Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lahden Niemen ranta-alueen suunnittelukilpailuun 55 ehdotusta – kaupunkilaisten kommentteja käytetään tuomariston päätöksen tukena

Lahden Niemen kaupunginosan ranta-alueen suunnittelusta käynnistettyyn kilpailuun tuli määräaikaan mennessä 55 ehdotusta, Lahden kaupunki kertoo lähettämässään tiedotteessa. Lahden kaupunki järjesti viime syksynä suunnittelukilpailun 15 hehtaarin suuruisesta Niemen ranta-alueesta yhdessä maanomistajien Polttimon ja UPM:n sekä Suomen Arkkitehtiliitto Safan kanssa.

Kilpailun tarkoituksena oli saada ideoita siitä, millainen ranta-alueesta voisi tulla, kun teollisuusaluetta muutetaan virkistys- ja asuinkäyttöön. Myös muutosvaihe tuli huomioida.

Kaupunkilaiset voivat kommentoida kilpailuehdotuksia verkossa 26. tammikuuta asti. Voittaja valitaan maaliskuussa, jonka jälkeen kaupunki aloittaa asemakaavan muutostyöt kilpailun ideoiden pohjalta.

Kaupunki toivoo nyt, että kaupunkilaiset kävisivät tutustumassa ehdotuksiin verkossa ja antaisivat kommentteja niistä. Kaupunkilaisten kommentteja käytetään sekä tuomariston että alueen kaavoittajan apuna. Ehdotukset ovat esillä ainoastaan verkossa, eikä niitä voi saada paperisena versiona.

– Kaupunkilaiset pääsevät kommentoimaan suunnitelmia jo kilpailuvaiheessa, paljon ennen varsinaisen kaavoituksen aloittamista, kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen sanoo tiedotteessa.

Kilpailun järjestäjät yllättyivät iloisesti ehdotusten tasosta ja määrästä. Palkintolautakunnan puheenjohtajan, Polttimon toimitusjohtajan Pär-Gustaf Relanderin mukaan hyvä ehdotus kunnioittaa alueen yli satavuotista teollista perinnettä ja jättää sen näkyville myös tuleville asukkaille.

– Kuntalaisten kannattaa tutustua alueeseen ja ehdotuksiin, sillä kyseessä on kuitenkin viimeinen merkittävä kaupungissa oleva Vesijärven ranta-alue, joka vapautuu asumiseen ja Lahden asukkaiden käyttöön. Alueen avulla sidotaan Mukkulan kartanon puisto yhteen rannassa kulkevalla ulkoilureitillä Salpausselän maastoihin, Relander sanoo tiedotteessa.

Myös UPM:n kiinteistökehityspäällikkö Eija Martikainen kiittelee ehdotusten tasoa.

– Olemme erittäin tyytyväisiä ehdotusten määrään. Alue on selkeästi kiinnostava, ja uskomme saatujen kilpailuehdotusten tarjoavan uusia, mielenkiintoisia ja innovatiivisia ratkaisuita alueen asemakaavoitukseen ja kehittämiseen, Martikainen sanoo tiedotteessa.

Tällä hetkellä Niemen ranta-alueella toimivat UPM, Polttimo, Viking Malt, Suomen Hiiva ja Senson. Teollisuus siirtyy pois alueelta vaiheittain 2–15 vuoden aikana.

Kilpailun suunnittelutehtävään kuului myös Teivaan satamasta lähtevän rantaraitin jatkaminen kohti Mukkulaa. Suunnittelussa oli huomioitava rantaraitin lisäksi muu virkistyskäyttö sekä viereisen pienvenesataman tarpeet.

Lahden Polttimon ja UPM:n teollisuusalueet Niemessä muutetaan asuinalueiksi – arkkitehtuurinen ideakilpailu on avautunut

Purettavan ostarin tilalle tehdään keskenään erilaisia taloja Lahden Jalkarannassa – kattojen ja julkisivujen välivalikoimaa rajattiin naapureiden kuulemisen jälkeen

Lahden Keijupuistossa sijaitsevan kerrostalon rakennuslupa-asiassa jäi yksi vaihe välistä – uniikki alue sai yhteen taloon parvekkeet, jotka eivät ole muun alueen kanssa yhtenäiset