Terhi Säynäjärven Esalainen: Hoitajat ovat juhlansa ansainneet – ottamalla rokotteen voit varmistaa, että he ehtivät linnaan

Terhi Säynäjärvi

Terhi Säynäjärvi

Tämän viikon piristävä uutinen tuli presidentinlinnasta. Itsenäisyyspäivän juhliin kutsutaan vain parisataa vierasta, ja kutsutut ovat pääosin epidemian aikana ansioituneita hoitoalan ammattilaisia. He ovat totisesti kutsunsa ansainneet.

Kun koronaepidemia alkoi, monen hoitoalan ammattilaisen stressikäyrä nousi jyrkästi ylöspäin. Eikä ihme: ei ollut rokotuksia ja suojavarusteistakin oli huutava pula. Monet myös määrättiin uusiin tehtäviin, eikä koulutusta ehditty antaa kuin pikaisesti työn ohessa. Tästä huolimatta ammattilaiset hoitivat työnsä mallikkaasti.

"Emme ole tässä vain oman nahkamme takia" – lolita-tyyliin pukeutunut Emilia Lehtinen, 19, haki koronarokotuksen Prisman pop-up-pisteeltä

Nyt on rokotukset, mutta sairaaloiden koronapaine on jälleen nousussa. Tälläkin viikolla on raportoitu ennätysmäisiä koronatartuntalukemia Suomessa ja monissa muissa maissa. Aiemmin maali oli 80 prosentin rokotekattavuudessa, mutta nyt sitä on taas siirrettävä. Koronavirus on hyvin muuntautumiskykyinen, ja nyt leviävä variantti on niin tarttuva, ettei sitä kukaan pääse pakoon. Ennemmin tai myöhemmin jokainen saa viruksen – rokotettuna tai rokotusta vailla.

Sairastelumaratonista voi tulla tuskallisen pitkä, ellei rokotuksia oteta nykyistä enemmän. Päijät-Sote aloitti rokotehaasteen reilu kuukausi sitten. Haasteeseen vastattiin ja rokottajat jalkautuivat kauppoihin ja työpaikoille. Mutta vielä enemmän tarvittaisiin ihmisiä, jotka ojentavat kätensä. Rokotehaasteen uusi tavoite on, että vähintään 12-vuotiaista 90 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotuksensa vuoden loppuun mennessä.

Kaikille lienee jo selvää, että vakavan koronataudin riski on rokottamattomilla huomattavan suuri rokotettuihin verrattuna.

Miksi kaikki eivät sitten ole rokotukseen tarttuneet? Pieni osa ihmisistä, ehkä noin prosentin verran, ei voi ottaa rokotusta terveytensä takia. Sitten on pieni määrä niitä, jotka vastustavat rokotuksia. Paljon enemmän on niitä, jotka eivät ole saaneet aikaiseksi rokotuksen hakemista ja myös niitä, jotka uskovat välttävänsä taudin. Heidän soisi nyt löytävän piikkipaikalle.

Päijät-Soten Rokotehaaste-kampanja jatkuu loppuvuoden ajan uudella tavoitteella – "On paljon ihmisiä, jotka ottavat rokotteen, kun siihen vain tulee yhä helpompia mahdollisuuksia"

Koronapassin käyttöönotto lisäsi rokotusinnokkuutta. Kun passi tehosi, ehkä sitä pitäisi käyttää vielä paljon nykyistä tarmokkaammin?

Joissain maissa on jo menty uudelleen sulkutilaan ja otetaan käyttöön rokotuspakkoja. Kahdeksan miljoonan asukkaan Itävallassa on sairaaloissa 2 500 koronapotilasta, joista tehohoidossa on yli 400.

Toivottavasti tuollainen tilanne ei tule Suomessa vastaan.

Joskus mietin, millaista olisi kokonaan ilman rokotuksia: varmaankin erittäin tiukat rajoitukset ja ruuhkaa hautuumailla.

Tunnustus taistelusta koronavirusta vastaan: Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystysosasto sai palkinnon tekemästään työstä

Olen kiitollinen siitä, että lähipiiri on säästynyt taudilta, ja rokotukset ovat osoittaneet tehonsa. Altistumisia on viime aikoina ollut, muttei oireita eikä karanteeneja – kiitos rokotteen.

Monilla on varmasti samantyyppinen tilanne. Myönteisillä viesteillä on hyvä kannustaa kaikkia, jotka eivät ole vielä rokotetta saaneet.

Olisi myös mukavaa, että hoitoala ehtisi linnaan juhlimaan. Jos koronatilanne pahenee, juhlat voivat jäädä haaveeksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut