Päijät-Sote: rokottamattomat kuormittavat sairaalaa, yleisötapahtumiin esitetään rajoituksia

Kaksi koronapotilasta lähetettiin Päijät-Hämeestä viime viikolla toisten sairaaloiden teho-osastoille. Kuvat Katja Juurikko, Kimmo Seppälä, käsittely Juha Rika

Kari Anttinen

Koronatilanne huononi viime viikolla selvästi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella ja koronayhteistyöryhmä esittääkin rajoituksia joihinkin yleisötapahtumiin. Koronapassia käyttäviä tapahtumia rajoitukset eivät koskisi.

Sairaalaan joutui viime viikolla ennätysmäärä koronaan sairastuneita ja etenkin tehohoidon tarve lisääntyi huolestuttavasti, kertoo Päijät-Sote. Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 245. Myös testattavien määrä on kasvanut.

Koko väestön ilmaantuvuusluku on Päijät-Soten alueella 228 ja rokottamattoman väestön 662. Luku kuvaa koronaan sairastuneiden määrää kahden viikon aikana väestöön suhteutettuna.

Sairaalassa on 15 koronapotilasta ja heistä kolme on tehohoidossa. Viime viikolla kaksi koronapotilasta lähetettiin toisten sairaaloiden teho-osastoille.

Sairaalahoitoon joutui viime viikolla 16 koronapotilasta, mikä on enemmän kuin kertaakaan epidemian aikana. Sairaalapotilaista kolme neljästä on Päijät-Soten mukaan rokottamattomia ja rokottamattomien riski sairastua koronaan on nyt huomattavan korkea.

Koronayhteistyöryhmä esittää aluehallintovirastolle, että se rajoittaisi sisätiloissa järjestettävien yhteislaulutilaisuuksien osallistujamäärää sekä sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien osallistujamäärää sellaisissa katsomojen osissa, joissa on seisomapaikkoja. Asiakasmäärä tulisi rajoittaa vähintään 50 prosenttiin normaalista asiakasmäärästä.

Rajoitusten voimassaoloajan tulisi olla kuukausi niiden alkamispäivästä lähtien. Rajoitukset eivät koskisi tilaisuuksia, joissa koronapassi on käytössä. Ravintolarajoitukset ovat edelleen voimassa ja niiden sijaan voidaan edellyttää koronapassin käyttöä.

Kasvomaskin käyttösuositus koskee edelleen kaikkia yli 12-vuotiaita. Yhteistyöryhmä suosittaa myös etätyön mahdollisuutta. Nykyiset alueen suositukset ovat voimassa 28. marraskuuta saakka.

Valtakunnan tasolla 80 prosentin rokotuskattavuus kahdesti rokotetuissa saavutettiin viime viikolla. Päijät-Soten alueella siihen päästään aikaisintaan ensi viikolla. Vähintään 12-vuotiaista kaksi rokoteannosta on saanut hieman yli 79 prosenttia ja ensimmäisen rokoteannoksen 85 prosenttia.

Tartunnanlähde oli selvillä 70 prosentilla viime viikon tartuntatapauksista. Kaksi viidestä tartunnasta todettiin niillä, jotka asuvat samassa taloudessa tartunnan jo saaneen kanssa. Yksityisistä tapaamisista tai juhlista oli peräisin noin joka kymmenes tartunta. Kouluista tai päiväkodeista peräisin olevia tartuntoja oli 12 prosenttia kaikista tartunnoista.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 16.10.

Aiheeseen liittyvää

  1. 15.11. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartunnat taas kasvussa, yksi kuolema lisää
    15.11.2021 8:54

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut