Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Vuoden poliisiksi valittu Teppo Rainio Lahdesta on huolissaan nuorten käytöksestä liikenteessä – "Hyväksyntää haetaan nyt somen katselukertojen tai seuraajien lukumäärällä"

Vuoden poliisiksi on valittu liikennepoliisi, vanhempi konstaapeli Teppo Rainio Hämeen poliisista. Lahdessa työskentelevä Rainio on ollut moottoripyöräpoliisina vuodesta 2017. Erityisen tärkeäksi työssään hän kokee nuorison valistamisen oikeaan ja turvalliseen liikennekäyttäytymiseen.

– Ajokortti ja 15-vuoden ikä tuo heti vastuuta lisää. Hyväksyntää haetaan nyt somen katselukertojen tai seuraajien lukumäärällä. Nuoret kuljettajat ovat tämän paineen alla haavoittuvaisia. Liikenteessä huomionhakuisuus näkyy usein ylilyönteinä ja ylimääräisenä riskinottona, Rainio toteaa poliisin tiedotteessa.

Etenkin nuorten miesten riskinotto liikenteessä huolestuttaa häntä. Kiihdyttelyissä ja kilpa-ajoissa unohtuvat sekä nopeusrajoitukset että oma ja muiden turvallisuus.

– Nuorelle ajokortin menettämisellä voi olla kauaskantoisia seurauksia. Kun lähtee kortti, lähtee usein myös työ ja rahoituksella hankittu auto. Saattaa olla, että käsiin jää vain autosta otettu velka ja elämä saattaa lähteä alamäkeen, Rainio sanoo.

Toinen vuoden poliisia huolestuttava ilmiö ovat mopomiitit, joihin saattaa kokoontua satoja nuoria. Näitä miittejä on Lahden seudullakin ollut useita. Mukana on usein huonokuntoisia, vaarallisia ja joskus myös varastettuja ajoneuvoja.

Miiteissä kiihdytellään ja temppuillaan katsojien kannustamina. Mukana voi olla myös alkoholia ja huumeita. Näissäkin tapaamisissa sosiaalisen median merkitys on olennainen.

– Nuorena opittu liikennekäyttäytyminen siirtyy helposti mukana autoiluun ja tehokkaisiin moottoripyöriin, jolloin kolaririski kasvaa entistä suuremmaksi, Rainio sanoo.

Hän kannustaa vanhempia olemaan kiinnostuneita nuorten tekemisistä ja tulemaan mukaan harrastuksiin.

– Ylilyöntejä voitaisiin estää, jos vanhemmat olisivat läsnä jo mopon hankinnassa. Ei ostettaisi sitä nuoren silmään "siistin näköistä" mopoa, joka todellisuudessa kulkee liian lujaa ja on usein varusteiltaan puutteellinen tai säännösten vastainen.

Rainio kuitenkin korostaa, että valtaosa nuorista käyttäytyy asiallisesti ja toimii sääntöjen mukaan.

– Jos vain olisi aikaa, tekisi mieli mennä juttelemaan heidän kanssaan liikenteestä, kannustaa ja kiittää heitä, Rainio sanoo.

Liikenteenvalvonnan lisäksi Rainion työhön kuuluvat maastoliikenteen valvonta sekä moottorikelkalla että mönkijällä ja vaativa ajotapavalvonta erikoiskalustolla. Hän hallitsee myös automaattivalvonta-auton käytön ja raskaan liikenteen valvonnan.

Hän on ollut yli kymmenen vuoden ajan Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan poliisijäsenenä.

– En ole ammatinvalintaani katunut missään vaiheessa. Työtehtävät ovat hyvin monipuoliset ja kiinnostavat ja aina voi oppia jotakin uutta.

Rainio valmistui poliisiksi 2004 ja aloitti virkauransa Padasjoen nimismiespiirissä, missä kaikki tekivät kaikkia poliisille kuuluvia tehtäviä. Näillä vuosilla oli vaikutuksensa hänen ihmisläheiseen työskentelytapaansa.

Rainio on järjestyksessään 46. vuoden poliisi. Perjantaina julkistetun valinnan tekivät Helsingin Nuorkauppakamari, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ja Poliisihallitus.

Kuluvan vuoden teemaksi valittu liikenteenvalvonta on sellaista poliisitoimintaa, mikä näkyy laajasti kansalaisille ja vaikuttaa kaikkien arkeen ja turvallisuuden tunteeseen.