Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Muistokirjoitus | Paavo Kiiski 1942–2022

Musiikkineuvos, musiikinopettaja Paavo Kiiski menehtyi Lahdessa 3.1.2022. Hän oli syntynyt Oulussa 6.2.1942.

Paavo Kiiski oli lämmin, sydämellinen, kannustava ja huumorintajuinen, niin työssään pedagogina kuin perhe- ja ystäväpiirissä. Hän oli ihminen, joka sai oppilaansa syttymään ja kukoistamaan. Hänen kykynsä tulla toimeen kaikenikäisen oppilaiden kanssa ekaluokkalaisesta yläkoululaisiin oli ihailtavaa. Moni entinen oppilas on luonnehtinut Kiiskin olleen isähahmo ja oman musiikkiuran siivittäjä.

Paavo Kiiski on jättänyt lähtemättömän jälkensä monen ihmisen sydämeen. Hän sanoi usein, että on kaksi sanaa, joita ei voi toistaa liikaa: kiitos ja anteeksi. Hän myös eli kuten opetti, oli aina kohtelias ja toiset huomioiva.

Kiiski toimi musiikinopettajan työn lisäksi peruskoulujen musiikinopetuksen valtakunnankouluttajana 1970-luvulla, Hämeen läänintaiteilijana 1980-luvulla sekä muun muassa Lahden Mieskuoron kuoronjohtajana noin 30 vuoden ajan. Kun kansakoulu muuttui peruskouluksi, hän oli laatimassa peruskoulujen musiikin ensimmäistä opetussuunnitelmaa. Lahdessa hän toimi myös musiikkilautakunnan puheenjohtajana 1985–1992.

Kiiski on palkittu muun muassa Vuoden lahtelaisena 1989, Klemetti-palkinnolla 1991, Hämeen läänin taidepalkinnolla 1994, Sulasolin, Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto ry:n kultaisella ansiomerkillä sekä Lahti-mitalilla 2002. Musiikkineuvoksen arvonimi myönnettiin 1995.

Vahvana kuoromiehenä tunnettu Kiiski toimi Sulasolin puheenjohtajana, taiteellisena johtajana, kouluttajana, monien tapahtumien johtajana ja kansainvälisten kuorokilpailujen tuomaristossa. Hän sävelsi ja sovitti runsaasti musiikkia erilaisille kokoonpanoille ja osallistui musiikin oppikirjojen tekemiseen.

Lahdessa Kiiski muistetaan Lahden Musiikkiluokkien toiminnan yhtenä perustajajäsenenä. Musiikkiluokkien perustaminen vuonna 1966 oli merkkipaalu suomalaisessa musiikkikasvatuksessa, ja toiminta käynnistyi ensimmäisenä juuri Lahdessa.

Kiiski kehitti musiikkiluokkatoimintaa ja -pedagogiikkaa erityisesti unkarilaisen Kodaly-metodin pohjalta muokaten sitä suomalaiseen kulttuuriin sopivaksi. Hän piti kymmeniä Kodaly-kursseja ympäri Suomea. Lotilan koulun musiikin painotetussa opetuksessa metodia käytetään edelleen musiikin teorian ja säveltapailun opetuksen perustana.

Paavo Kiiskin elämäntyön ansiosta Lahden kouluissa on korkeatasoinen, valtakunnallisesti arvostettu musiikkikasvatus ja -kulttuuri. Lahdessa vuosikymmeniä jatkunut musiikkiluokkatoiminta on vaikuttanut lähtemättömästi lukuisien lahtelaisten lasten ja nuorten elämään ja kaupungin musiikkikulttuuriin. Muisto elää sydämessä ja musiikissa.

Kirjoittajista Mia Kiiski on Lotilan koulun rehtori ja Lassi Kilponen Lahden opetus- ja kasvatusjohtaja.