Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Sysmän talousveden kolmen viikon keittokehotus päättyi

Sysmässä loppiaisena saastuneen talousveden keittokehotus on purettu.

Vesijohtoverkosto saastui, kun siihen pääsi putkirikon seurauksena valumaan ulosteperäistä vettä. Vesijohtoverkosto desinfioitiin ja sen koko alueelta otettiin viime ja tällä viikolla useita näytteitä, viimeisin tämän viikon tiistaina.

Näytteiden tulokset ovat puhtaita ja verkoston desinfiointi näyttää onnistuneen hyvin, joten veden keittokehotus on purettu. Vettä voi siis jälleen käyttää normaalisti juomiseen, ruoanlaittoon ja peseytymiseen.

Talousveden laadun tarkkailua jatketaan kuitenkin edelleen.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä muistuttaa, että kiinteistöillä, joissa ei ole ollut kulutusta häiriötilanteen aikana, tulee vettä juoksuttaa reilusti ennen käyttöä. Sysmän kunnan verkkosivuilla on veden juoksutuksesta ohje.

Sysmässä on myös tutkittu, mistä jätevedenpuhdistamon ohijuoksutusputken läheisyydessä havaitut kalakuolemat johtuvat. Syy saattaa olla verkoston desinfioinnista aiheutunut klooripitoisuuden hetkellinen nousu.

Matalikon kautta järveen päätynyt kloorimäärä on hyvin pieni eikä aiheuta ympäristölle suurta vahinkoa, sillä kloori laimenee vesistöön päädyttyään nopeasti.

Saastuneen vesijohtoverkoston puhdistamisesta sukeutui Sysmässä iso urakka – "Prosessi voi kestää viikkojakin"