Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Uudenvuoden juhlintaa suositellaan vain pienessä porukassa – Päijät-Hämeen ensimmäinen omikrontartunta varmistui, koronatilanne on pahempi kuin koskaan

Päijät-Hämeen koronatartuntojen määrä on nyt suurempi kuin vielä kertaakaan pandemian aikana, Päijät-Sote kertoo tiedotteessaan. Myös alueen ensimmäinen omikrontartunta on varmistunut. Se todettiin kaksi viikkoa sitten 12. joulukuuta otetusta näytteestä.

Hankalan tartuntatilanteen vuoksi uudenvuoden juhlintaa suositellaan ainoastaan pienen seurueen kesken.

– Omikronmuunnos leviää erityisen helposti, joten on tarpeellista pitää kontaktit vähäisinä uudenvuoden juhlinnassa. THL:n vinkit neuvovat terveysturvallisen uudenvuoden suunnittelussa, Päijät-Soten tiedotteessa sanotaan.

Uusia koronatartuntoja varmistettiin Päijät-Soten alueella viime viikolla 498, mikä on suurin viikoittaisten tapausten määrä koko pandemian aikana. Ilmaantuvuusluku on 466.

Koronatesteissä päijäthämäläiset kävivät viime viikolla keskimäärin 596 kertaa päivässä. Joulupäivien aikana vastatuista näytteistä 20 prosenttia antoi positiivisen vastauksen koronavirukselle. Asiaa selittää ainakin osittain joulunpyhien melko vähäiset testimäärät.

Päijät-Hämeen keskussairaalassa on tällä hetkellä 25 koronapotilasta, joista viisi saa tehohoitoa. Viime viikolla sairaalahoitoon joutui kaikkiaan 15 koronapotilasta.

Päijät-Sotesta muistutetaan, että päivystysapunumeroon ei pidä soittaa karanteeni- tai jäljitysasioissa, jotta palvelu ei ruuhkautuisi. Kun positiivinen vastaus koronanäytteestä on varmistunut, Päijät-Sote pyrkii ottamaan yhteyttä puhelimitse vuorokauden sisällä vastauksen saamisesta. Testituloksesta ilmoitetaan pääsääntöisesti myös tekstiviestillä. Tulos ilmestyy niin ikään Omakantaan.

Kun tartuntoja on paljon, terveydenhuollon yksiköihin liittyvät tartunnat jäljitetään ensin. Muutoin tartunnanjäljityksen soittoa saattaa joutua odottamaan viidestä kuuteen vuorokautta.

– Rokottamattomien ja oireisten on syytä jäädä omaehtoiseen karanteeniin jo saadessaan tiedon altistumisesta, ja myös rokotettujen on hyvä välttää kontakteja, tiedotteessa sanotaan.

Alueen vähintään 12-vuotiaista ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut 87 prosenttia, toisen 83 prosenttia ja kolmannen 19 prosenttia. Viimeisen viikon aikana rokotteita on annettu Päijät-Soten alueella yhteensä 9 005 kappaletta.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu ensi keskiviikkona arvioimaan tilanteen kehittymistä, rajoitteita ja mahdollista varautumista.

Tartuntojen määrä tasaisen korkealla – tehohoidossa viisi koronapotilasta

Suomalaisilla yleinen geenimuoto voi altistaa vakavalle koronataudille

Kolmannen koronarokotteen saaneita jo liki miljoona