Lahtelaisten jätekierrätys kaipaa kohennusta – väärin lajitelluista akuista ja paristoista aiheutuu jatkuvasti läheltä piti -tilanteita Salpakierron käsittelylaitoksella

Sekajätteen sekaan päätyy turhan usein esimerkiksi energiajätettä ja sähkölaitteita. Sami Lettojärvi

ESS

Lahtelaiset voisivat lajitella sekajätteensä huomattavasti nykyistä tarkemmin. Salpakierto tutki Lahden lajitteluasema Pillerin sekajätelavojen koostumusta viimeksi marraskuussa. Tutkimuksessa selvisi, että 40 prosenttia jätteistä olisi voitu lajitella muualle kuin sekajätteeseen.

Sekajätteeseen oli lajiteltu eniten, 15 prosentin verran, energiajätteeseen kelpaavaa jätettä. Sekajätteen seasta löytyi myös 8 prosenttia puujätettä, 8 prosenttia sähkölaitejätettä sekä 6 prosenttia palamatonta, loppusijoitukseen ohjattavaa jätettä.

Varsinkin sekajätteen sekaan päätyvistä sähkölaitteista voi koitua ongelmia. Akut ja paristolla toimivat kodinkoneet voivat pahimmillaan aiheuttaa tulipalon tai räjähtää.

Myös väärään paikkaan lajitelluista vaarallisista jätteistä voi olla vaaraa ympäristölle ja ihmisille.

Bioneeri-pilotti sai jätehuoltoviranomaiselta jatkoluvan Lahdessa – kokeilu vähensi merkittävästi sekajätteessä olevan biojätteen määrää

Väärään paikkaan lajitellut akut, paristot ja varavirtalähteet voivat joutua kosketuksiin muiden metalliesineiden kanssa, jolloin niihin aiheutuu oikosulku.

– Lopulta useisiin satoihin asteisiin kohonnut lämpötila aiheuttaa kaasujen ja akun syttymisen. Palotilanteessa akusta vapautuu esimerkiksi erittäin myrkyllistä vetykloridikaasua, käsittelypäällikkö Pekka Kilpeläinen kertoo tiedotteessa.

Kilpeläinen lisää, että väärin lajitellut laitteet aktivoituvat viimeistään mekaanisessa lajittelulaitoksessa. Tulipalon ja räjähdyksen vaara on tällöin suuri.

– Käsittelylaitoksellamme sähkölaitteiden aiheuttamat läheltä piti -tilanteet ovat ikävä kyllä lähes arkipäivää.

Salpakierto muistuttaa, että kotitaloudet voivat tuoda sähkölaitteet sekä vaaralliset jätteet maksutta kaikille lajitteluasemille. Myös puujäte otetaan maksutta vastaan.

Onko kotona lajittelu turhaa, jos Late-lajittelulaitoksella muovi pystytään erottelemaan jopa sekajätteestä? – "Lajittelu ei ole loppumassa"

Uudistunut jätelaki tuo muutoksia asuinkiinteistöjen jätehuoltoon – Salpakierto Oy kilpailuttaa jatkossa pakkaus- ja biojätteiden kuljetukset

Suuri osa ympäristörikoksista jää yhä piiloon – poliisi kannustaa Päijät-Hämeenkin ympäristöviranomaisia ilmoittamaan havainnoistaan herkemmin

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut