Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Kolmannen koronarokotuksen ajanvaraus avautuu Päijät-Soten alueella tällä viikolla – tarkista, onko sinulla oikeus rokotteeseen, muista myös tarvittava rokotusväli

Päijät-Sote avaa ajanvarauksen kolmanteen koronarokotukseen keskiviikkona 27.10. Ajanvaraus avautuu yli 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmille 1 ja 2. Tarkemmat tiedot riskiryhmistä voi tarkistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta. Asumispalveluiden ja kotihoidon asiakkaiden kolmannet rokotukset aloitetaan marraskuussa. Niiden alkamisesta tiedotetaan erikseen.

Ajan voi varata sote-keskuksiin tai Lahden Trion rokotuspisteelle Päijät-Soten verkkosivuilla. Kolmannen rokotuksen saa myös ilman ajanvarausta sote-keskuksista niiden walk-in-rokotusaikoina tai Trion rokotuspisteeltä tiistaista perjantaihin kello 15–19, lauantaisin kello 10–18 ja sunnuntaisin kello 11–17. Tilapäisillä, esimerkiksi kauppoihin pystytetyillä pop-up-rokotuspisteillä annetaan ensisijaisesti ensimmäisiä ja toisia koronarokoteannoksia.

Kolmas rokotus annetaan ainaisinkaan kuuden kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta. Rokotusvälin toteutuminen ja oikeus kolmanteen rokotukseen tarkistetaan rokotuspisteellä esimerkiksi näyttämällä Omakannan koronatodistusta. Mukana tulee olla myös henkilöllisyystodistus. Myös ajo- tai Kela-kortti kelpaavat henkilöllisyyden todistamiseksi.

Kolmas rokotus on samaa rokotetta, jota henkilö on saanut toisella rokotuskerralla. Käytössä ovat Biontech-Pfizerin ja Modernan mRNA-rokotteet. Mikäli rokotettava on saanut aiemmin Astra Zenecan rokotteen, kolmas annos on joko Astra Zenecaa tai mRNA-rokotetta. Astra Zenecan rokotteen käyttö loppuu Suomessa marraskuun lopussa, kun nykyiset rokotteet vanhenevat. Mikäli Pfizerin tai Modernan rokote ei sovi rokotettavalle terveydellisen esteen vuoksi, annetaan hänelle Johnson & Johnsonin Janssen-rokotetta.

Päijät-Sote muistuttaa, että rokotuspisteille saa tulla vain oireettomana, ja niillä tulee noudattaa turvaväli- ja maskisuosituksia. Rokotuksen jälkeen tulee myös olla tarkkailtavana noin 15 minuutin ajan.