Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Hollannin huumeet tuotiin Suomeen kukkalähetysten seassa – osa huumeista ajettiin Lahteen Uudenmaan koronasulun läpi

Pisimmän tuomion sai Lahden seudulla aiemmin asunut mies. Viidelle päätekijälle määrättiin yli 10 vuoden tuomiot Suomen suurimpiin kuuluvassa huumejutussa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina viisi päätekijöiksi katsottua miestä 10,5–12 vuoden vankeusrangaistuksiin laajasta huumejutusta, jossa huumeita tuotiin Suomeen Hollannista kukkalähetysten seassa. Lisäksi yli 20 muuta ihmistä sai lievempiä tuomioita.

Kyseessä on yksi Suomen suurimmista huumetutkinnoista. Poliisin mukaan vuosina 2018–2020 Suomeen salakuljetettiin huumeita yli 20 miljoonan euron arvosta. Syytekohtia jutussa oli yli 70.

Päätekijöinä tuomittiin muun muassa hollantilaiset Johannes Van Egmond, 45, ja Jan Kromhout, 48. Oikeuden mukaan miehet salakuljettivat huumeet Hollannista Suomeen ja toimittivat ne eri vastaanottajille, kuten kolmelle muulle päätekijöiksi katsotulle miehelle.

Van Egmond tuomittiin 10,5 vuoden ja Kromhout 11 vuoden vankeuteen. Tuomioissa huomioitiin, että he myötävaikuttivat rikostensa selvittämiseen.

Oikeuden mukaan kaksikko toi Suomeen huumeita ja lääkeaineita yli 15:llä eri kerralla. Miehet salakuljettivat Hollannista muun muassa noin 15 kiloa kokaiinia, 240 kiloa amfetamiinia, yli 145 000 ekstaasitablettia ja yli 52 kiloa hasista, tuomiossa kerrotaan.

Oikeuden mukaan kaksikolla ei kuitenkaan ollut määräysvaltaa huumeisiin, vaan he saivat käskyjä ulkomaalaisilta henkilöiltä, jotka eivät olleet jutussa syytettyinä.

Hollannista lähes sadan huumausainekilon maahantuonnista epäillyt Lahden seudulla vaikuttaneet miehet ovat vanhoja yhtiötuttuja

Lisäksi päätekijöiksi katsottiin huumeita vastaanottaneet Feliciano Angelo Armando De Snoo, 30, hollolalainen Jani Petteri Laaksonen, 39, ja Lappeenrannan mieheksi kutsuttu Joonas Peltonen, 35, jonka nimi oli aiemmin Jesse Joonas Lähteenmäki.

De Snoon syyksi luettiin muun muassa 38 marihuanakilon, 5 000 ekstaasitabletin ja yhden kokaiinikilon maahantuonti ja myynti. Oikeus katsoi, että laajan huumeiden maahantuonnin ja myynnin lisäksi hän järjesti huumerahojen kuljettamista Suomesta Hollantiin.

Enimmäkseen Päijät-Hämeen alueella toiminut Peltonen tuomittiin koko jutussa pisimpään, 12 vuoden vankeuteen. Myös hän myötävaikutti oikeuden mukaan rikostensa selvittämiseen ”jonkin verran”, mistä tuli lievennystä tuomioon puoli vuotta.

Oikeuden mukaan Peltonen ja 11,5 vuoden vankeuteen tuomittu Laaksonen toivat Suomeen ja levittivät edelleen muun muassa seitsemän kiloa kokaiinia, 79 kiloa amfetamiinia ja 110 000 ekstaasitablettia.

Enimmäkseen Päijät-Hämeessä toiminut mies sai pisimmän tuomion.

Peltonen hoiti yhteydenpidon ulkomaisiin tahoihin, tilasi huumeet ja organisoi maahantuonnin salatun sovelluksen kautta.

44 kiloa amfetamiinia ja 4 kiloa kokaiinia tuotiin Lahteen. Huume-erän Järvenpäästä noutanut lahtelainen Tapani Samuli Pryhl, 45, sai 7 vuotta vankeutta. Hän ajoi lastin pakettiautolla Uudenmaan koronasulun läpi.

Laaksonen ja Peltonen tuomittiin yhteisvastuullisesti menettämään valtiolle rikoshyötynä yhteensä yli neljä miljoonaa euroa. Lisäksi heiltä ja muilta syytetyiltä takavarikoitiin tutkinnassa yhteensä satojatuhansia euroja, jotka myös tuomittiin valtiolle.

Tutkittava kokonaisuus oli hyvin laaja, ja sitä tutkittiin keskusrikospoliisin (KRP) lisäksi Helsingin, Pohjanmaan, Hämeen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksissa.

Samassa vyyhdessä Suomeen salakuljetettiin myös iso osa niin kutsutun Katiska-jutun huumeista. Katiskassa 11 vuoden vankeuteen tuomittua Niko Ranta-ahoa kuultiin jutussa todistajana.

Jutun tutkinta sai alkunsa siitä, kun Euroopan viranomaiset saivat murrettua alamaailman suosiman Encrochat-viestipalvelun salauksen. Myös KRP sai viestejä käyttöönsä kansainvälisen tiedonvaihdon kautta.

Juttua muokattu 27.1. kello 17.07. Lisätty tieto, että Laaksonen on hollolalainen.