Lahden LAB-ammattikorkeakoululle sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörikoulutusta: "Koulutusvastuun avulla pystymme vastaamaan Päijät-Hämeen sähköistyvän liikenteen merkittävästi kasvavan työvoiman tarpeeseen", kuuntele haastattelu

LAB-ammattikorkeakoulun uusi insinöörikoulutus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. Kansanedustaja Hilkka Kemppi pitää uutisia iloisina.

Lahden LAB-ammattikorkeakoululle myönnettiin maanantaina mahdollisuus sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörikoulutukseen. Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT sai oikeuden yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan, mutta se on Opetushallituksen tiedon mukaan menossa Lappeenrantaan. Asia on korkeakoulun päätettävissä.

Maanantaina ei ollut tiedossa, kuinka montaa opiskelupaikkaa päätös koskee. LAB haki 60:a paikkaa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) linjasi useista laajennuksista yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen koulutusvastuisiin. Koulutusvastuu määrittää, mitä tutkintoja korkeakoulussa voi suorittaa.

Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööreistä on selkeä pula niin Päijät-Hämeessä kuin koko Suomessa.

– Koulutusvastuun saaminen LABiin on hieno asia. Koska kyseessä on säädelty ala, vain tutkinnon suorittaneella on tarvittava pätevyys toimia esimerkiksi alan esimiestehtävissä. Koulutusvastuun avulla pystymme vastaamaan Etelä-Karjalan suurteollisuuden ja Päijät-Hämeen sähköistyvän liikenteen merkittävästi kasvavan työvoiman tarpeeseen, LAB-ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen sanoo.

Koulutus on supervoima niin yksilön, alueiden kuin koko Suomenkin kannalta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen

Lahden sähköisen liikenteen klusterin myötä yritykset tarvitsevat pikaisesti osaavaa työvoimaa. Lisäksi alueen perinteisen teollisuuden yrityksissä työvoiman tarve on ollut kasvussa jo pitkään. Uusi insinöörikoulutus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa, ja opetussuunnitelman sisältö rakennetaan elinkeinoelämää palvelevaksi.

– Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus sekä jo olemassa olevat tieto- ja konetekniikan koulutukset täydentävät toisiaan – niin henkilöstön kuin infrankin osalta. Uuden laboratorioympäristön sisältöön ja rahoitukseen liittyvä selvitystyö aloitetaan pikimmiten, kertoo LABin teknologiayksikön johtaja Kirsi Taivalantti.

LAB-ammattikorkeakoulun sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörikoulutus on haussa ensimmäisen kerran monimuotototeutuksena syksyllä 2022, ja koulutus alkaa tammikuussa 2023. Uusi koulutus löytyy päivätoteutuksena kevään 2023 yhteishausta, jonka jälkeen koulutusta tarjotaan sekä päivä- että monimuotototeutuksena.

Kansanedustaja Hilkka Kemppi Voiman haastattelussa

Ministeri Kurvinen on hyvin tyytyväinen koulutuspaikkojen lisäykseen.

– Koulutus on supervoima niin yksilön, alueiden kuin koko Suomenkin kannalta. Korkeakoulutuksen laajentamisella on valtava yhteiskunnallinen merkitys, sanoo Kurvinen.

– Nyt korkeakoulutusta laajennetaan poikkeuksellisen paljon. Näillä päätöksillä nuorten koulutusmahdollisuudet paranevat, osaajapulaan vastataan eri alueilla ja aloilla, sekä vahvistetaan korkeakoulujen myönteistä vaikutusta alueiden kehitykseen, ministeri Kurvinen jatkaa.

Uusien koulutusvastuiden mukaisten koulutusten on tarkoitus alkaa vuoden 2023 aikana.

Korkeakoulutuksen laajentaminen merkitsee koulutusvastuiden lisäämisen ohella myös aloituspaikkojen lisäämistä. Koulutus- ja osaamistason nostamiseksi on yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa lisätty yhteensä noin 10 000 aloituspaikkaa vuosina 2020–2022.

Nyt julkistetut koulutusvastuiden muutokset eivät edellytä lakimuutoksia. Valtioneuvosto päättää yliopistojen uusista tutkinnonanto-oikeuksia koskevista asetusmuutoksista sekä ammattikorkeakoulujen koulutusvastuita koskevista toimilupien muutoksista yleisistunnossaan torstaina.

– Kun kierrän maakuntia, oikeastaan kaikkialta tulee samaa viestiä: työvoimapulaa on monella alalla. Tämä on kautta historian yksi suurimmista koulutusvastuiden laajentamisista, Kurvinen sanoo.

LUT-yliopisto sai 110 ja LAB-ammattikorkeakoulu 50 uutta opiskelupaikkaa – Yliopiston paikkalisäys on iso koko Suomenkin tasolla: "Mieluummin överit kuin vajarit"

Ei päivääkään Lahden kampuksella – 46-vuotias Jussi Laasola suoritti ylemmän AMK-tutkinnon etänä päätoimisen opiskelijan vauhdilla, vaikka oli samaan aikaan kokopäivätyössä

Ladattavat hybridit ovat suosittuja Lahdessa, mutta maan autokannan sähköistymisen hidasteina ovat latausverkko ja hankintakustannukset – autokauppa on vihdoin palaamassa entiselle tasolleen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut