Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Virtaankosken pato murtuu, Tainionvirta aukeaa Päijänteen vaelluskaloille

Sysmän ja Hartolan maisemia halkovassa Tainionvirrassa sijaitsevan Virtaankosken vanhan pienvesivoimalan säännöstelypato puretaan ja joki vapautetaan. Myös valtio osallistuu ennallistamishankkeeseen.

Kosken ja siellä sijaitsevat kaksi pienvesivoimalaitosta omistaa Virtaankosken Voima, joka siirtyy vuoden vaihteessa Hiitolanjoen Voiman omistukseen. Uusi omistaja muuttaa Virtaankosken sähköntuotannosta matkailu-, virkistys- ja museoalueeksi, jonka keskiössä on vapaa koski. Se puolestaan varmistaa taimenen ja vaellussiian vapaan nousun ylempänä oleville kutualueille.

Ennallistaminen toteutetaan yhteistyössä paikallisten asukkaiden ja Sysmän kunnan kanssa. Hanke palvelee erityisesti erittäin uhanalaiseksi luokitellun järvitaimenen luontaista lisääntymistä ja heikossa tilassa olevan kannan vahvistumista eteläisellä Päijänteellä.

Sysmässä tiistaina vieraillut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) huomautti, että vaelluskalahankkeet ovat innostaneet eri tahoja yhteistyöhön eri puolilla Suomea.

– Päijänteen taimen ja vaellussiika pääsevät jatkossa kulkemaan laajalla vesistöalueella, kun pato puretaan ja Virtaankoski ennallistetaan.

Virtaankosken Voima hakee lupaa kalatien rakentamiseksi Virtaan voimalaitoksen yhteyteen Sysmässä

Vesistöjen ekologinen tila voi romahtaa salakavalasti – Joutsassa muistetaan yhä vuosien kamppailu karvalehteä vastaan

Kalateiden rakentamisella on jo kiire