Rosa Liksomin Väylä-romaani on kirinyt myyntiään, mutta mistä kirjasta tulee joulusesongin kysytyin?

Rosa Liksomin Väylä-romaania on myyty yli 30 000 kappaletta, kertoo kustantaja Like.

Syyskuussa julkaistu kirja kuvaa Lapin sotaa pakenevien siviilien vaellusta läpi kaoottisen pohjoisen maan. Meän murteella kirjoitettu tarina avautuu nuoren tytön silmin.

Liksomin romaani oli yksi vuoden Finlandia-ehdokkaista. Voiton vei Jukka Viikilän Taivaallinen vastaanotto, mutta lukijat äänestivät Väylän omaksi suosikikseen. Romaania on kiitelty paitsi kieliasusta myös vahvasta tunnelmastaan.

Finlandia-ehdokkaiden noste ei ehtinyt vaikuttaa vielä marraskuun myyntitilastoihin. Kirjakauppaliiton ylläpitämällä Mitä Suomi lukee -listalla marraskuun ostetuin teos oli Ilkka Remeksen Lohikäärmeen isku.

Joulukaupassa myydyin teos on yleensä ollut Finlandia-voittaja, kun taas muiden ehdokkaaksi päässeiden myyntinoste on lopulta jäänyt melko vaatimattomaksi.

Joulukauppa on kirja-alalle äärimmäisen tärkeää aikaa, sillä jopa 40 prosenttia kirjoista myydään isänpäivän ja joulun välisenä aikana. Kirjakauppaliitto julkaisi aiemmin tällä viikolla tiedotteen, jossa se vakuutti, että "kirjakaupoissa riittää kirjoja".

Taustalla on syksyn aiempi tilanne, jossa moni hittikirja kärsi toimitusvaikeuksista. Suuri osa Suomen kirjoista painetaan nykyisin Baltiassa, jossa tuotantolaitoksilla on ollut katkoksia koronaviruspandemian vuoksi. Suomalaiset painotalot ovat puolestaan kärsineet paperipulasta. Esimerkiksi Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon voittanutta Meri Valkaman Sinun, Margot -romaania oli ajoittain vaikea löytää kirjakaupoista.

Kirjakauppaliiton mukaan ajankäyttötutkimukset osoittavat, että korona-aika on lisännyt kirjojen menekkiä.

– Syyskuun loppuun mennessä yleisen kirjallisuuden myynti oli kasvanut suurimmissa kirjakaupoissa ja kirjakauppaketjuissa 2,2 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Erityisesti on ilahduttanut lasten- ja nuortenkirjallisuuden myynnin kasvu, Kirjakauppaliitto tiedottaa.

Suomi lukee -tutkimuksen mukaan noin 38 prosenttia kirjoista ostettiin viime vuonna lahjaksi muille, kun vastaava luku vuonna 2018 oli 30 prosenttia.

Lasten- ja nuortenkirjoista marraskuun myydyimmäksi nousi Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirja: Tähtiainesta – Neropatin päiväkirja 16. Tietokirjallisuuden myydyin teos oli puolestaan Björn Wahlroosin Barrikadeilta pankkimaailmaan – eräänlaiset päiväkirjat 1952–1992.

Joulun lahjakirjojen ikisuosikkeina pysyvät vuodesta toiseen Mitä missä milloin -kirja ja Guinnessin ennätystenkirja.

Ja äänikirjoissa kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saa...

Runeberg-palkintoa tavoittelee kymmenen kirjailijan joukko

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut