Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Julkisten tilojen koronasulkua suositellaan jatkettavaksi Päijät-Soten alueella

Päijät-Soten koronayhteistyöryhmä esittää julkisiin tiloihin liittyvän sulkupäätöksen jatkamista kahdella viikolla. Julkisten tilojen sulku jatkuisi siten 26. tammikuuta asti. Aluehallintoviraston aiemman päätöksen mukaiset rajoitukset ovat voimassa 12. tammikuuta asti.

Päätös ei koskisi lasten ja nuorten eli vuonna 2003 tai sen jälkeen syntyneiden harrastustoimintaa eikä lakisääteisiä palveluita. Yhteistyöryhmä suosittaa aiemman ikärajan korottamista yhdellä vuodella.

Yleisötilaisuuksien rajoitus onkin jo nyt voimassa alueella 26. tammikuuta asti.

Päijät-Soten tiedotteen mukaan alueen edelleen vaikeutuva koronatilanne edellyttää aiempien rajoitusten jatkamista. Rajoitusten ja suositusten on tarkoitus hidastaa omikronmuunnoksen etenemistä, jotta terveydenhuollon kantokyky riittää sairastuneiden potilaiden hoitoon.

Päijät-Hämeessä voi järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, jos niihin osallistuu enintään 10 henkilöä sisällä tai enintään 50 henkilöä ulkona. Valtioneuvoston asetuksen mukaisesti koronapassia ei voi tällä hetkellä käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille.

Alueella on voimassa auki jääviä asiakas- ja yleisötiloja koskeva määräys, joka velvoittaa esimerkiksi kauppojen, kirjastojen ja museoiden tilojen käytöstä vastaavat toimijat vähentämään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä erilaisilla järjestelyillä. Määräys tilojen käytöstä koskee myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Omikron on valtamuunnos myös Päijät-Soten alueella. Päijät-Soten mukaan viimeisen kolmen viikon aikana tehdyt seitsemän sekvensointia olivat kaikki omikronmuunnosta, joka selittää tartuntamäärien erittäin vahvaa nousua.

Myös sairaalakuormitus on jatkunut korkeana etenkin tehohoidossa. Lähiviikkoina sairaalahoidon tarve voi Päijät-Soten mukaan selvästi kasvaa entisestään.

Tartunnanjäljitys keskittyy Päijät-Soten alueella sote-alaan liittyvien tartuntaketjujen selvittämiseen.

Kaikissa lähikontakteissa on tartuntariski, koska virus on levinnyt laajalti väestössä. Riski on olemassa myös aikaisemmin pienen riskin tilanteiksi arvioiduissa tapaamisissa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ei usko uusien rajoitusten pysäyttävän omikron-koronavirusta – "Se varmasti jatkaa leviämistään, mutta leviämisen hidastaminen on tärkeää"