Hämäläisyritysten suhdannetilanne pysynyt hyvänä, kustannusten nousu ja työvoimapula aiheuttavat haasteita

Teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on pysynyt Hämeessä lähes yhtä hyvänä kuin heinäkuussa. Asia käy ilmi Hämeen kauppakamarin ja Elinkeinoelämän keskusliiton lokakuun suhdannebarometristä.

– Suhdannearviot ovat alueellamme nyt lokakuussa lähellä koko maan keskiarvoa, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen tiedotteen mukaan.

Lokakuussa vastanneista yrityksistä 21 prosenttia odotti suhdanteiden parantuvan ja 70 prosenttia arvioi niiden pysyvän ennallaan.

– Lokakuussa vastanneista 33 prosenttia arvioi tuotannon määrän olevan suurempi seuraavan kolmen kuukauden aikana, kun heinäkuussa vastaava osuus oli 29 prosenttia, Eerikäinen sanoo.

Yritykset kohtaavat kuitenkin myös haasteita. Heinäkuun tapaan 28 prosenttia vastaajista kertoi kysynnän olevan edelleen vaimeaa. Lähes neljänneksellä yrityksistä on akuuttia materiaali- ja kapasiteettipulaa. Peräti 61 prosenttia arvioi kustannusten nousseen viime kuukausien aikana. Kustannusten nousu näkyy etenkin teollisuudessa, ja sen odotetaan vaikuttavan tuotteiden ja palveluiden hintoihin.

Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus on hieman vaikeutunut heinäkuusta. Tässä kuussa rekrytointivaikeuksia oli 36 prosentilla vastanneista yrityksistä, kun heinäkuussa osuus oli 32 prosenttia. Vastanneista yrityksistä 19 prosenttia arvioi kuitenkin henkilökunnan määrän olevan seuraavan kolmen kuukauden aikana nykyistä suurempi.

Pitkäaikaistyöttömyys hellitti hieman Lahdessa

Työllisyyden kuntakokeilu ei vielä näy työllisyysluvuissa – Lahdessa yhdellä työllisyysvalmentajalla jopa 250 asiakasta, tavoite olisi sata

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut