Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Huumeiden jättimäisen maahantuonnin keskeinen jakelupiste oli Lahdessa – epäillyillä taustaa United Brotherhoodissa, ostivat tuotoilla arvokoruja ja -kelloja

Historiallisen suuressa huumeiden maahantuonnissa Suomeen tuotiin Keskusrikospoliisin (KRP) tietojen mukaan noin 1 700 kiloa huumeita kymmenen kuukauden aikana kesäkuusta 2020 ja maaliskuuhun 2021. Organisaatiota johdettiin Virosta ja Espanjasta.

Yksi keskeisimmistä huumeiden jakelupisteistä oli Lahti. Lahden seudulla toiminut järjestäytynyt rikollisryhmä otti vastaan ja levitti huumausaineita lukuisille eri ostajille Suomessa.

Lahden levitysorganisaatiossa on kuusi epäiltyä. Suurimmalla osalla heistä on pitkä tausta lakkautettavaksi määrätyssä United Brotherhood -rikollisryhmässä.

Heitä epäillään 18 rikoksesta, jotka ovat huumeiden levitystä ja ampuma-aseiden myyntiä. Ryhmä teki tiivistä tiivistä yhteistyötä Kaakkois-Suomen levitysorganisaation kanssa.

– Toiminta oli poikkeuksellisen hyvin järjestäytynyttä, hierarkkista ja suunniteltua. Huumeet levitettiin nopeasti ympäri Suomea. Kuriireja oli useita ja he ovat pystyneet toimittamaan kymmeniäkin kiloa huumeita useille eri ostajille muutamassa tunnissa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hans Fagerström KRP:stä.

Huumeita toimitettiin ostajille jätesäkeissä, joita vietiin esimerkiksi kerrostaloasuntoihin tai jätettiin kerrostalojen porraskäytävään. Levitystä tehtiin päiväsaikaan, kun muitakin ihmisiä oli liikkeellä.

Fagerströmin mukaan Lahden epäillyt käyttivät puhelimissaan salattuja viestintäjärjestelmiä, Anomia ja SkyECC:tä. Näistä saatujen tietojen kautta poliisi pääsi rikollisten jäljille. Esitutkinnan perusteella epäillyt ovat käyttäneet käskyvaltasuhteita ja tehtävänmukaista roolitusta rikollisessa toiminnassaan.

– Huomionarvoista on se, että he ovat tehneet rikokset muun elämän kuten lastenhoidon ohessa. Tai ovat katsoneet sohvalla telkkaria samalla, kun ovat hoitaneet huumausaineiden levittämisen. Käytännön levittämisen hoitivat kuriirit saamiensa oheiden mukaan, Fagerström sanoo.

Ryhmän epäillään saaneen miljoonien eurojen rikoshyödyn. Jotkut ostivat rahoilla muun muassa arvokoruja ja -kelloja. Niitä on takavarikoitu epäiltyjen hallusta kymmenien tuhansien eurojen arvosta.

– Yksi ryhmän jäsenistä vastasi rahaliikenteestä eli huolehti rahojen keräämisestä ja edelleen toimittamisesta. Esitutkinnassa on pystytty todistamaan, että hänen kauttaan on mennyt vähintään 1,2 miljoonaa euroa, rikoskomisario Fagerström kertoo.

Kuten Kaakkois-Suomen poliisin tutkimassa kokonaisuudessa myös Lahdessa käteisen rahan kerääminen, siirtäminen ja toimittaminen on poliisin mukaan ollut jatkuvaa.

Poliisi: Suomeen tuotu huumeita 100 miljoonan euron arvosta historiallisen mittavassa huumejutussa, joka paljastui FBI:n huijaussovelluksen kautta