Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Muistokirjoitus | Tuulo Lehtinen 1933-2021

Faktori, mainoshoitaja ja toimitusjohtaja Tuulo Ensio Lehtinen syntyi Ruuhijärvellä 19.7.1933 ja kuoli Lahdessa vaikean sairauden uuvuttamana 13.9.2021.

Tuulo Lehtisen lapsuus kului Lahdessa ja Ruuhijärvellä Lehtisten yrittäjäperheessä. Isä Ossi Lehtinen kaatui rintamalla syksyllä 1941 ja Tuulon sota-aika jatkui koulussa Ruuhijärvellä ja sodan loppuvaiheessa sotilaspoikana sotavankeja vartioiden. Sodan jälkeen koulunkäynti jatkui Lahden Lyseossa 1946–1951.

Tuulo Lehtinen tutustui tulevaan vaimoonsa Ruuhijärvellä ja avioliitto Mirja Sinikka Lehtisen kanssa solmittiin Lahdessa 2.11.1957. Aviopari muutti Helsinkiin ensin töihin, Sinikka kauppakeskukseen ja Tuulo Kirjapaino Aa -yhtiöön.

Tuulo Lehtinen aloitti opiskelun Ateneumissa graafisella linjalla 1956 valmistuen faktoriksi 1959 ja Myynti- ja Mainoskoulusta mainoshoitajaksi 1966. Työ mainosalalla alkoi Helsingissä Pohjoismainen Sähkö Oy:n (PSO) mainoshoitajana 1959–1965. Yritys keskittyi nimestään huolimatta myös musiikin tuotantoon nostaen useita 50- ja 60-luvun artisteja ja muusikoita parrasvaloihin, muun muassa Puhelinlangat laulaa -kappaleella nuoren Katri Helenan.

Upo Osakeyhtiön mainospäällikön tehtävät toivat Lehtisen perheineen takaisin Lahteen 1964, ja nuorelle mainospäällikölle riitti haasteita, kun Upo kodinkoneet tulivat yhtiön tuotantoon. Ura jatkui välillä Helsingissä Lehtimiehet oy:ssä markkinointitehtävissä 1971–73 ja takaisin ”kotona” Upo Muoviteollisuuden mainospäällikkönä 1974 Nastolassa. Askon ja Upon toiminnot yhdistettiin ja Lehtinen jatkoi urallaan 1980–1982 yhtiön mainospäällikkönä Asko-Upossa kunnes suhdanteet ja kriisit ajoivat Asko-Upon muutoksiin. 1983 unelma omasta yrityksestä toteutui ja hän perusti Lahteen mainostoimiston, Mainossäde Oy:n. Mainossäteen ja Lehtisen projekteista yksi tunnetuimmista on Lahden hiihdon MM-kisojen 1989 ilme ja kisamaskotti Nestori, joka teki erinomaisesti kauppansa kisojen Suomen joukkueen kannalta menestyksellisten kisojen aikana.

Tuulo Lehtinen oli ikänsä aktiivinen urheilumies: muutettaessa Lahteen Asko-Upon Tammivuoret saivat Lehtisen mukaan Upon Pallon toimintaan. Upon Pallon ja Lahden Reippaan yhdistyessä Lehtinen suunnitteli uudelle seuralle, Kuusysille, logon ja toimi vuosia Kuusysin hallinnossa. Tuulo Lehtisen ääni kuuluttajana oli tuttu Lahden Kisapuistossa 1970 ja -80 luvuilla. LHS:n punapaidat -seuran mäkihyppyveteraanit oli tärkeä yhteisö Lehtiselle, joka myös hiihti ja harrasti mäkihyppyä. Mäkiennätys Ruuhijärven hyppyrimäestä 1948 taisi jäädä lopullisesti Tuulon nimiin, kun mäki purettiin.

Lehtinen oli aktiivinen toimija useissa yhteisöissä: Upon vuosien myötä Lahden LVI Senioreissa, jo vuonna 1937 toimintansa Puu-Oululaisessa aloittaneessa Pyöreässä Pöydässä ja Lions Clubissa erilaisissa hyväntekeväisyystempauksissa.

Viimeisten vuosien rakkain harrastus oli sodan ajan Sotilaspoikien Perinneliitto, jonka Lahden killan puheenjohtajana Tuulo Lehtinen toimi lähes kuolemaansa saakka. Lehtisen panos oli merkittävä Sotilaspoikien Lahden ja Nastolan alueen historiasta kertovan kirjan toimittamisessa sekä tarinan saattamisesta myös Yleisradion levitykseen josta Tuulo palkittiin Nastola-mitalilla.

Luonto ja ympäristö olivat tärkeitä Tuulolle, kesäisin hän marjasti ja sienesti ahkerasti vaimonsa Sinikan kanssa, kesällä pyöräiltiin ja talvisin hiihdettiin. Tuulo-Vaari oli rakas tarinankertoja lastenlapsille ja myös muille, ketä nyt kulloinkin sattui sopivalle etäisyydelle kuuntelemaan värikkään ja rikkaan elämän kokemuksia.

Kirjoittajat ovat Tuulo Lehtisen pojat sekä hyvä ystävä ja pitkäaikainen työtoveri.