Lukijalta: Pyytääkö Lahden valtuusto anteeksi työttömiltä?

Seppo Korhonen

Surulliseksi vetää, kun olen sivusta seurannut Lahden kaupunginvaltuuston budjettikokousta ja jälkimaininkeja. Palaan tähän vähän jäljempänä.

Jotakin myönteistäkin tapahtui, kun valtuuston enemmistö kaatoi verosyöpöksi ennakoidun Lahden oman ”Sörnäisten tunnelin” eli Saimaankadun kansi- ja tunneliratkaisut ja Mannerheiminkadun liikennesumputtamisen.

Valitettavaa oli Nastolan näivettämisen jatkaminen kouluratkaisuissa sekä harrastetoiminnan ja sivistystoiminnan vastakkainasettelu leikkausten toimeenpanossa.

Työttömien puolestapuhujia ei uudesta valtuustosta valitettavasti löytynyt. Omalla valtuustokaudellani esitin vaihtelevalla menestyksellä työmarkkinatuen kuntaosuuksien eli sakkomaksujen alentamista ohjaamalla siitä suurimman osan kolmannen sektorin ja kaupungin omaan palkkatyöllistämiseen.

En saanut vanhalta valtuustolta esityksilleni valitettavasti riittävää kannatusta, joka on suurtyöttömyydessä painivan kaupungin talouden ja ennen kaikkea työttömän sekä heidän läheisten kannalta surullista.

Kaksi perussuomalaisten uutta innokasta valtuutettua tekivät mielestäni pohjanoteerauksen koplaamalla työttömyyden sakkomaksut ja maahanmuuttajien kotouttamisen keskenään.

Köyhien vastakkainasettelu on sivistyneiksi oletetuilta ala-arvoista ja laskelmoivaa.

Köyhien vastakkainasettelu on tyypillistä oikeistopopulismille, mutta sivistyneiksi oletetuilta tämä on mielestäni ala-arvoista ja laskelmoivaa. Tällä tempauksella ei pyrittykään viime vuosina noin 20 miljoonaan euroon kohoavien työttömyyden sakkomaksujen järkiperäisempään työllistävään käyttöön, vaan tarkoitusperät olivat nyt vaalien lähestyessä muualla.

Voidaanko perussuomalaisten esitys tulkita kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan, on viimekädessä oikeuden asia. Tikunnokkaan on nostettu valtuutettu, joka rohkeni käyttää tässä yhteydessä rasismi-sanaa, ja mielensäpahoittaneet ovat vaatineet tästä julkista anteeksipyyntöä.

Jos anteeksipyyntöjen linjalle lähdetään, mielestäni kaupungin reilulla 8 000 työttömällä on ihmisarvon nimissä oikeus vaatia valtuutetuilta anteeksipyyntöä siitä, että heidät laiminlyötiin jälleen kerran asioista päätettäessä.

Kirjoittaja on lahtelainen asukas- ja sote-aktiivi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut