30-vuotias lahtelaismies vangittiin murhasta – kaikki kolme Lahden jengimurhan epäiltyä kuuluivat samaan ryhmään, uhrien ryhmän jäseniä ei epäillä vakavista rikoksista

Lahtelainen 30-vuotias mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä murhasta. Päijät-Hämeen käräjäoikeus päätti keskiviikkona vangitsemisesta, joka liittyy Lahden epäiltyyn jengimurhaan.

Sunnuntaina 12. joulukuuta tehdyn epäillyn jengimurhan tutkinta etenee rikosnimikkeillä murha ja murhan yritys. Näistä molemmista rikoksista on vangittu viime viikolla kaksi lahtelaista miestä. 38- ja 40-vuotiaat miehet vangittiin todennäköisin syin epäiltyinä murhasta ja murhan yrityksestä. Tutkintaa johtava keskusrikospoliisi kertoi tuolloin, että molemmat miehet kytkeytyvät järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

– Esitutkinnassa on selvinnyt, että nyt vangittavaksi vaadittava henkilö on ollut samassa ryhmässä aiemmin vangittujen henkilöiden kanssa. Lahdessa tapahtumapaikalla olleen toisen ryhmän jäseniä ei epäillä henkirikoksista, kertoi KRP:n tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo ennen keskiviikon vangitsemisoikeudenkäyntiä.

Poliisilla on tutkinnassa muitakin tapaukseen liittyviä rikoksia.

– Monesti tällaisista voi tulla muitakin, esimerkiksi lievempiä rikoksia, mutta ketään ei ole vangittu muista rikoksista kuin murhasta ja murhan yrityksestä, Aarnisalo sanoo.

Tavaraa menee paljon rikoslaboratorioon tutkimuksiin.

 KRP:n tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo

Molemmilla viime viikolla vangituilla miehillä on yhteys Helvetin Enkeleihin. 40-vuotias mies on kuulunut myös United Brotherhood -jengiin ja hänellä on raskasta väkivaltarikostaustaa.

30-vuotias mies otettiin kiinni Lahdesta ja pidätettiin sunnuntaina. Hänen rikosepäilynsä on ollut jo aiemmin poliisin tiedossa, mutta mies tavoitettiin vasta viikko tekopäivän jälkeen. Poliisi on ottanut epäiltyjä kiinni tekopäivästä eli toissa sunnuntaista lähtien.

Poliisi on tehnyt useita kotietsintöjä, mutta niistä ei vielä kerrota, koska tutkinta on täysin kesken.

– Vangittujakaan ei ole vielä ehditty kuulustella montaa kertaa. Nyt alkaa kuulusteluvaihe ja teknisten näytteiden analysointi. Tavaraa menee paljon rikoslaboratorioon tutkimuksiin, Aarnisalo kertoo.

Myös keskiviikkona vangitulla 30-vuotiaalla miehellä on väkivaltarikostaustaa. Hänet on tuomittu muun muassa useista pahoinpitelyistä, joiden tuomiot on annettu vuosina 2006, 2010, 2015 ja 2021.

Ennalta sovittu kahden ryhmän tapaaminen kärjistyi toissa sunnuntaina illansuussa väkivaltaiseksi välienselvittelyksi, jossa yksi ihminen kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti. Molemmat kuuluivat samaan ryhmään. Rikokset tehtiin Lahden Voimakadun teollisuushallissa, jossa oli vuosi sitten perustetun Blue Cross Vikings Lahti -ryhmän kokoontumistilat.

Surman uhri, 44-vuotias lahtelaismies, oli tämän ryhmän asekersantti. Hän oli aiemmin Cannonball MC Heinolan jäsen. Vakavasti loukkaantunutta on pystytty jo kuulustelemaan ja hän voi Aarnisalon mukaan "ihan hyvin".

Motiivista poliisi on edelleen vaitonainen. Aarnisalon mukaan poliisilla on aika hyvä käsitys siitä, miksi tapaaminen järjestettiin ja mitä siellä puhuttiin ennen väkivaltatilanteita.

Lahden epäillyn jengimurhan uhri oli uuden ryhmän asekersantti – ollut käräjillä kymmenistä rikoksista

Syyte on nostettava 13. toukokuuta 2022 mennessä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut