Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Lahteen tuotiin kaksi suurta huume-erää, levityksestä epäiltyinä on 14 miestä ja naista pääosin Lahdesta – kytköksiä United Brotherhoodiin ja Bad Unioniin

Hämeen poliisi saa pian valmiiksi laajan esitutkinnan, jossa on selvitetty kahden huomattavan suuren huumausaine-erän levitystä Lahden seudulla. Kahdessa erässä Lahteen tuotiin vuonna 2020 yhteensä yli sata kiloa amfetamiinia, neljä kiloa kokaiinia ja muita huumeita. Poliisin mukaan niiden arvo oli yhteensä yli kolme miljoonaa euroa.

Ensimmäinen esitutkinta liittyi maahantuontiin, jossa huumeita salakuljetettiin Hollannista kukka- ja huonekasvilasteihin kätkettyinä.

Lahteen huhtikuussa 2020 tuotu erä sisälsi 4 kiloa kokaiinia, 44 kiloa amfetamiinia, 100 000 Xanax-tablettia ja 80 000 ekstaasitablettia. Lahtelainen 45-vuotias mies nouti lastin huhtikuussa 2020 Järvenpäästä. Hän ajoi huumeet pakettiautolla Uudenmaan koronasulun läpi.

Tämä laaja maahantuontiorganisaatio käsiteltiin tilaajien osalta Helsingin käräjäoikeudessa, joka antoi tuomionsa viime viikolla. Lahtelaismies sai seitsemän vuotta vankeutta.

Hämeen poliisin esitutkinnassa on selvitetty Lahteen saapuneen erän edelleen levitystä ja siitä vastannutta paikallista organisaatiota. Huumeita levitettiin Lahdesta eri puolille maata.

Tämän tutkinnan yhteydessä paljastui toinen pääosin amfetamiinia sisältänyt lähes 60 kilon suuruinen maahantuontierä. Osittain samoista epäillyistä koostuva levitysorganisaatio sai tämän erän haltuunsa marraskuussa 2020 Lohjalla ja se kuljetettiin henkilöautolla Lahteen. Huumetta levitettiin Lahteen ja muun muassa Kouvolan seudulle.

Törkeistä huumausainerikoksista epäiltyinä on yhteensä 14 ihmistä, joista 5 on ollut esitutkinnan aikana vangittuna. Epäillyt ovat 21–45-vuotiaita miehiä ja naisia, joista valtaosa asuu Lahdessa. Kaikki ovat epäiltyinä Järvenpäästä haetussa erässä ja heistä neljä myös Lohjalta haetussa erässä.

Poliisin mukaan kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta, joka tavoitteli merkittävää taloudellista hyötyä. Levitysorganisaatiolla oli myös kytköksiä liivijenginä tunnettuun United Brotherhood -ryhmään (UB) ja sen alaosastoon Bad Unioniin (BU). Helsingin hovioikeus määräsi molemmat väliaikaiseen toimintakieltoon toukokuussa 2021 vireillä olevan lakkauttamisasian käsittelyn ajaksi.

Lahden kahdessa tutkinnassa epäillyistä yhdellä oli asema UB:ssa ja kahdella BU:ssa. Poliisin mukaan he ovat olleet ryhmissä alatasolla, "työmiehinä".

Neljällätoista epäillyllä on ollut erilaisia rooleja: osa säilytti huumeita kotonaan tai vuokratuissa varastohalleissa, osa oli jälleenmyyjinä, osa teki "heittoja" eli vei huumepaketteja noutopaikkoihin ja osalla on ollut työnjohdollinen rooli huumeiden levitysorganisaatiossa. "Heitot" on poliisin mukaan tehty yleensä julkisilla paikoilla, sillä niissä vain pieni reppu vaihtaa omistajaa.

– Molemmissa erissä tuntui olleen piirteenä, että toiminta oli varsin nopeaa. Myynti oli sovittu ennakkoon. Kun suuri huume-erä saapui, sen levittäminen alkoi välittömästi, ja iso erä hajosi nopeasti pieniksi, ettei se paljastuisi. Suurin osa huumeesta levitettiin 1–2 vuorokauden kuluessa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matti Rekola Hämeen poliisista.

Huumeita ei ole saatu takavarikoitua lukuun ottamatta joitakin pieniä eriä, jotka ovat paljastuneet normaalissa poliisitoiminnassa ja yhdistyivät myöhemmin näihin tutkintoihin. Levitystä on tutkittu historiatiedoilla.

Merkittävänä apuna tutkinnassa oli rikollisten suosima vahvasti salattu Sky ECC -viestintäjärjestelmä, jonka salauksen poliisi sai murrettua viime vuonna. Lahden tutkinnoissa tehtiin kansainvälistä tiedonvaihtoa Europolin kanssa. Salatun viestintäjärjestelmän kautta epäillyt järjestivät huumeiden edelleen levitystä ja organisoivat kätköpaikkoja.

Molemmat huumelastit tuotiin Lahteen juuri ensimmäisenä koronavuonna, mutta se on Rekolan mukaan sattumaa.

– En näe, että koronapandemian tuomat yhteiskunnalliset muutokset olisivat vaikuttaneet. Jätevesitutkimukset osoittavat, että huumeiden käyttö lisääntyy jatkuvasti, ja siksi maahantuontierätkin kasvavat.

Hämeen poliisi on tehnyt tutkinnoissa yhteistyötä keskusrikospoliisin ja Kaakkois-Suomen poliisin kanssa. Kahden suuren huume-erän levitysorganisaation esitutkinta valmistuu lähiviikkoina. Sen jälkeen noin 800 sivua esitutkintapöytäkirjoja siirtyy syyteharkintaan.

Hollannin huumeet tuotiin Suomeen kukkalähetysten seassa – osa huumeista ajettiin Lahteen Uudenmaan koronasulun läpi

Kilokaupalla huumausaineita Lahteen tilannut "Lappeenrannan mies" myöntää rikoksen, huumeita ja huumerahoja kuljettaneet lahtelaiset kiistävät

Alaikäiset käyvät myös tavallisilta vaikuttavilla somealustoilla huumekauppaa, kiinnitä huomiota tiettyjen symbolien käyttöön – etenkin nuorten tyttöjen huumeidenkäyttö on kasvanut