Lomautettujen määrän reipas lasku näkyy Päijät-Hämeen tilastoissa, pitkäaikaistyöttömien tilanne ei helpota

Työttömien työnhakijoiden määrä vähenee edelleen Hämeessä ja maakunnista etenkin Päijät-Hämeessä, kertoo Hämeen ely-keskus.

Syyskuussa työttömiä oli Päijät-Hämeessä 12 prosenttia eli lähes 1 600 vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Kanta-Hämeessä lasku oli seitsemän prosenttia.

Ely-keskuksen mukaan laskua selittää erityisesti lomautettujen määrän pieneneminen. Heitä oli Hämeessä lähes 1 900 vähemmän kuin syyskuussa vuosi sitten. Muiden työttömien määrä laski runsaalla 200:lla.

Hyvästä kehityksestä huolimatta Päijät- ja Kanta-Hämeen kunnissa oli syyskuun lopussa edelleen 19 445 työtöntä työnhakijaa, mikä on 3 115 enemmän kuin syyskuussa kaksi vuotta sitten. Päijät-Hämeen osuus ely-keskuksen alueen työttömistä oli syyskuussa 12 057.

Päijät-Hämeessä työttömien määrä väheni vuodentakaisesta eniten Kärkölässä (43), Hartolassa (31), Padasjoella (21) ja Hollolassa, 20 prosenttia. Erityisen hidasta lasku oli muun muassa Sysmässä, kolme prosenttia.

Elokuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä laski 17:ssä Hämeen 21 kunnasta, eniten muun muassa Hartolassa (12) ja Padasjoella, 10 prosenttia.

Karttapalvelu kertoo vaikean tilanteen: huono-osaisuus on Päijät-Hämeessä vakava ongelma hätkähdyttävän monella mittarilla

Lahden työttömyysaste oli syyskuussa 14,9 prosenttia, kun se elokuussa oli 15,5. Heinolassa vastaavat luvut olivat 13,6 ja 13,8. Kaupunkien luvut olivat Hämeen kunnista korkeimmat.

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi Hämeessä vuodentakaisesta peräti 48 prosenttia. Kasvua oli etenkin 15–34-vuotiaiden ikäryhmissä. Syyskuun lopussa Hämeessä oli 8 808 yli vuoden työttömänä ollutta ja heistä 3 710 oli ollut yhtäjaksoisesti työttömänä yli kaksi vuotta.

Työvoimaa kysyttiin Hämeen ely-keskuksen mukaan vilkkaasti syyskuussa. Työnvälitykseen ilmoitettiin lähes 5 000 uutta avointa työpaikkaa, mikä on 72 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömien määrä laski elokuusta syyskuuhun sekä te-toimistossa että Hämeen kuntakokeiluissa, joista toinen toimii Lahden seudulla.

Työnhakijat siirrettiin kuntien vastuulle

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut