Koronatilanne muuttunut Päijät-Soten alueella entistä vaikeammaksi: terveydenhuolto ylikuormittunut, ilmaantuvuusluku rokottamattomien keskuudessa reilusti yli 1 000

Päijät-Sote kertoo sen toiminnan olevan ylikuormittunutta.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi leikkauksia tehdään tällä hetkellä 5–10 prosenttia vähemmän kuin normaalisti. Myös koronaviruksen tartunnanjäljitys on ruuhkautunut pahasti, ja jäljityksen soittoa joutuu odottamaan keskimäärin neljä vuorokautta.

Syynä tähän on Päijät-Soten alueella edelleen vaikeana jatkuva koronavirustilanne. Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin 457, mikä on lähes puolet enemmän kuin edeltäneellä viikolla.

Päijät-Soten Tuomo Nieminen: Jos koronapotilaita varten joudutaan varaamaan neljäs tehohoitopaikka, joudutaan sairaalassa sulkemaan kolme leikkaussalia

Myös testattavien määrä on kasvanut, ja viime viikolla koronatestiin hakeuduttiin 541 kertaa päivässä. Positiivisia otetuista näytteistä oli 11 prosenttia. Päijät-Sote ohjeistaakin, että etenkin kahdesti rokotetut lieviin hengitystieoireisiin sairastuneet henkilöt voivat käyttää oman harkintansa mukaan kotona itse tehtävää pikatestiä ennen terveydenhuollossa tehtävään PCR-testiin hakeutumista.

Sairaalassa on tällä hetkellä 14 koronapotilasta, joista yksi saa tehohoitoa. Päijät-Soten mukaan viimepäivien suuret tartuntamäärät ennakoivat, että lähiviikkoina yhä useampi koronapotilas joutuu sairaalahoitoon. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä koko alueen väestön keskuudessa 365 ja rokottamattomien keskuudessa 1 189. Ilmaantuvuusluvulla mitataan tartuntojen määrää sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajanjaksolla. Tämä tarkoittaa, että rokottamattomista useammalla kuin yhdellä sadasta todettiin edellisen kahden viikon aikana koronatartunta.

Tartunnoissa jälleen uusi päiväkohtainen ennätys, ilmaantuvuusluku jatkaa nousuaan

Tartunnanlähde oli selvillä 75 prosentilla viime viikon tartuntatapauksista. Kaksi viidestä tartunnasta todettiin henkilöillä, jotka asuivat samassa taloudessa jo tartunnan saaneen kanssa. 17 prosenttia tartunnoista oli puolestaan peräisin kouluista tai päiväkodeista, joka kymmenes taas yksityisistä tapaamisista tai juhlista. Karanteeniin koronalle altistumisen vuoksi Päijät-Soten alueella asetettiin viime viikolla 576 henkeä.

Lahden kaupunginteatteri ja Sibeliustalo ottavat koronapassin käyttöön, Juko ei vielä

Pelicans ottaa koronapassin käyttöön – lauantain pelissä "pitäisi olla mökki täynnä", kuuntele podcast

Kärjistynyt koronatilanne siirsi Sinilähteen koulun etäopetukseen Heinolassa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut