Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Alkuvuosi on Lahden koulumaailmassa yhtä hakurumbaa – kokosimme yhteen, milloin pitää hakea esimerkiksi ekaluokalle, yläasteelle ja painotettuihin opintoihin

Lahden peruskouluissa, esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa alkuvuosi on ilmoittautumisten ja hakujen aikaa. Kokosimme tähän juttuun tiivistetysti, mihin kaikkialle milläkin asteella tulee alkuvuodesta hakea.

Tulevat 1.-luokkalaiset ja esikoululaiset

Vuonna 2015 syntyneiden tulevien 1.-luokkalaisten tulee ilmoittautua kouluun 10.–24.1. Ilmoittautuminen tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti Wilma-järjestelmän kautta. Lahden kaupunki lähettää lasten kotiin myös koulutulokaspostia ja hakuohjeet tammikuun toisella viikolla.

Elokuussa vapautuvia varhaiskasvatus- ja esiopetuspaikkoja ja 2–5-vuotiaiden avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoimintapaikkoja tulee myös hakea 1.–24.1.

Esikoulun aloittavat elokuussa vuonna 2016 syntyneet lapset. Huoltajien on huolehdittava, että lapsi osallistuu oppivelvollisuutta edeltävänä vuonna esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan. Myös osa vuonna 2017 syntyneistä lapsista aloittaa elokuussa esikoulun osana kaksivuotista esiopetuskokeilua. Tästä lähetetään perheille vielä erikseen kirje kotiin.

Tulevat 3.-luokkalaiset

Nykyiset 2.-luokkalaiset voivat valita 3. luokalle valinnaisen A2-kielen. Tämä tulee tehdä 7.–17.1. Valinnaiseksi kieleksi voi koulun kielitarjonnan mukaan valita espanjan, kiinan, saksan, ranskan, ruotsin tai venäjän. Lahden ruotsinkielisessä koulussa oppilaat voivat valita A2-kieleksi suomen kielen. Kielten opetuksen järjestämiseksi koulut tekevät yhteistyötä A2-kielen opetusryhmien perustamiseksi. Mikäli kieliryhmä syntyy useamman koulun oppilaista, niin opetus toteutetaan lähi- ja monimuoto-opetuksena.

Nykyiset 2.-luokkalaiset voivat myös hakea painotettuun opetukseen 7.–17.1. Lahden kaupungin kouluissa on mahdollista hakea käsityön, liikunnan, luonnontieteen ja matematiikan tai musiikin painotettuun opetukseen 3.–6. luokkien ajaksi.

Tulevat 7.-luokkalaiset

Kaikki 6.-luokkalaiset hakevat yläkouluun 7. luokalle 7.–17.1. Halutessaan oppilaat voivat hakea myös kuvataiteen, käsityön, liikunnan, luonnontieteen ja matematiikan, musiikin tai viestintätaidon painotettuun opetukseen tai urheiluluokalle 7.–9. luokkien ajaksi.

Kaikkiin painotettuihin oppiaineisiin järjestetään soveltuvuuskokeet, joihin kutsutaan erillisellä sähköpostiviestillä. Oppilaan alakoulussa aloittama painotetun oppiaineen opiskelu jatkuu yläkoulussa, ellei 7. luokalle haettaessa hakulomakkeella toisin ilmoiteta.

Painotetun opetuksen opetusryhmä perustetaan, mikäli ryhmään on tulossa vähintään 16 valintakriteerit täyttävää oppilasta.

Kielipolku ja kielikylpyesiopetus

Lahdessa on myös olemassa ruotsin- ja englanninkielinen kielipolku esikoulusta yläkouluun. Tämän lisäksi toisen kerran käynnistyy ruotsin kaksikielinen kielikylpyesiopetus, joka on tarkoitettu lapsille jotka eivät puhu ruotsia äidinkielenään, mutta haluavat saavuttaa toiminnallisen kielitaidon kummassakin kotimaisessa kielessä.