Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Moni lahtelainen ikääntynyt haluaa asua pitkään kotonaan

Suurin osa ikääntyvistä haluaa asua kotonaan mahdollisimman pitkään kotiin tuotavien palveluiden turvin. Asia selviää Lahden kaupungin toteuttamasta kyselystä.

Vain noin puolet kyselyyn vastanneista varautui ikääntymisen tuomiin haasteisiin asumisessaan. Varautuminen oli yleisempää niillä, jotka aikoivat asua nykyisessä asunnossaan niin pitkään kuin mahdollista.

Kaupungin mukaan tutkimuksista on selvinnyt, että helpoin tapa itsenäisen asumisen turvaamiseen on esteetön ja turvallinen koti. Kyselyyn vastanneista suurin osa oli varautunut ikääntymiseen muuttamalla pienempään asuntoon lähemmäs palveluita.

Suurimmiksi esteiksi varautumiselle pidettiin sitä, ettei asia ole vielä ajankohtainen tai ettei nykyisestä asunnosta haluta muuttaa pois. Ongelmina pidettiin myös rahan riittämättömyyttä.

Vastausten perusteella Lahden tarjoamaa tukea ei ollut joko saatu tai siitä ei tiedetty. Apua ja tukea kaivattiin eniten ikääntymiseen varautumiseen tai nykyisen asunnon remontoimiseen.

Ikääntymiseen liittyvissä kysymyksissä apua saa esimerkiksi Lahden Palvelutorilla asiakasohjaus Siirissä. Vanhustyön keskusliitto taas tarjoaa korjausneuvontaa ja tukea asunnon muutostöihin. Sen apu on maksutonta yli 65-vuotiaille.

Lahti teetti kyselyn yli 55-vuotiaille viime vuoden lokakuussa. Vastauksia kertyi yhteensä 151. Kysely oli osa Lahden "Ikääntyneiden paikat ja asumisen tarpeet" -hanketta vuonna 2021. Hankkeessa on esimerkiksi kerätty karttapohjaista aineistoa ikääntyneiden asumisesta, jota voidaan hyödyntää kaupunkisuunnittelussa.

Kilpailutus ja uudet rajat hankaloittavat Lahden vanhusten asuntosäätiön toimintaa – asukasjonossa 150 henkilöä

98-vuotias ja 102-vuotias kertovat pitkän ikänsä salaisuuksia: Jos liikaa töppöilee, niin käy höperösti"

Moni lahtelainen vanhus on vailla ystävää – "Sosiaalinen media auttaa vain nuorempia yksinäisiä"