Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

"Kun tulppa aukeaa, kyllä jengiä riittää" – Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman vaatii CNN:n matkailulistauksen innoittamana vauhtia Ranta-Kartanon hotellihankkeelle, kuuntele Radio Voiman haastattelu

Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman iloitsee Radio Voiman haastattelussa yhdysvaltalaisen televisiokanava CNN:n valinnasta nostaa Lahti maailman kiinnostavimpien matkustuskohteiden joukkoon.

– Tämä on niin makea paikka ja minusta hyvin kuvaa sen, että me ei monesti itsekään tässä torin nurkalla hahmoteta sitä että ulkopuolisen pitää tulla sanomaan, että teillä on meinaan hiton hieno mesta siellä, Forsman sanoo.

Lahdessa moni asia on matkailuammattilaisenkin mukaan kohdillaan, vaikka parannettavaakin löytyy. Lahden seudun matkailun suurin pullonkaula on tällä hetkellä laadukkaan majoituskapasiteetin puuttuminen.

Forsman sanoo, että nyt Lahden pitäisi laittaa vauhtia Ranta-Kartanon hotellihankkeeseen, jotta Lahti pystyisi matkailullisesti hyödyntämään vetovoimaansa. Pelkkänä päivämatkailukohteena Lahti ei pysty kilpailemaan muiden suomalaisten kaupunkien kanssa.

– Kun tulppa aukeaa, kyllä jengiä riittää, Forsman sanoo.

CNN valitsi Lahden maailman 22:n unelmakohteen joukkoon viime viikonloppuna. CNN:n perustelee valintaa esimerkiksi sillä, että Suomi on toistuvasti valittu maailman onnellisimmaksi asuinpaikaksi. Myös Lahden kaupungin ympäristöosaaminen ja hyvälaatuinen hanavesi keräävät kiitosta. Lisäksi kanavan listaamien perusteluiden mukaan Lahti on vehreä ja maisemat ovat kauniit. Lahdessa on myös paljon metsiä, puistoja, luonnonsuojelualueita, vaellusreittejä ja näköalapaikkoja.

– Me lahtelaiset voidaan pikkuhiljaa nostaa päätä, et kyl me ollaan aika makee paikka. Tietysti tässä on monta tekijää; ympäristöpääkaupunkivuosi ja vastuullisuus on avannut ovia moniin uusiin asioihin. Toki on myös Salpausselän status. Ja Visit Finlandin työ maailman onnellisimpina kansana, Forsman luettelee.

 Matkailussa eletään aikaa ennen ja jälkeen koronan. Forsmanin mukaan koronapandemia on muuttanut paljon arvostuksia, ja se näkyy CNN:n listauksessakin. Nyt trendaavat lähiruoka, puhdas ruoka, terveellisyys, autenttisuus ja ruuhkattomuus.

– Matkailu on muuttunut tosi paljon tuohon suuntaan. Että voidaan vähän niin kuin kiittää koronaa. Vaikka pandemiassa on matkailulle ikäviä asioita, niin paljon se on muuttunut tuohon suuntaan. Mä korostan vielä sitä liikuntaa. Meillä on mielettömät hiihtoladut.

Raija Forsmanin haastattelu Radio Voimassa

Forsmanin mukaan Lahden seudun olisi oltava valmis takomaan nyt kun rauta on kuumaa. Viimeiset pari vuotta ovat olleet ennätysvuosia Lahden matkailulle. CNN:n listaus on toki lottovoittoon verrattavissa oleva tapahtuma, mutta muita lottovoittoja ei ole luvassa. On tehtävä itse, hyödynnettävä vahvuudet ja oltava ahkera.

– Meidän pitää olla valmiita tekemään pitkäjänteistä työtä. Tarvitaan verkostoja, aktiivisuutta. Ei meitä täältä kukaan hae. Ei ole sattumaa, että nousimme listalla esille. Näen, että tämä hotelli-investointi olisi vahvan vetovoiman luomista.

Myös tulevaisuuden toimintasuunnitelmaa on oltava valmis muuttamaan tarvittaessa ketterästi. Strategiaa on päivitettävä tarpeen vaatiessa.

– Teimme hyvää työtä Kiinan matkailun kanssa ennen koronaa, mutta ovatko markkinat nyt muuttuneet? Tottakai tehdään kansainvälistä markkinointia.

Forsmanin mukaan CNN:n maininta vaikuttaa monella tavalla.

– Jos kansainvälisellä tasolla rankataan näin, houkuttelee se myös investointeja.

Päijät-Hämeen matkailulla superkesä: Moottoripyörämuseo oli jälleen Lahden kovin vetonaula TripAdvisorin vierailukohdelistauksessa - kuuntele podcast

Lahti kilpailee Euroopan parhaan vastuullisen matkakohteen tittelistä – äänestys käynnistyi tänään

Lahden tilajaoston pomo asettaa kesäkuun takarajaksi Ranta-Kartanon viihdekeskuksen rahoitukselle – "Minun kantani on, että lykkäystä ei enää myönnetä"