Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lahden kaupunginteatteri ja Sibeliustalo ottavat koronapassin käyttöön, Juko ei vielä

Lahden kaupunginteatteri ottaa koronapassin käyttöön tilaisuuksissaan keskiviikosta alkaen. Passia kysytään kaikilta yli 16-vuotiailta jo teatterin ovella. Sibeliustalon tilaisuuksissa vastaava käytäntö alkaa torstaina.

Taidelaitosten johtajat perustelevat asiaa viranomaismääräyksillä. Koska teatterin ja Sibeliustalon aulatilat ovat anniskelualuetta, niihin sovelletaan samoja koronarajoituksia kuin paikallisiin ravintoloihin, joiden iltatilaisuuksissa koronapassi on jo laajalti käytössä.

– Koronapassin myötä kaikki palvelut voidaan järjestää normaalisti, ja asiakkaita pystytään palvelemaan turvallisesti, kaupunginteatteri tiedottaa.

Pelicans ottaa koronapassin käyttöön – lauantain pelissä "pitäisi olla mökki täynnä", kuuntele podcast

Teatteri Vanha Juko ei puolestaan ota koronapassia vielä tässä vaiheessa käyttöön. Teatteria johtavan Esa-Matti Smolanderin mukaan se ei olisi edes mahdollista, sillä Jukossa ei ole alkoholianniskelua.

– Jäämme odottamaan avin päätöstä yleisötilaisuuksien rajoituksista. Sellainen voi olla tulossa hyvinkin pian, sillä yleensä näissä on seurattu pääkaupunkiseutua, Smolander sanoo.

Lahden kaupunginteatterin johtajan Ilkka Laasosen mukaan teatteri ottaa käyttöön toisen sisäänkäynnin tiloihinsa, jotta näytöksiin tuleminen sujuisi mahdollisimman jouhevasti, eikä ulko-oville muodostuisi jonoja.

– Ulko-ovella ei kuitenkaan tarkisteta vielä varsinaista teatterilippua vaan sitä kysytään vasta saliin mentäessä, Laasonen tähdentää.

Tartunnoissa jälleen uusi päiväkohtainen ennätys, ilmaantuvuusluku jatkaa nousuaan

Sibeliustalossa koronapassi on ollut jo aiemmin käytössä Finlandia-klubin tilaisuuksissa. Myös Sibeliustalossa koronapassia kysytään jo ulko-ovella.

– Käytännössä koronapassikäytännön ulkopuolelle jäävät vain Metsähallin yritystapahtumat, KOKO Lahden toimitusjohtaja Emilia Mäki arvelee.

Lahden taidelaitosten koronapassilinjaus ei tule yllätyksenä, sillä valtaosa esimerkiksi pääkaupunkiseudun taidelaitoksista on ottanut koronapassin käyttöön jo aiemmin.

Lahden kaupunginteatterilla ja -orkesterilla on edelleen voimassa myös niiden omaan harkintaan perustuva turvavälikäytäntö, jonka mukaan noin joka toinen istuin jätetään katsomossa tyhjäksi. Laasosen ja intendentti Teemu Kirjosen mukaan menettelyä jatketaan edelleen. Samoin voimassa on vahva suositus kasvomaskien käytöstä.

Koronatilanne muuttunut Päijät-Soten alueella entistä vaikeammaksi: terveydenhuolto ylikuormittunut, ilmaantuvuusluku rokottamattomien keskuudessa reilusti yli 1 000

Laasonen ei usko, että kansa nousisi kapinaan koronapassia vastaan.

– Asia on pikemminkin päinvastoin. Esimerkiksi Tampereella ja Turussa katsojat ovat olleet tyytyväisiä, kun passia on kysytty, Laasonen sanoo.

Esa-Matti Smolander uskoo, että koronapassin käyttöönotto on vain ajan kysymys Jukossakin. Hän myös arvelee, että passin kanssa saatetaan elää pitkäänkin.

– Koronapassi voi olla isoissa tapahtumissa käytössä vielä ensi kesänäkin. Tärkeintä on nyt se, että kulttuuria ei jouduttaisi enää sulkemaan niin kuin viime talvena.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 29.11. klo 16.22: Lisätty Sibeliustaloa ja teatteri Vanhaa Jukoa käsittelevät osiot.

Päijät-Soten Tuomo Nieminen: Jos koronapotilaita varten joudutaan varaamaan neljäs tehohoitopaikka, joudutaan sairaalassa sulkemaan kolme leikkaussalia