Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Päijät-Sote: Koronatilanne jatkuu vaikeana – rokottamattoman riski joutua sairaalaan jopa 20-kertainen kahdesti rokotettuun nähden

Koronaepidemiatilanne on Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella edelleen vaikea ja lähes kaikki epidemiaa kuvaavat luvut olivat viime viikolla toissa viikkoa huonommat.

Päijät-Sote arvioi, että alueen 80 prosentin rokotuskattavuus kahdesti rokotetuissa saavutetaan aikaisintaan ensi viikolla. Kaksi rokoteannosta vähintään 12-vuotiaista on saanut 79 prosenttia ja ensimmäisen rokoteannoksen 85 prosenttia. Nykyinen rokotuskattavuus ei vielä riitä epidemian hillitsemiseen.

Päijät-Sote kuvailee viime viikon epidemiatilannetta usealla mittarilla vaikeaksi. Uusia koronatartuntoja todettiin selvästi enemmän kuin edeltäneellä viikolla. Testattavien määrä ei juuri muuttunut syyslomaviikosta ja vastauksista positiivisia näytteitä oli hiukan alle yhdeksän prosenttia.

Maanantain ilmaantuvuusluku 212 kuvaa kahden viikon aikana koronaan sairastuneiden määrää väestöön suhteutettuna. Rokottamattoman väestön ilmaantuvuusluku on peräti 590, eli heidän riskinsä sairastua on suuri.

Sairaala- ja tehohoidon tarve on Päijät-Soten alueella jälleen kasvussa. Viime viikolla sairaalahoitoon joutuneista 13 koronapotilaasta yhdeksän oli rokottamattomia. Rokottamattoman riski joutua sairaalahoitoon on 15–20-kertainen verrattuna kaksi rokotusta ottaneeseen henkilöön.

Tartunnanlähde oli selvillä neljällä viidestä viime viikon tartuntatapauksista. Puolet tartunnoista todettiin niillä, jotka asuvat samassa taloudessa tartunnan jo saaneen kanssa.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu vielä maanantaina arvioimaan epidemiatilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä.