Palveluita, yhteisiä asuintiloja ja turvallisuutta parantavaa digitaalisuutta saman katon alle – ikääntyvälle väestölle pohditaan nyt Päijät-Hämeessä uudenlaisia malleja asumiseen

Kärkölässä ja Padasjoella kehitetään nyt uutta asumisen mallia vanhusväestön tarpeisiin. Mirja Hussain

Heidi Malin

Kärkölässä ja Padasjoella kehitetään nyt uutta joustavamman asumisen mallia ikääntyneen väestön tarpeisiin, Päijät-Sote kertoo tiedotteessaan. Myös kuntalaiset on otettu mukaan mallin kehittämiseen. Parhaillaan kerätään kuntalaisten, ikääntyneiden kanssa toimivien omaisten ja muiden sidosryhmien näkemyksiä hankkeen taustatiedoksi.

Tarkoituksena on löytää sellaisia asumisen tapoja, joissa iäkäs ihminen voisi asua itsenäisesti palveluiden lähellä niin, että hän voisi samalla tuntea olonsa turvalliseksi.

– Väestö ikääntyy, ja on välttämätöntä löytää uudenlaisia asumisen ratkaisuja, joiden avulla ikääntyneet voivat asua keskeisellä paikalla. Palvelujen äärellä, yhteisöllisesti mutta omassa kodissa, Joustavan palvelun asumismalli iäkkäille -hankkeen projektipäällikkö Kati Ruusuvirta sanoo tiedotteessa.

Senioritaloja nousee ympäri Lahtea – katso tästä minne kaikkialle nyt rakennetaan

Padasjoen ja Kärkölän kokeiluissa olisi tarkoituksena luoda asumisen malli, joka voitaisiin ottaa myöhemmin käyttöön koko maakunnassa. Asumismallissa samassa talossa olisi tarjolla esimerkiksi hoiva- ja peruspalveluita asukkaan yksilöllisen tarpeen mukaan sekä asumiseen tarkoitettuja yhteisiä tiloja. Lisäksi samassa talossa voisi olla tarjolla kunnan palveluita sekä arkea helpottavia digitaalisia ratkaisuja.

– Keskeistä olisi voida hakeutua näihin joustavan palvelun asuntoihin omaa tilannetta ennakoiden ja asua turvallisesti, omassa kodissaan elämän loppuun saakka, Ruusuvirta sanoo tiedotteessa.

Joustavan palvelun asuntoihin voisi hakeutua oman arvion tai asiakasohjaajien kannustamana esimerkiksi silloin, kun alkaa näyttää todennäköiseltä, ettei enää pärjää nykyisessä asumismuodossa.

Päijät-Soten hanke on yksi sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamista Joustavan palvelun asumismalli iäkkäille -hankkeista (JOPA), joita toteutetaan viidellä eri alueella Suomessa. Kokonaisuus on osa kansallista ikäohjelmaa. Hanke kestää vuoden 2022 loppuun saakka.

Päijät-Sote: Hoitajamitoitus ja ikääntyneiden määrän kasvu edellyttävät tuntuvia lisärekrytointeja vanhuspalveluihin

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut