Ikääntyneiden palvelutalossa todettiin koronarypäs Lahdessa, taloon asetettu vierailukieltosuositus – "Voi olla, että sulku ulottuu toisenkin viikon puolelle"

Lahden Jalkarannan palvelutalossa on todettu 26 koronatartunnan rypäs. Sami Lettojärvi

Oskari Valtonen

Lahden Jalkarannan palvelutalon 21 asukkaalla ja 5 työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Päijät-Sote tiedotti asiasta tiistaina aamupäivällä. Tartunnan alkuperää ei ole toistaiseksi saatu selvitettyä.

Jalkarannan palvelutalo on ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen yksikkö, jossa asuu 48 ihmistä. Henkilökuntaan kuuluu noin 30 ihmistä. Palvelutalossa asuu useita muistisairaita ikäihmisiä, jotka saavat ympärivuorokautista apua.

Kaikki asukkaat ja työntekijät on jo testattu koronaviruksen varalta.

– Menettely on se, että joidenkin päivien päästä katsotaan uudestaan, onko positiivisia tartuntoja tullut lisää, johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen sanoo.

Ikääntyneiden palveluiden ja kuntoutuksen toimialajohtaja Anu Olkkonen-Nikula kertoo, että talo on kohortoitu. Kohortissa tarkkaan määritellyt henkilöt rajataan esimerkiksi tiettyyn osastoon, yksikköön tai tässä tapauksessa tiettyyn taloon. Koronaan sairastuneita ei päästetä talon yhteisiin tiloihin.

Palvelutaloon siirretään sairastuneiden tilalle henkilöstöä yhtymän muista toiminnoista. Lisäksi lääkäriresurssia vahvistetaan.

– Joudumme näissä tilanteissa miettimään, mistä muualta voimme vähentää toimintoja. Jos ajatellaan hoitajia, niin käytännössä tarvittavia työntekijöitä katsotaan geriatrisista palveluista ja polikliinisesta toiminnasta, Nieminen kertoo.

THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia kaikille 60 vuotta täyttäneille

Lähes kaikilla palvelutalon asukkailla ja työntekijöillä on täysi rokotussuoja koronavirusta vastaan. Nieminen muistuttaa, että koronaan voi sairastua täydestä rokotesarjasta huolimatta.

– Kyllä rokote suojaa jonkin verran tartunnoiltakin ja oireilta, mutta ennen kaikkea se suojaa vakavilta sairastumisilta.

Nieminen painottaa, että rokotesuoja on erityisen tärkeä iäkkäille ja riskiryhmään kuuluville ihmisille.

– Tiedämme sekä tehdyistä tutkimuksista että oman sairaanhoitopiirimme kautta, että jos saa koronatartunnan, rokottamattoman riski joutua sairaalaan on 20-kertainen rokotettuun nähden. Laskemme näitä lukuja.

Voiko ikä vaikuttaa siihen, miten hyvin rokote suojaa koronataudilta?

– Kyllä se jonkin verran vaikuttaa. Nyt en puhu pelkästään Jalkarannasta, vaan ylipäänsä iästä. Jos ihminen saa infektion, niin mitä ikääntyneempi ja huonokuntoisempi hän on, sitä lievempi tauti voi aiheuttaa pahemmat oireet sairastuneelle, Nieminen vastaa.

Päijät-Häme laahaa koronarokotuksissa maan keskitason alapuolella – Asiantuntija: sairautta vastaan on käytössä tasan kaksi vaihtoehtoa

Päijät-Sote on ollut yhteydessä asukkaiden läheisiin ja kertonut heille tilanteesta.

Palvelutaloon on asetettu vahva vierailukieltosuositus. Asukkaiden omaiset voivat vierailla talossa hyvin suojattuna, mutta ulkopuoliset eivät. Vierailut sovitaan aina ensin henkilöstön kanssa suojautumisen vuoksi.

Olkkonen-Nikulan mukaan talon tilannetta arvioidaan nyt päivittäin.

– Sulku monta kertaa vastaavissa tilanteissa on kestänyt useita päiviä. Voi olla, että se ulottuu toisenkin viikon puolelle, hän sanoo.

Päijät-Sote ei anna asukkaiden tai työntekijöiden terveydentilasta tai rokotussuojasta tarkempia tietoja yksityisyydensuojan säilyttämiseksi. Yksikön tilanteesta tiedotetaan seuraavan kerran keskiviikkona aamupäivällä.

Juttua muokattu klo 13.28. Lisätty Olkkonen-Nikulan kommentit ja päivitetty juttua kauttaaltaan. Lisätty kello 16 Tuomo Niemisen kommentit ja päivitetty juttua uudelleen kauttaaltaan.

Koronarokotehaaste etenee Päijät-Hämeessä – Lahdessa toimiva Upseerikerho tarjoaa rokotuksesta lounaan

52 uutta tartuntaa, yksi uusi kuolemantapaus

Aiheeseen liittyvää

  1. 19.10. koronatilanne Päijät-Hämeessä: 52 uutta tartuntaa, yksi uusi kuolemantapaus
    19.10.2021 9:00
  2. THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia kaikille 60 vuotta täyttäneille
    19.10.2021 12:43

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut