Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakkaalla vanhuksella on monta nimeä, mutta mikä sinusta on terminä soveliain? Vastaa kyselyyn!

Kävijämäärät kasvoivat Heinolan museoissa viime vuonna

Museokävijöiden määrä kääntyi Heinolassa nousuun toisena koronavuotena ja Heinolan museoiden toimintavuosi oli myös muuten vilkas. Viime vuonna vietettiin esimerkiksi Heinolan taidemuseon 30-vuotisjuhlaa.

Museonjohtaja Terhi Pietiläinen kertoo museon tiedotteessa, että yleisötapahtumia oli vähemmän, mutta toisaalta tulevaisuuden kehittämiseen, taidenäyttelyihin, digitaalisiin palveluihin ja koululaisiin panostettiin sitäkin enemmän.

Yksi museovuoden kohokohdista oli Made in Heinola -näyttelyjulkaisun saama tunnustus Vuoden kotiseututeos -kilpailussa. Suomen Kotiseutuliiton vuosittain jakamasta tunnustuksesta kisasi tänä vuonna 35 teosta. Voittajan valitsi Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo.

Osana kulttuuripolkutoimintaa museo järjesti yli 600 alakoululaiselle tarjotun Kailaan kintereillä -kierroksen J. Kilpisen säätiön rahoituksella.

Heinolan museoissa vieraili vuonna 2021 yhteensä 8 913 eli reilut 2 000 kävijää enemmän kuin vuonna 2020, mutta rajoitusten takia vielä selvästi vähemmän kuin vuonna 2019. Tuolloin Heinolan museokohteissa vieraili vuoden aikana yhteensä 12 252 henkilöä.

Suosituin Heinolan museokohteista oli vuoden 2020 tapaan kaupunginmuseo, jossa kävijöitä oli viime vuonna 3 347 henkeä. Taidemuseolla kävijöitä oli hieman vähemmän, 3 263 henkeä. Lääninkivalteri Aschanin talossa ehti vuoden 2021 aikana käydä 2 303 museovierasta. Maksaneita kävijöitä oli yhteensä 5 245 henkilöä eli liki 60 prosenttia kuten edellisvuonnakin. Koululaisia museoissa kävi yhteensä 930 henkilöä.

Kävijämäärärajoitukset olivat voimassa lähes koko vuoden, ja tiukimmillaan ne olivat alku- ja loppuvuodesta. Museoiden vilkkain kausi ajoittui kesään ja syksyyn.

Yleisötapahtumia voitiin järjestää pandemian vuoksi aiempaa selvästi vähemmän. Vuonna 2021 avajaisia ei voitu järjestää muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta juuri lainkaan.

Aiempina vuosina suosittu loppiaiskahvitapahtuma jää tälläkin kertaa järjestämättä.