Muistokirjoitus: Helka Pärssinen

Tuula Vaskelainen

Helka Pärssinen Pärssisen albumi

Diakoni, lausuntataiteilija Helka Pärssinen kuoli 92-vuotiaana Lahdessa 20.10.2021.

Helka Pärssinen syntyi Viipurissa 25.2.1929 viisilapsisen perheen nuorimmaisena. Sodan jälkeen perhe muutti Lahteen, jossa Helka aloitti oppikoulun. Pärssinen työskenteli Lahden Launeen seurakunnassa lähes koko työuransa ajan. Aluksi hän toimi tyttötyönohjaajana, mutta myöhemmin, opiskeltuaan diakoniksi, näkö- ja liikuntavammaisten diakonina.

Seurakuntien päiväkerhotoiminta alkoi Lahdessa vuonna 1962, jolloin Helka Pärssinen perusti alle kouluikäisille lapsille tarkoitetun kerhon Launeen seurakuntaan. Päiväkerhotoiminta levisi pian koko kaupungin seurakuntiin ja toimii edelleen samalla periaatteella. Idean päiväkerhotoimintaan Pärssinen toi Turusta, jossa toiminta oli alkanut jo vuonna 1945. Helka Pärssinen muistetaan Lahdessa myös innokkaana partioaatteen kannattaja ja partiotyön edistäjänä. 50-luvulla hän oli perustamassa Launeen Lähdesiskot -lippukuntaa Launeen seurakuntaan ja vuonna 2001 hän toimi edelleen Seniorilippukunnassa ja oli mukana Lahden Partiokillan toiminnassa.

Lausuntataide oli Helka Pärssiselle hänen omien sanojensa mukaan enemmän kuin harrastus, se oli suuri rakkaus. Ensimmäisen lausuntailtansa hän piti vuonna 1963. Helka Pärssinen opiskeli runoa ja draamaa sekä puheoppia muun muassa Helsingin yliopiston fonetiikan laitoksella ja useilla kursseilla. Helka Pärssinen oli aikansa tunnettu ja pidetty esiintyjä Etelä-Suomessa. Hän piti useita lausuntailtoja tulkiten muun muassa Aale Tynniä, Herman Hesseä, Edith Södergrania, Aapelia ja useita muita runoilijoita. Hän esiintyi sekä hengellisissä että myös muissa kulttuuritilaisuuksissa. Helka oli aktiivisesti mukana Päijät-Hämeen lausujien toiminnassa ja Suomen Lausujainliiton jäseneksi hänet hyväksyttiin vuonna 1969. Helka Pärssinen oli vahva ja temperamenttinen persoona sekä esiintyessään että myös yksityiselämässään.

Vielä muistisairaana palvelutalossa asuessaan hän keräsi asukkaat yhteisiin laulutilaisuuksiin, kuten leiriläiset menneinä vuosina tyttöleirillä. Helka Pärssinen asui viimeiset vuotensa hyvässä hoidossa Lehtiojan palvelukeskuksessa Lahdessa.

Kirjoittaja on Helka Pärssisen sisaren tytär

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut