Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lahtelaismies tuomittiin entisen naisystävänsä murhasta – pitkään jatkunut massiivinen väkivalta oli kiduttavaa ja nöyryyttävää

Lahtelainen 33-vuotias Juha Olavi Kohonen tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen. Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi tuomion maanantaina.

Henkirikos tehtiin toukokuussa Kohosen kerrostaloasunnossa Lahden Keijupuiston Tapparakadulla. Uhrina oli 21-vuotias lahtelaisnainen, jonka kanssa mies aiemmin seurusteli.

Murhan tekoaika oli poikkeuksellisen pitkä: väkivaltaa oli ollut kolmena peräkkäisenä päivänä, kunnes torstaina 27. toukokuuta paikalle hälytetty ensihoitoyksikkö totesi naisen kuolleeksi.

Naisessa oli 150–170 teräaseella tehtyä vammaa. Asunnosta löytyi kuusi veristä teräasetta: keittiöveitsiä, puukko ja saksia. Naisen päähän, vartaloon ja raajoihin oli kohdistunut myös satoja iskuja tylppää väkivaltaa, joista suurin osa oli lyöntejä ja osa potkuja. Nämä aiheuttivat muun muassa viisitoista kylkiluunmurtumaa ja maksan repeämän.

Kuoleman aiheutti päähän kohdistunut voimakas tylppä väkivalta. Uhri sai aivoruhjeita ja vaikeita aivovaurioita. Hän oli tajuissaan ja elossa suurimman osan aikaa väkivallasta.

Naista hakattu päähän, isketty teräaseella yli 150 kertaa, leikattu korvat irti: lahtelaismies kiistää murhasyytteen – kertoi käyttäneensä amfetamiinia ja joutuneensa välillä psykoosiin

Oikeus kuuli maanantaina ennen tuomion julistamista vielä yhtä todistajaa, uhrin uutta miesystävää. Tämä kertoi, että Kohonen oli riidellyt naisen kanssa puhelimessa ja vaatinut tulemaan asunnolleen. Vaatimusta oli tehostettu uhkaamalla naisen läheisiä väkivallalla.

Miesystävän mukaan Kohonen oli hermostunut siitä, että nainen oli käyttänyt amfetamiinia, kun hän taas ei voinut sitä käyttää vainoharhojen ja psykoosin takia.

Läheistensä puolesta peloissaan oleva nainen päätti lähteä ex-miehensä asunnolle. Siellä oli myös hamppuviljelmä ja vuokraisäntä oli tulossa käymään. Kohonen itse kertoi pyytäneensä naista auttamaan siivouksessa ja alkoi myös käyttää amfetamiinia.

Samana päivänä nainen lähetti miesystävälleen kuvan kasvojensa mustelmista. Miesystävä aneli naista lähtemään asunnosta, mutta tämä päätti vielä jäädä.

Seuraavana päivänä naisen kasvokuvassa oli lisää mustelmia. Miesystävä huomasi, että viesteissä oli outoja kirjoitusvirheitä, vaikka nainen kirjoitti yleensä virheetöntä tekstiä. Oikeudessa esitettiin, että nämä virheet kertoivat etenevästä aivovauriosta.

Kohonen kertoi seurustelleensa naisen kanssa 3,5 vuotta päästyään vankilasta. Hänet oli tuomittu tapon yrityksestä yli 3 vuoden vankeuteen. Hän oli lyönyt toista miestä useita kertoja puukolla.

Aluesyyttäjä Pasi Pälsi ei muistanut uraltaan toista tapausta, jossa uhrille olisi tehty näin massiivista väkivaltaa. Kuolemaa ei lopulta aiheuttanut lukuisten teräaseiden käyttö vaan päähän kohdistuneet lyönnit ja potkut.

– Teko on todellakin tehty käsin. Uhrin kannalta väkivalta oli pitkäaikaista ja kiduttavaa. Se on ollut myös nöyryyttävää, kun uhrilta on leikattu hiuksia ja korvat irti.

Oikeussalissa katsotulla kännykkävideolla kuului raskaasti hengittäneen naisen hätääntynyt ääni. Hän sanoi, ettei varmaan elä enää kauaa.

Syyttäjä tarkensi maanantaina syytettä vammojen osalta. Uhrilla ei ollut vain kahdeksan kylkiluunmurtumaa vaan yhteensä viisitoista, joista kahdeksan oli vasemman puolen kylkiluissa ja seitsemän oikealla puolella.

Syyttäjä totesi, että yksi teräaseella isketty syvempi haava ulottui keuhkoon asti, mikä jo yksin puhui tappotahallisuuden puolesta. Kuolinsyytutkimuksen mukaan uhri ei ollut tässä vaiheessa enää elossa.

Vaikka uhriin saatiin välillä yhteys viestisovellusten kautta, ne vain osoittivat, että väkivalta oli alkanut heti, kun uhri oli saapunut asunnolle.

Syyttäjän mukaan mies pyrki kertomuksellaan oikeudessa vain suojelemaan itseään ja oman roolin myöntäminen oli tälle vaikeaa. Syyttäjä sanoi, että tällainen väkivalta voi aiheuttaa vain kuoleman ja vaati elinkautista vankeutta murhasta.

Lahtelaismiehelle luetaan tänään syyte murhasta – henkirikos tehtiin kerrostaloasunnossa Keijupuistossa toukokuussa

Mies kiisti murhasyytteen oikeudessa. Hän tunnusti aiheuttaneensa uhrin vammat ja kuoleman, mutta hänellä ei ollut tarkoitus tappaa.

Väkivalta ei puolustuksen mukaan ollut yhtäjaksoista, joten kyseessä ei olisi yksi rikos. Puolustuksen mukaan kyseessä ovat yksi tai kaksi törkeää pahoinpitelyä ja törkeä kuolemantuottamus. Jos katsotaan, että kyseessä on yksi rikos, se on tappo, ei murha. Puolustuksen mukaan mies ei ymmärtänyt, että päähän kohdistuneet iskut johtaisivat kuolemaan.

Oikeus katsoi, että kyseessä oli yksi teko eikä useita. Miehellä oli tarkoitus tappaa uhrinsa ja tekotapa oli erityisen raaka ja julma.

Raakuudesta kertoivat väkivallan määrä, useat teräaseet ja pitkä aika, jotka osoittivat sitkeää surmaamispyrkimystä. Julmuudesta kertoi veriteon kohdistuminen puolustuskyvyttömäksi muuttuvaan pienikokoiseen uhriin, joka oli tajuissaan suurimman osan aikaa. Väkivalta aiheutti suurta kärsimystä.

Henkirikoksen törkeyttä lisäsi se, että se tehtiin ex-parin entisessä yhteisessä kodissa ja tekijä oli ollut uhrille läheinen ihminen.

Murhan lisäksi Kohonen tuomittiin myös törkeästä huumausainerikoksesta. Hänellä oli hallussaan 850 grammaa marihuanaa, pieni määrä amfetamiinia ja 51 kannabiskasvia.

Kohonen määrättiin korvaamaan uhrin äidille, isälle ja siskolle kullekin 5 000 euroa loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä ja äidille noin 6 000 euroa hautauskuluista. Hänen on korvattava myös asianomistajien oikeudenkäyntikuluja 9 900 euroa ja ruumiinavauksen kulut 2 800 euroa.

Kohosen omat yli 12 000 euron oikeudenkäyntikulut jäivät valtion vahingoksi.

Hänet passitettiin vankilaan suorittamaan tuomiotaan. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Poliisi epäilee: lahtelaismies murhasi nuoren naisen Keijupuistossa – juttu siirtyi syyteharkintaan

Lahdessa paljastui henkirikos viime torstaina – poliisi otti epäillyn kiinni tekopaikalta pian ilmoituksen jälkeen