Muistokirjoitus | Anita Laukkanen

Nastolan seurakunnan eläkkeellä ollut lapsityönohjaaja Anita Laukkanen kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen 76-vuotiaana 03.10.2021.

Hän oli syntynyt 21.12.1944 Lempäälässä. Lapsuutensa hän vietti Säijän kylässä viljelijäperheessä.

Lapsuusajan merkittäviä kokemuksia olivat oman kansakoulun tulipalo sekä oman pikkuveljen kuolema varhaisessa iässä.

Anita Laukkanen suoritti Hämeenlinnassa ammattikoulun pukuompelulinjan tutkinnon 1962. Sen jälkeen elämän suunta muuttui isoveljen kanssa käydyn Vivamon nuorten kesäleirin jälkeen niin, että kutsumus vei hänet kahdeksi ja puoleksi vuodeksi opiskelemaan Helsingin Raamattukouluun, jossa hän sai Kerttu Vainikaisen johdolla rautaisan raamattuopetuksen.

Laukkanen valmistui nuorisonohjaajaksi vuonna 1967. Varsinainen työura alkoi valmistumisvuonna Viialan seurakunnassa nuorisonohjaajana ja jatkui siellä seitsemän vuoden ajan.

Vuonna 1974 Nastolan seurakunnassa avautui nuorisonohjaajan virka, johon Laukkanen valittiin. Pian hän – toiminnanohjaajakurssin suoritettuaan 1975 – erikoistui lapsityöhön jatkamaan Aune Kiljusen aloittamaa päiväkerhotyötä. Sen aikaiset ikäluokat olivat tähän päivään verrattuna suuria, lapsia oli paljon. Kasteopetukseen tarvittiin myös paljon lastenohjaajia, jolloin työmuodon budjettikin oli iso. Anita Laukkanen kouluttautui lisää saaden pätevyyttä työalajohtamiseen ja työmuodon jatkuvaan kehittämiseen. Hänen aikanaan aloitettiin Nastolassa seurakunnan päiväkerhon ja kunnallisen varhaiskasvatuksen välinen yhteistyö.

Taloudellisesti tiukkoina aikoina Laukkanen puolusti urhoollisesti omaa työmuotoaan. Esimiehenä hän oli helposti lähestyttävä, oikeudenmukainen ja alaisten mielipiteitä kuunteleva ja rohkaiseva. Rinnalla kulkeminen ja vierestä johtaminen ehkä kuvaavat parhaiten hänen johtamistyyliään. Asema parhaimmillaan 15 lastenohjaajan esimiehenä oli vaativa. Sitä luonnehti hyvin 80-luvulla Anita Laukkasen entisen kotipitäjän silloinen kirkkoherra, joka hänet hiihtoladulla tavattuamme leikkisästi tokaisi: ”oletko saanut siellä Nastolassa ne lastenohjaajat kuriin”. Vähän ennen eläköitymistään esimies halusi vielä viedä kaikki alaisensa yhteiselle matkalle pyhään maahan Israeliin.

Läsnäolevana äitinä Anita Laukkanen halusi kasvattaa ikiomaa ”päiväkerhoryhmäänsä”, omia lapsiaan, hyvään käytökseen, rehellisyyteen, raittiuteen, luonnon läheisyyteen, yhdessä tekemiseen ja siihen, että on hyvä kaveri kaikille. Usein hän toisti sanomanaan ”jokainen ihminen on Jumalan silmissä kaunis ja arvokas”.

Eläkeaika alkoi vuonna 2010 tehdyllä pyhiinvaellusmatkalla Espanjan Santiago de Compostelaan. Myös ekumeeniset pyhiinvaellusmatkat Assisiin ja Roomaan olivat lähellä hänen sydäntään. Mieluisimpia harrastuksia olivat monipuolinen liikunta, puutarhanhoito, ja aivan viime vuosina hän innostui hapanjuurileivonnasta.

Anitan rauhallista ja valoisaa olemusta jäivät kaipaamaan puoliso, kolme lasta, kaksi lastenlasta, veljet ja sisar sekä lukuisa ystäväjoukko sekä kotimaassa että eri puolilla maailmaa.

Kirjoittajat ovat edesmenneen puoliso ja lapset

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut