Tässä ovat vuoden Aukusti-ehdokkaat – äänestä suosikkiasi!

Kahden viime vuoden poikkeusolot heijastuivat myös Etelä-Suomen Sanomien kulttuuripalkinnon ehdokasasetteluun.

Aukusti-palkintoon kuuluu 5 000 euroa rahaa ja kiertopalkintona luovutettava pronssiveistos. Sami Kuusivirta
Ilkka Kuosmanen

Ilkka Kuosmanen

Keskustelu polveili värikkäänä, kun Etelä-Suomen Sanomien kulttuuritoimitus ja toimituksen johto kokoontuivat päättämään Aukusti-ehdokkaista. Ehdokaspalaveri järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa netin välityksellä, mikä kuvaa edelleen jatkuvia poikkeusoloja.

Koronaepidemia on aiheuttanut luonnollisesti monenlaista päänvaivaa myös vuoden Aukusti-ehdokkaille. Vaikka rokotusten edistyminen on avannut näköaloja, pandemia heittää yhä huolen varjon monien tapahtumien ylle.

– Aukusti-palkinnolla haluamme alleviivata sitä, että vaikka korona on kurittanut kulttuurialaa, se ei pysty sitä kukistamaan. Päinvastoin, tällaisissa poikkeusoloissa jos koskaan, tunteita herättävälle ja ihmisiä yhdistävälle kulttuuritoiminnalle on valtava tarve ja tilaus, sanoo Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Markus Pirttijoki.

Vaikka korona on kurittanut kulttuurialaa, se ei pysty sitä kukistamaan.

Päätoimittaja Markus Pirttijoki

Kulttuuritoimitus sai määräaikaan mennessä 112 yleisöehdotusta Aukusti-palkinnon voittajaksi. Kiitos kaikista niistä! Määrä on reilusti suurempi kuin kaksi vuotta sitten, jolloin Aukusti-palkinto edellisen kerran jaettiin.

Viime vuonna palkinnon jakaminen jätettiin väliin koronapandemian vuoksi. Samalla palkinnon sääntöjä muutettiin niin, että voittaja saa 5 000 euroa (aiempi summa oli 3 000) ja palkinto jaetaan joka toinen vuosi.

Nimetyksi tuli nyt 33 päijäthämäläistä kulttuurintekijää tai yhteisöä. Kaikki lopulliselle ehdokaslistalle nostetut ovat sellaisia, joita myös yleisö oli esittänyt.

Kulttuuritoimitus käynnistää ensi viikolla juttusarjan, joka esittelee kaikki Aukusti-ehdokkaat. Yleisöäänestyksen osallistumisohjeet löytyvät tämän jutun tietolaatikosta.

Aukusti-ehdokkaat ovat:

Lahden Karjalaseura paljasti Evakkopatsaan Hennalassa viime elokuussa. Mirja Hussain

1 Lahden Karjalaseura

Lahden Karjalaseura vaalii Lahteen sotien jälkeen saapuneiden karjalaisten kulttuuria ja perinteitä. Näkyvin osoitus seuran viime vuosien aktiivisesta toiminnasta on Lahteen noussut Evakkopatsas, jonka sijoituspaikasta käytiin värikästäkin keskustelua. Elokuussa paljastettu, Reijo Hutun veistämä patsas löysi lopulta paikkansa Hennalasta.

Headland-festivaali täytti tyhjiön lahtelaisessa tapahtumakesässä. Kai Sinervo

2 Headland-festivaali

Uuden musiikkifestivaalin perustaminen Lahteen keskellä koronapandemiaa vaati järjestäjiltään poikkeuksellista rohkeutta. Lahden Niemessä järjestetty tapahtuma onnistui hyvin. Tuhansia kuulijoita houkutellut kaksipäiväinen festivaali tuli monien mielessä paikkaamaan sitä suurten kesätapahtumien aukkoa, joka Lahteen syntyi Summer Up -festivaalin jälkeen. Kotimaiseen poppiin ja hiphopiin keskittyvän festivaalin ensi kesän suunnitelmat ovat jo pitkällä.

Leena Keizer tanssi Laura Peltoniemen kanssa luonnossa osana Liikahduksia-sarjaa. Maiju Manninen

3 Tanssija Leena Keizer

Kun korona sulki esitystilat, Leena Keizer etsi tanssiin tilat Lahden lähiluonnosta. Liikahduksia-sarjassa lahtelaistanssija pyrki törmäyttämään myös muita kulttuurintekijöitä tanssitaiteen kanssa. Keizer on tuonut monien vaikeaksi mieltämää nykytanssia rohkeasti ulos kammioistaan hyödyntämällä esityksissään myös esimerkiksi Lahden keskustan kaupunkitiloja.

Lahden Gospelkuoro on osallistunut vuosien varrella erilaisiin televisio-ohjelmiin. Kuva Talent Suomi -harjoituksista vuodesta 2016. Lauri Rotko

4 Lahden Gospelkuoro

Näyttävistä konserteistaan tunnettu Lahden Gospelkuoro vietti viime vuonna 25-vuotisjuhliaan. Amerikkalaiseen gospelmusiikkiin erikoistuneesta kuorosta on muodostunut lahtelainen käsite, joka tunnetaan televisioesiintymisiensä ansiota muuallakin Suomessa.

Marjaana Turusen johtama sekakuoro on ilmeeltään nuorekas ja täyttää esiintymisareenat positiivisella energialla. Varsinkin kuoron joulukonsertti on monien odottama tapahtuma, joka tarjoaa myös silmän iloa.

Slovakialainen Mladost-ryhmä vieraili Hollo ja Martta -festivaalilla syksyllä 2021. Millamari Uotila

5 Hollo ja Martta -tapahtuma

Perinteikäs kansanmusiikki- ja tanssitapahtuma kokoaa folkin ystävät Päijät-Hämeeseen kerran vuodessa. Hollolan nuorisoseuran järjestämä tapahtuma kerää tuhansia kuulijoita ja tuo alueelle myös värikkäitä kansainvälisiä tanssiryhmiä keskellä synkintä syksyä. Suosituissa kansainvälisissä illanvietoissa kulttuurivaihtoa tehdään niin henkisen kuin fyysisenkin ravinnon välityksellä.

Syksyllä 2020 Hollo ja Martta siirsi konserttinsa nopeasti verkkolähetyksiksi, kun koronapandemia pakotti perumaan perinteiset tanssitapahtumat. Virtuaalifestari onnistui niin hyvin, että käytäntöä päätettiin jatkaa. Tänä vuonna virtuaalinen Hollo ja Martta -festivaali jatkuu netissä 15. joulukuuta saakka.

Pääset Aukusti-yleisöäänestykseen tästä linkistä .

Aukusti-palkinto

Osallistu yleisöäänestykseen!

Aukusti-voittajaa voi äänestää joko netissä tai tekstiviestitse. Äänestys jatkuu 31.12. asti.

Tekstariäänestys: lähetä numeroon 13300 viesti AUKUSTI (väli) vaihtoehdon numero (esim. AUKUSTI 2). Viestin hinta on 0,70 €.

Etelä-Suomen Sanomien kulttuuripalkinto perustettiin vuonna 2008 kannustukseksi päijäthämäläisille kulttuurintekijöille.

Palkinto on 5 000 euroa ja kiertopalkintona luovutettava Aukusti-veistos.

Edellisvuosien voittajat ovat: Loviisankatu 8 -kirja (2019), Lemmenlatu-elokuva (2018), Mallusjoen nuorisoseura (2017), Taidekeskus Taarasti (2016), Urajärven kartanoteatteri (2015), kapellimestari Esa Heikkilä (2014), Möysän Esson musaklubi (2013), muotoilija Tapio Anttila (2012), Summer Up -festivaali (2011), Pyhäniemen taidekartano (2010), Padasjoen Ars Auttoinen (2009) ja Pesäkallion kesäteatteri (2008).

Aukusti-voittajan päättää ESS:n kulttuuritoimitus ja toimituksen johto. Yleisön Aukusti-suosikki palkitaan erikseen.

Voittajat julkistetaan tammikuun ensimmäisellä viikolla. Aukusti jaetaan vastedes joka toinen vuosi.

ESS:n Aukusti-palkinto palaa koronatauon jälkeen asiaan – ehdota palkittavaa!

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut