan tilan vuoksi. Pahinta korona-ajassa on ollut se, että ei ole saanut olla niin paljon kavereiden kanssa ja se, että monet kivat paikat on suljettu. Kivaa koronassa on ollut se, että jos pandemiaa ei olisi tullut, en olisi varmaan tutustunut keihinkään nettikavereistani. Onneksi myöskään missään vaiheessa harrastustoiminta ratsastuksen osalta ei loppunut missään vaiheessa, sillä se on tällä hetkellä aina se viikon kohokohta, milloin saan päästää aina vähän irti arjesta.

Mocca, 13 vuotta

Opiskelu on sujunut ihan hyvin etäkoulussa silloin kun etäkouluja oli. Kaverisuhteet on säilyneet hyvin, koska on hyvin voinut viettää myös aikaa pelaamalla kavereiden kanssa. Olen käyttänyt aina maskia, kun on ollut mukana ja olen muistanut turvaväliohjeita. Pahinta on ollut se, kun on joutunut käydä koronatestissä ja kivaa on ollut vain viettää kavereitten kanssa aikaa, koska on voinut vain pelata kavereiden kanssa.

Onion72_ 13 vuotta

Yläkoulussa on ollut todella kivaa erityisesti kun vertaa ala-asteeseen. Toisaalta koronakin on sotkenut asioita ja koulussammekin ollaan otettu paremmat keinot käyttöön. Toivoisin kovasti, että korona loppuisi ja että ei olisi tiukkoja sääntöjä. Olen kyllä päässyt olemaan kavereitteni kanssa koulussa ja vapaa ajalla. En ole vielä joutunut etäkouluun, mutta en uskoisi että se edes haittaisi. Maskin käyttö ja hygieniasta huolehtiminen ei ole ollut mitään parastakaan ja en mielellään käyttäisikään maskia. Pahin asia varmaan korona-ajasta on se kun kaupassakin ja muuallakin pitää käyttää maskia. Hyvin puoli koronassa on se että paikoissa ei ole enää niin paljon jonoa ja ihmisiäkin vähemmän kaupungin kaduilla.

Yläkoululainen 13 vuotta

Itse en ole ollut yksinäinen, sillä on niitä kavereita nähty yhtä paljon kuin ennenkin. Etäopetus sujui minulta itseltäni hyvin, kun pääsin niihin kaikkiin kokouksiin ja eri sivustoihin ilman ongelmia. Kavereiden kanssa on kaikkia sujunut, vaikka on nyt hankala aika. Turvaohjeiden noudattaminen menee hyvin ja ei ole niin hankalaa minulle. Pahinta varmaan korona-ajassa on se, että rajoitteita on ja ei päässyt kirjastoon. Kivaa korona ajassa oli lähinnä se, että oltiin etäopetusta, jolloin sai vaan tehdä kaikki päivän tehtävät.

R.N 14 vuotta

Kun korona alkoi, niin se oli ahistavaa ja pelottavaa. Nyt olen oppinut mikä on korona eikä se enää pelota. Etäkoulussa oli vaikeaa arvosanat laskivat paljon, ei saanut heti apua heti, jos tarvitsi. Minulla on onneksi niin tiivis kaveriporukka, että kaverisuhteet säilyivät. Puhumme paljon videopuheluita ja kävimme ulkoilemassa yhdessä. Olen yrittänyt noudattaa turvavälejä ja käyttää maskeja mutta se on välillä vaikeaa. Pahinta korona-ajassa on ollut se, että ei ole nähnyt niin paljon kavereita ja, että ei ole päässyt matkustamaan. Kiva asia koronassa on ehkä se, että on enemmän ulkoiltu ja vietetty aikaa perheen kanssa.

14 vuotta

Koronan aikana mun äiti ei ole voinut hyvin ja pelkään menettäväni sen. Olen huomannut, että olen alkanut pelkäämän muita ihmisiä, etenkin aikuisia. Pahinta koronassa on, että mä koko ajan pelkään mun läheisten puolesta. Aina kun joku katsoo minuun niin alkaa ahdistaa kauheasti.

R, 14 vuotta

Välillä korona-aikana olen kokenut yksinäisyyttä, mutta en paljoa, koska joskus voin olla kavereitten kanssa ulkona, kun ei ole karanteeniaika. Minulla ei mennyt kyllä niin hyvin etäkoulussa, koska kaikki digitaaliset tehtävät ja kokeet joskus eivät toiminut esimerkiksi välillä netti ei toiminut. Kaikki minä ja minun kaverini ollaan vieläkin samassa kunnossa eli ei ollut tapahtunut mitään kaverisuudessa. Me ei olla lopetettu mitään mitä me olemme aloittaneet

Opiskelija, 13 vuotta

En ole kokenut ahdistusta tai yksinäisyyttä. Opiskelu sujui hyvin etäkoulussa. Välillä täytyi hieman etsiä paikkaa missä tunnit pidetään ja mitä pitää tehdä. Minusta etäkoulu oli ihan mukavaa, mutta jatkuva tietokoneella istuminen ei tehnyt hyvää. Tehtäviä oli myös ehkä hankalampi tehdä ja palauttaa tietokoneella. Kaverisuhteeni ovat säilyneet samanlaisina, olen saanut olla kavereideni kanssa. Olen jaksanut käyttää maskia ja noudattaa turvavälejä. Korona-ajassa pahinta on ollut karanteenit, koska niiden aikana olen joutunut olemaan kotona enkä saanut nähdä kavereitani. Kivaa oli etäkoulu vaikka se saattoi olla välillä hieman hankalaa.

Maskiheppu 13 vuotta

Minä en ole kokenut yksinäisyyttä korona-aikoina, vaan juuri toisin päin olen ollut enemmän kavereiteni ja serkkujeni kanssa, koska en ole päässy koronan alussa treeneihin ja silloin oli aikaa ollla kavereiben kanssa. Minun etäkoulu sujui hienosti ja se oli osittain ihan kivaa, mutta sitten taas ei ollut koska ei nähnyt kavereita ja minun kivoja koulutuntejakaan ei ollut esim, puukäsityöt, liikunta.

Minun kaverisuhteeni on säilynyt erittäin hyvin koko korona ajan, kaikki kaverini ovat olleet koko ajan samassa sopassa.

Maskin käyttö on minulle jäännyt ihan aktiiviseksi ja turva välit meinaavat vähän jäädä. Minä olen pitänyt erittäin paljon siitä kun saimme koiran korona-aikaan jotta minä en vaan homehtuisi kotona ja tekisin jotain muutakin, kun treenit oli tietenkiin tauolla. Ikävä asia on se kun läheiseni kuoli koronaan mutta siitäkin selvittiin.

Roope, 14 vuotta

Koronatilanne ei ole hirveästi vaikuttanut tavalliseen arkeen muuten kuin että on täytynyt pitää turvaväliä, maskia ja muistaa pestä kädet. Maskin käyttö on hieman häirinnyt työntekoa jos on tarvinnut käyttää suojalaseja koska ne tuppaavat huurtumaan.

slege69 16 vuotta

En ole kokenut yksinäisyyttä tai ahdistusta. Minun mielestä etänä on ollut mukava opiskella, mutta voi olla että olisin oppinut enemmän koulussa. Maskin käyttö on ollut melko turhauttavaa.

OP, 16 vuotta

En ole kokenut yksinäisyyttä, mutta etäpäivinä on ollut tylsää. En yleensä jaksa käyttää vapaa-ajalla maskia, mutta koulussa käytän.

PV, 17 vuotta

En ollut kokenut, että olen yksinäinen ja en ole kauheasti ahdistunut. Etäopiskelut sujuvat hyvin. Minun kaverisuhteeni säilyy aika hyvin. Olen jaksanut käyttää maskia ja olen noudattanut joka päivä turvaväliohjeita. Pahinta korona- ajassa on sitä että, ei pääse matkustaa loma-aikana. Kiva puoli on siinä kun voi pelata koko päivän ja olla sisällä kun, vanhemmat sano lähtekää ulos niin, voi sanoo äidille että, ulkonassa on paljoon ihmisiä ja koronaa.

Nattis, 17 vuotta

En ole kokenut ahdistusta tai yksinäisyyttä koronan takia. Opiskelu sujui mielestäni paremmin etäkoulussa, koska oli mukavampaa olla kotona. Minun kaverisuhteeni ovat säilyneet.

Koronaan kyllästynyt oppilas 13 vuotta

Korona on vaikuttanut minuun vaan harrastuksien osalta. en tunne yksinäisyyttä enkä ahdistusta koronasta. Maskia olen käyttänyt yleensä vain koulussa. Mikään ei kyllä kivaa ole ollut koronassa ja pahinta on ollut se kun ei pääse kuntosalille eikä harrastuksiin välillä.

Autonkorjaaja, 16 vuotta

En ole kokenut yksinäisyyttä koronan takia. Opiskelu sujui todella hyvin etäkoulussa. Olen jaksanut käyttää maskia ja joskus noudatan turvaväliohjeita. Minun mielestäni ei mitään ollut pahaa korona aikana mutta korona aikana oli kivaa, kun oli etäkoulua niin ei tarvinnut mennä kouluun.

Kivimaan oppilas, 13 vuotta

Olen koronan takia vähän ollut yksinäinen, koska ei ole päässyt oikein minnekkään kavereiden kanssa muuta kuin ulos.

Kaverisuhteeni ovat säilyneet hyvin. Olen käyttänyt koulussa maskia vaikka en aina haluaisi mutta en ole pitänyt turvavälejä.

Pahinta on ollut se, että jos on flunssaa ja ei pääse kouluun niin esim matikkaa en osaa tehdä ilman että joku opettaa minulle niin olen jäänyt välillä jälkeen joissain koulu aineissa. Koronassa ei ole ollut mitään kivaa.

Maskeeraaja, 13 vuotta

En ole kokenut yksinäisyyttä tai ahdistusta koronan takia. Opiskeluni on sujunut etäkoulussa. Kaverisuhteeni ovat säilyneet, mutta en näe heitä niin usein. Maskia olen pitänyt, mutta en ole ollut yli metrin päässä kavereistani. Korona-ajan pahimmat tilanteet on kun läheiset saavat koronan tai joku tärkeä ihminen.

Kivimaan koulun seiska luokkalainen

Olen kokenut itseni hyvin ahdistuneeksi koronan takia, ja uskon että hyvin moni tuntee samoin onhan tämä pandemia iso juttu. Yksinäiseksi en itseäni kuitenkaan tuntenut. Opiskeluni sujui etäkoulussa hyvin, vaikka keskittyminen oli vaikeaa ja jotkut tehtävät tuntuivat mahdottomilta se oli mielestäni mukavampaa kuin olla paikan päällä. Kaveri suhteeni ovat säilyneet hyvin koronan aikana, vaikka emme näekään toisiamme useasti. Olen jaksanut käyttää maskia ja noudattaa turvaväliohjeita hyvin, joskus kyllä saattaa unohtua. Pahinta korona-ajassa oli ettei voinut käydä sukulaisten luona useasti, mutta etäkoulu oli omalla tavallaan mukava, sillä voit nukkua pidempään.

Elämäänsä kyllästynyt kansalainen, 13 vuotta

En ole kokenut yksinäisyyttä tai ahdistusta koronan takia. Opiskelu etäkoulussa sujui ihan hyvin, että ei ollut mitään vaikeuksia oikeestaan. Kaverisuhteeni ovat säilyneet hyvin mitään ei ole käynyt onneksi. En ole aina jaksanut käyttää maskia mutta nykyään yritän käyttää aina kun pitää ja olen noudattanut turvavälejä. En ole varma siitä, että onko korona-ajassa ollut oikeen mitään pahaa ja en tiedä myöskään sitä, että onko ollut mitään kivaakaan.

Lahtelainen, 13 vuotta

Koronan takia olen ollut huolissani läheisistäni ja kavereistani, joka on aiheuttanut ahdistusta. Kun kavereiden näkeminen väheni, minulle tuli hyvin yksinäinen olo. Opiskeluni etäkoulussa sujui melko hyvin. Vaikein asia oli, että välillä linkit Teams- kokouksiin eivät toimineet. Joskus myös tuntui hieman vaikealta kysyä apua, jos en vaikka osannut tehtävää.

Kaverisuhteeni ovat säilyneet, sillä puhumme puhelimessa ja viestittelemme toisillemme paljon. Etäkoulun aikana soitimme toisillemme melkein joka päivä.

Maskin käyttämisestä on tullut jo melko normaalin tuntuista. Joskus turvaväliohjeita on vaikeaa noudattaa, jos olemme vaikka menossa syömään. Yritän kuitenkin parhaani pitää etäisyyttä muihin ihmisiin.

Korona-ajassa pahinta on ollut se, että läheinen tai kaveri on sairastunut koronaan. Olen ollut hyvin huolissani heistä ja se on ollut joskus hieman pelottavaa. Joskus jopa koko luokka on joutunut karanteeniin altistumisen takia.

Lahtelainen, 13 vuotta

Opiskelu etäkoulussa sujui hyvin, mutta välillä keskittyminen herpaantui ja alkoi keksimään muita juttuja, mitä voisi tehdä.

Korona-ajassa mukavaa on ollut se, kun on ollut etäopetusta, ei ole tarvinnut käyttää aikaa koulumatkoihin, joten vapaa-aikaa on jäänyt enemmän.

Tyttö, 13vuotta

Olen kokenut ahdistusta koronan takia monissa eri asioissa. Vuonna 2021 keväällä olin karanteenissa pitkään ja sekavasti. Kun minun karanteenini loppui melkein koko muu luokkani joutui karanteeniin kun minun loppui, joten en toisin sanoen nähnyt kavereita kuukauteen. Opiskeluni sujui mukavasti etäkoulussa ja se oli oikeastaan ihan kivaa, vaikka näki kavereita vähemmän. Kaverisuhteeni ovat säilyneet hyvin korona-aikana ja olen jopa saanut muutaman uuden. Ei tässä oikeestaan mitään kivaa ole enemmän tämä on ollut vain stressaavaa.

"Ilmassa on ollut pientä kapinointia säännöksiä vastaan" – Ahtialan nuorisotalolla on puhuttu paljon muustakin kuin koronasta

Rasittunut nuori, 13 vuotta

Etäkoulussa oli minun mielestäni ihan kiva olla, mutta hyvin yksinäistä olla viikkoja yksin ja vaan nähdä kavereita ruudun kautta. Mutta kivointa varmaan oli pysytellä kotona eikä tarvita lähteä kouluun. Minun kaverinikin joutui karanteeniin, joten oli todella surullinen, kun en voinut olla hänen kanssansa.

Maskipää, 13 vuotta

Minä en tykännyt etäopiskelusta koska koin että en saanut tarpeeksi apua yritin mutta oli vaikeita enkä ymmärtänyt aiheita. Olen menettänyt jonkin verran kaverisuhteita mutta en tiedä onko korona siihen vaikuttanut. Käytän maskia melkein aina, koska olen nyt tottunut siihen mutta alussa oli vaikeuksia maskin kanssa, koska sain siitä aina valtavan päänsärkyn. Minä en itse näe koronassa mitään hyvää tai kivaa puolia mutta huonoja puoli on vaikka kuinka paljon esim. ei pääse kaikkialle ajasta riippuen, ei uskalla olla paljon kontaktissa kavereiden kanssa ja pelko siitä koko ajan että joutuu karanteeniin, joka on minun mielestä ihan kauhea.

Nuori tyttö, 15 vuotta

Yksinäisyyttä olemme kokeneet, kun kotona on pitänyt olla paljon eikä kavereita nähty yhtä paljon kuin ennen. Etäkoulu oli tosi hankalaa emmekä edes saaneet yhtä paljon apua, kun mitä koulussa saisi. Läheisemmät kaverit on säilyneet kyllä, mutta tuli menetetyksi monia kavereita, jotka olivat kaksinaamaisia. Alussa noudatimme kaikkia sääntöjä ja ohjeita mitä saatiin koronan liittyen mutta nykyään se on jäänyt vähälle ja huomaan että lähes kuka ei enää noudata niitä.

AH, 16 vuotta

Koronan takia olen joutunut käyttämään suuremman osan vapaa-ajastani kotona. En ole kuitenkaan kokenut yksinäisyyttä tai ahdistusta, koska pidän kontaktia kavereiden kanssa ja osallistun kodin yhteisissä töissä. Etänä opiskelu oli rankkaa ja vaikeaa. Aineiden opiskelu oli vaikeaa sillä opettajat eivät pystyneet opettaa hyvin.

Slim jizz, 16 vuotta

Korona on vaikuttanut elämääni jonkun verran. Stressi on lisääntynyt koulun suhteen ja ollut huoli omista läheisistä. Mummoni sairasti itse koronan ja se oli pahin kokemus hetkeen minulle, olin huolissaan hänestä. Etäopiskelu ei ollut mitään kivointa. Arvosanat laskivat ja oli vaikea ymmärtää uusia aiheita. Koronan takia ei ole päässyt viettää kunnolla aikaa isovanhempien kanssa ja paikkoja on suljettu. Maskin käyttö on ollut hirveää, jos maskia pitää liian kauan ajan niin tulee päänsärky ja sen jälkeen ei jaksa keskittyä tehtäviin. Minun mielestäni tässä korona epidemiassa ei ole ollut mitään hauskaa.

Kukkila, 15 vuotta

Koronan takia on välillä ollut ahdistuneita hetkiä, sillä tuntuu, että todella monet läheisistä ja tutuista sairastuvat tai kuuluvat riskiryhmään. Tavallaan itse pitää olla todella varovainen asian suhteen, että voi varmistaa ettei itse ole se jonka takia läheiset sairastuu. Tuntuu myös siltä, että koko ajan ohjeet tiukentuvat eikä asiaa saada haltuun. Ahdistuneisuus on voinut myös syntyä siitä kun tietää monista koronatartunnoista ja kuolemista.

Etäkoulu ei ollut minulle mieluista aikaa, koska tuntui että ei saanut pidettyä samaa hyvää rytmiä pidettyä kun oli itse koko ajan vastuussa omasta aikataulusta ja kuinka kauan aikaa köytti mihinkin asiaan. Numerot olivat myös hankala pitää samoina sillä jos halusi haastaa itseään tekemään kokeen ilman lunttaamista, piti myös jaksaa lukea kokeisiin. Tehtävät tuntuivat vaikeammilta kuin yleensä sillä opettajilla saattoi kestää pidempään vastata apuun.

Pahinta korona-ajassa on ollut varmaankin se että ei ole uskaltanut lähteä minnekään, ei ole päässyt näkemään sukulaisia ja kavereiden kanssa on myös tultu nähtyä vähemmän.

Korona-ajan nuori, 15 vuotta

En ole toistaiseksi vielä kokenut koronan takia yksinäisyyttä, mutta asia toki voi vielä muuttua. Korona ahdistaa minua enimmäkseen harrastusten ja isovanhempien terveyden takia. Harrastuksiin toki pääsee, mutta sisäurheilupaikkoja rajoitetaan.

Etäopiskelu oli osittain vaikeaa mutta itse oppiminen sujui mainiosti, vaikka koearvosanat kärsivät jostain kumman syystä. Koulun jälkeen oli hyvin aikaa nähdä kavereita.

Maskinkäyttö on rasittavaa, mutta silti olen ahkerasti jaksanut sitä käyttää, treenit ovat ikävä esimerkki maskin käytöstä. Treenit loppuvat ja joudut hikisenä laittamaan maskin naamaan, eikä pukariinkaan välttämättä pääse edes vähän peseytymään.

VŁ, 15 vuotta

Koronan takia olen joutunut olla kotona. Minua ei kiinnosta, että minun pitää olla kotona enemmän, mutta minulla on ollut vähän ikävää kavereita. Etäkoulu ei sujunut hyvin minulla, koska minä tykkään pyytää paljon apua opettajilta ja se voi olla vähän vaikeaa tajuta annetut ohjeet. Minun mielestäni turvavälit ja maskin käyttö ovat erittäin tärkeitä, joten olen muistanut pitää väliä toisista ja käyttää maskia. Elämä oli paljon kivempaa ennen koronaa, ja koronan aikana ei ole ollut kauhean kivaa.

Koronapoika, 15 vuotta

Etäkoulu oli mielestäni hieman haasteellisempaa kuin lähiopetus, mutta silti paljon mielekkäämpää, kun ei tarvinnut huolehtia turvaväleistä ja maskeista. Etäkoulun aikana sain aikaiseksi paljon enemmän kuin yleensä ja aloin urheilemaan säännöllisesti ja tutustuin uusiin ihmisiin ja sain paljon kavereita. Kaverisuhteeni joihinkin ihmisiin jäi aika taka-alalle, mutta jälkeenpäin ajateltuna se on ehkä ollut ihan hyväkin juttu. Olen pyrkinyt käyttämään aina tunnollisesti maskia suojellakseni muita ihmisiä ja tuttavia ympärilläni, jotta he eivät sairastuisi typerän käytökseni takia. Pahinta koronassa on se, että ei voi elää täysillä ja joutuu käyttämään maskeja, joista tulee päänsärkyä ja huonoa oloa ja tulee jäätyä helposti kotiin jos vähänkin nenä vuotaa tai kurkkua kutittaa. Mukavia aktiviteetteja, joita tehtiin ennen kavereiden kanssa ei voida enää harrastaa sillä ne menevät joko aikaisin kiinni tai vaativat koronapassin, jota kaikilla ystävilläni ei ole.

Venla

En ole kokenut juurikaan yksinäisyyttä tai ahdistusta koronan takia. Etäkoulussa opiskelu oli kyllä yksinäisempää kuin olisi ollut normaalisti koulussa, mutta ei se kauheasti haitannut. Etäkoulussa opiskelu oli ensimmäisen kerran minulle vaikeaa, mutta toisena vuonna se jo helpottui, kun tiesi mistä on kyse ja mitä kannattaa tehdä. Aamuisin oli paljon helpompaa, kun ei tarvinnut herätä tuntia aikaisemmin valmistautumaan kouluun lähtöön, se oli toisaalta myös huono juttu, koska päädyin aina nukkumaan ensimmäiset kaksi tuntia. Kaverisuhteeni eivät ole kärsineet koronan takia, enkä tiedä miksi ne olisivat.

Korona-ajassa pahinta on ollut se, ettei oikein voi tehdä mitään ja muutenkin pitää aina olla maski, mutta ei kukaan sitä oikeasti jaksa ja halua käyttää. Parasta on ollut se, että etäkoulussa pystyi kokkaamaan joka päivä itse mitä halusi.

Tynnyri, 15 vuotta

Korona-ajalla on järisyttävät vaikutukset nuorten mielenterveyteen: nuori tarvitsee elävää vuorovaikutusta, some ja etäyhteydet eivät riitä - "Ehkä tässä on ylikorostunut riskiryhmien ja vanhusten suojeleminen"

Uusi päätös: liikunta-, harrastus- ja virkistystilat voi avata Päijät-Hämeessä keskiviikkona - myös kokoontumisrajoituksia lievennetään

Lahtelaiskouluissa on nähty korona-arjen vaikutukset nuoriin – "Vastaanotoillani näkyy eniten ahdistuneita ja unirytmin muutoksista kärsiviä opiskelijoita", terveydenhoitaja kertoo

Työpaikoille ei ole tulossa koronapassia – työryhmä haluaa työnantajille oikeuden tietää työntekijöiden koronataudista ja -rokotuksista