LUT-yliopisto mukana tutkimuksen huippuyksikössä – tavoitteena on nousta sähköisesti siiville

ESS

Ryhmä LUT-yliopiston tutkijoita on valittu mukaan Suomen Akatemian uuteen tutkimuksen huippuyksikköön.

LUTin osaajat edustavat huippuyksikössä sähkönkäyttötekniikkaa, konedynamiikkaa ja säätötekniikkaa. Ryhmä tutkii sähkökoneiden käytännön sovelluksia teollisuuden ja sähköisen liikenteen tarpeisiin ja yksi ohjelman tavoitteista on kehittää lentokoneille sopiva tapa käyttää sähköä.

Eli tavoitteena on sähkölentokone.

– Lentokoneen generaattorit ja moottorit tarvitsevat noin satakertaisen ominaistehon teollisiin koneisiin verrattuna ja sen toteuttaminen on todella haasteellista. Tällä hetkellä pääsemme ominaistehossa laboratoriokoneellamme noin puoliväliin, kertoo tutkimusryhmässä mukana oleva LUTin sähkönkäyttötekniikan professori Juha Pyrhönen.

Ohjelmatyö alkaa ensi vuoden alussa ja LUTin verkkosivujen mukaan Suomen Akatemian huippuyksikön asema turvaa rahoituksen sähkökäyttöjen tutkimukselle aluksi viideksi vuodeksi.

Koulutuskeskus Salpaus lisää englanninkielisiä koulutuksia – oppia tarjotaan myös suoraan yrityksille

Lahdessa toimii jo kolmas yhteiskäyttöisten autojen vuokraaja – aikoo lisätä sähköautojen määrää, kunhan parkkipaikkoja löytyy

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut