Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Bioneeri-pilotti sai jätehuoltoviranomaiselta jatkoluvan Lahdessa – kokeilu vähensi merkittävästi sekajätteessä olevan biojätteen määrää

Pilotissa biojätettä kerättiin 226 pientalossa asuvalta kotitaloudelta Lahdessa. Pientaloilta ei vielä vaadita biojätteen erilliskeräystä, mutta uuden jätelain myötä siihen on tulossa muutos.

Biojätteen erilliskeräyspalvelupilotti Bioneeri jatkuu Lahdessa ainakin heinäkuulle 2024.

Salpakierron syyskuussa 2020 aloittama vuoden mittainen pilotti on nyt päättynyt ja se on saanut jätehuoltoviranomaiselta jatkoluvan. Sitä voidaan jatkaa nykyisillä asiakkailla ja nykyisellä palvelumallilla ainakin heinäkuuhun 2024 asti.

Pilotin asiakastyytyväisyys oli korkea koko keräyksen ajan, Salpakierron tiedotteessa kerrotaan.

Pilotissa mukana olleiden tyytyväisyyttä mitattiin kokeilun ajan kyselyllä, jonka mukaan kaikki asiakkaat ovat olleet joko erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä Bioneeri-palveluun.

– Biojätettä kerättiin pilottijakson aikana kokeilussa mukana olevilta kotitalouksilta yhteensä 53 000 kiloa, kertoo Salpakierron projekti-insinööri Linda Karlström tiedotteessa.

Kertyneestä biojätemäärästä tuotetulla biokaasulla voitaisiin ajaa 99 500 kilometriä eli noin 35 kertaa Hangosta Utsjoelle ja takaisin.

Lahtelainen Leena-Riitta Virtanen on bioneeri – biojätteen lajittelukokeiluun osallistuminen on jo näkynyt mukavasti kukkarossa: "Koko vuoden jätelasku kutistuu"

Pilotissa mukana olevien kotitalouksien biojätteiden, sekajätteiden ja energiajätteiden koostumusta tutkittiin useaan otteeseen. Koostumustutkimuksilla haluttiin selvittää muun muassa biojätteen ja ruokahävikin osuuksia.

– Biojätteen lajittelu onnistui kokeilussa mukana olevilta todella hyvin. Kokonaisuudessaan biojätteestä 61 prosenttia oli oikein lajiteltua biojätettä ja 39 prosenttia ruokahävikkiä. Biojätteeseen kuulumattomia tuotteita, kuten roskia, ei havaittu juuri lainkaan tai hyvin vähän, kertoo Karlström.

Ennen biojätteen erilliskeräyksen aloitusta biojätteen osuus sekajätteessä oli peräti 61 prosenttia. Noin neljä kuukautta erilliskeräyksen aloituksesta tehdyssä koostumustutkimuksessa biojätteen osuus sekajätteestä oli pudonnut 28 prosenttiin, ja viimeisessä, pilottijakson lopussa suoritetussa tutkimuksessa osuus oli laskenut entisestään 14 prosenttiin.

Sekajätteessä olevan biojätteen havaittiin olevan pääsääntöisesti pakattua biojätettä.

– Ohjeistimme asiakkaita, että pakattu biojätekin olisi hyvä purkaa pakkauksistaan ja lajitella biojätteeseen, minkä jälkeen pakkaus lajitellaan materiaalinsa mukaan. Tavoite tietenkin on, että biojätettä ei enää ohjaudu lainkaan sekajätteeseen, jos taloudessa on sille oma osoitteensa, lisää Karlström.

Asiakkaille tehtiin pilottijakson päätteeksi kysely, jonka vastaajista yli puolet kertoi, että biojätteiden erilliskeräyksen myötä heidän lajittelutottumuksensa ovat parantuneet.

Lahtelaistaloyhtiössä pelätään, että uuden lain tuomat muutokset nostavat entisestään jätehuollon kustannuksia – "Ensimmäisellä kerralla hinnat saadaan ehkä kilpailutettua alhaisiksi, mutta entä toisella kerralla, jos kilpailijoita ei ole?"

Pilotin jatkohankkeessa selvitetään erityyppisten palvelumallien vaihtoehtoja, ja keskitytään keräykseen ja kuljetukseen liittyvään ergonomiaan sekä palvelun helppouteen.

Tavoitteena on myös selvittää, laajennetaanko Bioneeri-palvelua uusille asukkaille nykyisillä keräysalueilla.

Uuden jätelain mukainen biojätteen erilliskeräyksen velvoite astuu voimaan kaikissa asuinkiinteistöissä yli 10 000 asukkaan taajamissa heinäkuussa 2024. Siihen mennessä on selvillä, millä palvelumallilla biojätteen keräys pientaloille tullaan järjestämään.

Salpakierto aloitti vuoden mittaisen biojätteen erilliskeräyspalvelun pilotin eli Bioneerin Lahdessa syyskuussa 2020.

Pilotissa on ollut mukana 226 vapaaehtoista pientalossa asuvaa kotitaloutta Villähteen, Kariston, Ahtialan, Metsä-Hennalan, Launeen, Patomäen ja Renkomäen alueilta.

Lahtelaislähtöinen Pia Heikkurinen on himohamstraajan tytär, jonka kotona ei ole ylimääräisiä tavaroita – "On ihanaa, kun tiedän missä kaikki tavarat on"