Päijät-Soten alueella koronatestissä käydään nyt ennätyksellisen aktiivisesti, mutta valtaosa tartunnoista jää silti virallisten testien ulkopuolelle

Suurin osa Päijät-Soten alueen koronatartunnoista jää tällä hetkellä virallisten testien ulkopuolelle, mistä johtuen luotettavaa tietoa alueen oikeasta tartuntamäärästä ei ole. Päijät-Soten toteamien tartuntojen määrä on kuitenkin edelleen nousussa, Päijät-Sote kertoo.

Viime viikolla koronatestissä käytiin keskimäärin 807 kertaa päivässä, mikä on Päijät-Soten mukaan koko koronaepidemia-ajan korkein määrä. Viimeisen seitsemän vuorokauden aikana tehdyistä koronatesteistä 29,9 prosenttia oli positiivisia.

Viikonlopulta kirjattiin lähes 750 uutta tartuntaa, ilmaantuvuusluku jo yli 1 600

Sairaalassa oli maanantaina iltapäivällä 20 koronapotilasta, joista yksi oli tehohoidossa. Viime viikolla sairaalahoitoon joutui 24 koronapotilasta. Sairaalahoidon tarve voi kuitenkin kohota merkittävästi. Tästä antaa osviittaa koronatilanne Uudellamaalla, jossa epidemian nykyinen aalto on vaikuttanut pidempään ja sairaalahoidon tarve on yli kaksinkertainen Päijät-Soten alueeseen verrattuna. Päijät-Soten johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen ennakoi koronapotilaiden sairaalahoidon tarpeen nousua Etelä-Suomen Sanomissa jo viime viikolla.

Alueen vähintään 12-vuotiaista ensimmäisen koronarokoteannoksen on maanantaihin mennessä saanut 88 prosenttia, toisen annoksen 84 prosenttia ja kolmannen 43 prosenttia.

Myös testaus-, karanteeni- ja eristyskäytännöt ovat muuttuneet. Tällä hetkellä lievien oireiden vuoksi ei tarvitse tavallisesti mennä terveydenhuollossa otettavaan koronatestiin. Testiä suositellaan vain, jos oireellinen henkilö työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa, kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai on raskaana.

Lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta saa jatkua Päijät-Hämeessä

Koronaan sairastuneiden eristysaika ja koronalle altistuneiden karanteeniaika on joko viiden tai 10 vuorokauden mittainen riippuen rokotussuojasta. Lieväoireiseen koronainfektioon sairastuneen kotieristys on viisi vuorokautta vähintään kahdesti rokotetuille tai koronan sairastaneille ja vähintään yhden rokotteen saaneille. Jos rokotussuoja on puutteellinen, on kotieristyksen kesto 10 vuorokautta. Koronalle altistuneen henkilön karanteenin kesto on puolestaan viisi vuorokautta, mikäli henkilö on vähintään kahdesti rokotettu tai sairastanut koronan ja saanut vähintään yhden koronarokotuksen. Mikäli rokotussuoja on puutteellinen, on karanteeni 10 päivää. Tarkempia tietoja eristyksestä ja karanteenista löytyy Päijät-Soten verkkosivuilta.

Mikäli koronavirukseen sopivia oireita ilmenee, Päijät-Sote suosittelee kotitestin tekemistä. Jos testi on positiivinen, suositellaan henkilölle omaehtoista kotieristystä ja altistuneille omaehtoista karanteenia.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu keskiviikkona arvioimaan alueen epidemiatilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä.

Teerenpeli Yhtiöiden yrittäjä ravintoloiden mahdollisesta täyssulusta: "Säännöt pitäisi tietää, että voidaan miettiä liiketoimintaa"

"Poliittista teatteria", "Ravintolayrittäjän pahin vihollinen on Suomen valtio" – Puheet ravintoloiden mahdollisesta täyssulusta hämmentävät Lahdessa

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut