Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päijänteen Luonnonperintösäätiö hankki metsää Sysmästä

Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS on ostanut joulukuussa 40 hehtaarin Pirttivuoren metsän Sysmän Saarenkylästä, läheltä Päijännettä.

Metsä on valtaosin luonnontilainen, ja siellä kasvaa kuusia, haapoja ja kilpikaaranmäntyjä. Puusto on yleisesti yli 100-vuotiasta. Metsässä on luonnon monimuotoisuudelle tärkeää lahopuuta paikoin runsaastikin.

Alueella on myös vanhaa niittyä, jossa laiduntavat läheisen maatilallisen kyytöt.

Pirttivuoren metsän eteläpuolella sijaitsee opastettu meditatiivinen luontopolku. Metsän säätiölle myynyt sysmäläinen vapaa-ajan asukas, yrittäjä Lea Koskelo, kehitti luontopolun sillä ajatuksella, että siellä kulkijat voivat pysähtyä ja hiljentyä kuuntelemaan itseään ja ympäristöään.

Luontopolkureitti on vajaan kilometrin pituinen. Polku kulkee jyrkän kalliorinteen kautta mäen laelle viihtyisään kangasmetsään, laskeutuen sieltä tiheämpään metsikköön, kiertäen pienelle suoalueelle ja vanhaan sammaleiseen kuusikkoon ja sieltä takaisin kallioalueelle ja jyrkännettä alas.

Pirttivuoren metsä on jo kolmas saman maanomistajan säätiölle myymä alue.

– Minulle metsiensuojelu on merkittävä asia ja olen iloinen, että olen voinut edistää suojelua näinkin paljon, Koskelo toteaa PLUPSin tiedotteessa.

Uusien kauppojen myötä säätiön suojelualueiden pinta-ala nousi Sysmässä runsaaseen 70 hehtaariin.

Pirttivuoren metsä sijaitsee lähellä säätiön muita suojelukohteita.

– Tavoitteenamme on kasvattaa jo olemassa olevia suojelualueita ja yhdistää niitä laajojen suojelukokonaisuuksien luomiseksi, säätiön asiamies Marjo Kuisma sanoo.

Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS edistää luonnon monimuotoisuuden suojelua ja retkeilyä Päijänteen ympäristössä. Säätiö hankkii lahjoitusvaroilla maa-alueita suojeluun ja saa alueita muun muassa testamenttilahjoituksina.

PLUPS on hankkinut tähän mennessä 18 luontokohdetta, jotka muodostavat 16 eri suojelualuetta. Suojelualueiden yhteispinta-ala on noin 440 hehtaaria. Päijät-Hämeessä alueita sijaitsee Sysmän lisäksi Asikkalassa, Hartolassa ja Hollolassa. Keski-Suomessa suojelukohteita on Jyväskylässä ja Toivakassa, Pirkanmaalla Kuhmoisissa sekä Etelä-Savossa Kangasniemellä.