Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Voisiko muovia korvata hiuksilla? LABissa uskotaan moniin mahdollisuuksiin

Siellä niitä on, kampaamon lattialla: hiuksia. Mitä jos niille löytyisi sekajätteeseen päätymisen sijaan muuta käyttöä?

Lahdessa LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin Hiukka 2.0 -projektissa kehitetään hiuskuiduille uudenlaisia käyttökohteita. Kyseessä on syyskuun alussa alkanut kaksivuotinen hanke.

Miten olisi hiustenleikkuu messureissulla? Kätevässä kerättiin kaikenlaisia karvoja uusiokäyttöön

Hiuksille etsitään käyttöä vedenpuhdistuksessa, öljyntorjunnassa ja viherrakentamisessa. Hius on hitaasti maatuva orgaaninen materiaali. Hiuskuitu on hyvin imukykyinen ja se sitoo itseensä erilaisia kemikaaleja ja öljyä.

Jatkojalostettuna hius- ja karvakuiduilla voisi korvata esimerkiksi öljyntorjunnassa käytettäviä, jätteeksi päätyviä muovipohjaisia materiaaleja, kerrotaan LABin tiedotteessa. Hius- ja karvakuituja voidaan yhdistää myös hamppuun tai lampaanvillaan, jolloin materiaalia olisi mahdollista tuottaa erilaisiin käyttötarkoituksiin.

– Fossiilisesti tuotettujen muovipohjaisten materiaalien korvaaminen orgaanisilla ratkaisuilla auttaa ilmastokriisin hillitsemisessä, sanoo LABin projektipäällikkö Paula Nurminen.

Uudet orgaanisten kuitujen käyttömahdollisuudet luovat pohjaa uudelle liiketoiminnalle. Jätteeksi päätyvän materiaalin hyödyntämisen uusiokäyttöön uskotaan lisäävän kiertotalouden mukaista toimintaa, ja sillä on potentiaalia laajentua Lahdesta muualle Suomeen.

Projektissa ovat mukana hius- ja karvakuidun uusiokäytön mahdollisuuksia tutkinut Hiukka Hyvä -projekti ja Lahden kaupunki. Hiukka 2.0 -projektia rahoittaa Päijät-Hämeen liitto.