Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Vuoden lahtelaisen valinta korostaa myös evakkojen roolia – "Yli 80 vuoden erityinen suhde"

Lahti-Seura on valinnut vuoden 2021 lahtelaiseksi Lahden Karjalaseuran ja evakkopatsastoimikunnan puheenjohtajan Raimo Koukosen.

Porvoossa välirauhan aikana vuonna 1940 syntynyt Koukonen on ollut Lahden Karjalaseuran jäsen vuodesta 1965 ja sen puheenjohtaja vajaat 10 vuotta.

Evakkopatsas paljastettiin yleisölle juhlamenoin Lahden Hennalassa riitojen ja hankaluuksien jälkeen: "Projekti on vaatinut sitkeyttä ja karjalaista luonnetta"

Lahden Karjalaseuran hanke valtakunnallisen evakkopatsaan saamiseksi kaupunkiin kesti reilut viisi vuotta. Koukonen oli koko ajan patsastoimikunnan puheenjohtaja ja hän vaikutti Lahti-seuran mukaan keskeisesti siihen, että patsaan noin 160 000 euron rahoitus saatiin kerättyä kokoon.

Patsas paljastettiin Hennalan komentajanpuistossa elokuun 14. päivä. Samalla vietettiin Lahden Karjalaseuran 80-vuotisjuhlia.

Valitsemalla Raimo Koukosen vuoden lahtelaiseksi Lahti-Seura haluaa muistuttaa evakoiden suuresta merkityksestä kaupungin kehittymiselle. Lahden ja evakkojen suhde on yli 80 vuotta ollut erityinen, seura korostaa tiedotteessaan. Silloinen kaupunginjohtaja Uuno Takki oli henkilökohtaisesti rautatieasemalla ja houkutteli junissa matkaavia evakkoja jäämään Lahteen.

Hänen kutsuunsa vastattiin niin, että Lahteen tuli väkilukuun suhteutettuna eniten evakkoja koko Suomessa. Noin viidennes kaupungin asukkaista oli 40-luvun lopussa evakkoja.

Vuoden lahtelainen on Lahti-seuran vuodesta 1981 alkaen jakama tunnustus. Viime vuonna sen sai yrittäjä, toimitusjohtaja Pertti Hammar.