Naista hakattu päähän, isketty teräaseella yli 150 kertaa, leikattu korvat irti: lahtelaismies kiistää murhasyytteen – kertoi käyttäneensä amfetamiinia ja joutuneensa välillä psykoosiin

Lahtelainen 33-vuotias mies sai syytteen murhasta perjantaina Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Kai Sinervo

Nina Räty

Lahtelainen 33-vuotias mies sai syytteen murhasta perjantaina Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Hänen syytetään murhanneen 21-vuotiaan lahtelaisnaisen toukokuun lopussa Lahden Keijupuistossa. Henkirikos tehtiin miehen kerrostaloasunnossa Tapparakadulla.

Syytteen mukaan murhan tekoaika on poikkeuksellisen pitkä, kolme päivää eli 24.-27. toukokuuta. Syyttäjän mukaan mies tappoi uhrinsa tekemällä hänelle pitkäkestoista tylppää ja teräaseella tehtyä väkivaltaa.

Syytteen mukaan mies oli kohdistanut voimakasta tylppää väkivaltaa uhrinsa päähän. Uhri sai aivoruhjeita ja vaikeita aivovaurioita, jotka aiheuttivat kuoleman. Naisen vartalossa, päässä ja raajoissa oli 150-170 teräaseella tehtyä vammaa ja hänen korvansa oli leikattu irti. Tylppää väkivaltaa kohdistui uhrin päähän, vartaloon ja raajoihin satoja iskuja. Nämä aiheuttivat kahdeksan kylkiluunmurtumaa ja maksan repeämän.

Uhri oli tajuissaan ja elossa suurimman osan aikaa väkivallasta. Syyttäjän mukaan teko oli tehty erityisen raa’alla ja julmalla tavalla, koska väkivallan määrä ja laatu osoittivat sitkeää surmaamispyrkimystä ja piittaamattomuutta toisen kärsimyksestä. Väkivalta myös kohdistui teon aikana puolustuskyvyttömäksi muuttuneeseen ihmiseen.

Mies kertoi oikeudessa, että hän oli seurustellut naisen kanssa 3,5 vuotta, mutta 1–2 kuukautta ennen henkirikosta nainen oli muuttanut pois asunnosta.

Miestä syytetään myös törkeästä huumausainerikoksesta. Syytteen mukaan hänellä oli hallussaan 850 grammaa marihuanaa ja pieni määrä amfetamiinia sekä 51 kannabiskasvia.

Mies kiisti murhasyytteen oikeudessa. Hän tunnusti aiheuttaneensa väkivallalla uhrin vammat ja kuoleman, mutta hänellä ei ollut tarkoitus tappaa uhria. Väkivalta ei miehen mukaan ollut yhtäjaksoista, joten kyseessä ei olisi yksi rikos. Syytetyn mukaan kyseessä oli törkeä pahoinpitely, pahoinpitely ja törkeä kuolemantuottamus.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeutta. Uhrin äiti, isä ja sisko vaativat syytetyltä yhteensä yli 20 000 euron korvauksia loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä ja hautauskuluista.

Poliisikuulusteluista käy ilmi, että naisen vanhemmat ja ystävä olivat olleet pitkään huolissaan miehen väkivaltaisuudesta.

Syytetty soitti hätäkeskukseen ensimmäisen kerran torstaina 27.5. vähän ennen kahta aamuyöllä. Hän ei kuitenkaan kertonut tarkkaa osoitettaan. Ensihoitoyksikkö ja poliisit eivät löytäneet oikeaa asuntoa. Poliisi kävi kaikki talon asunnot läpi, mutta syytetty ei avannut ovea. Hätäpuhelu jäi mysteeriksi.

Seuraavan kerran syytetty soitti hätäkeskukseen torstaina vähän ennen kello 17:ää eli 15 tuntia ensimmäisen hätäpuhelun jälkeen. Nyt osoite saatiin tietoon. Paikalle saapunut ensihoitoyksikkö totesi naisen kuolleeksi ja ilmoitti surmasta poliisille.

Syytetty kertoi oikeudessa tutustuneensa naiseen liki neljä vuotta sitten, ja he olivat seurustelleet 3,5 vuotta. Seurustelu alkoi heti, kun mies pääsi vankilasta, jossa hän oli istunut noin 1,5 vuotta väkivaltarikoksesta tuomittuna.

Hänet oli tuomittu vuonna 2016 yli 3 vuoden vankeuteen tapon yrityksestä ja kahdesta lievemmästä rikoksesta. Mies oli lyönyt toista miestä useita kertoja puukolla.

Seurusteleva pari oli asunut yhdessä Tapparakadun asunnossa. 1-2 kuukautta ennen kuolemaansa nainen oli muuttanut pois, mutta suhteen päättyminen ei ollut syytetyn mukaan selvää.

Syytetty oli pyytänyt naisen auttamaan asunnon siivoamisessa. Vuokraisäntä oli tulossa käymään, koska naapurit olivat valittaneet metelistä. Siivouksen jälkeen syytetty kertoi lähteneensä ostamaan amfetamiinia.

Mies kertoi käyttäneensä amfetamiinia, mutta siitä tuli hänelle vainoharhainen olo ja hän joutui välillä psykoosiin. Tiistaina 25. toukokuuta miehelle ja naiselle oli tullut riita ja mies oli pahoinpidellyt naista ensimmäisen kerran.

Vuokraisäntä ei tullutkaan asuntoon sisälle, vaan mies tapasi hänet ulkona.

– Jatkoin amfetamiinin käyttöä ja etsin laatikoista johtolankoja. Epäilin, että NN (uhri) olisi vienyt yhteistä kannabistamme, syytetty kertoi oikeudessa.

Miehen mukaan väkivalta jatkui seuraavana yönä. Hän halusi nähdä naisen puhelimesta kuvia ja epäili, että nainen olisi antanut asunnon avaimet eteenpäin.

Kun syytetty soitti ensimmäisen kerran hätäpuhelun, oli naisen korvat jo leikattu irti. Syytetyn mukaan hän oli käyttänyt naisen suihkussa ja auttanut tätä pukeutumaan, mutta nainen ei olisi suostunut lähtemään ulos ambulanssiin vaan olisi mennyt sohvalle nukkumaan. Mies ei halunnut ensihoitajia asuntoonsa, koska siellä oli kannabisviljelmä.

Oikeudessa käytiin keskustelua myös viesteistä, joita naisen puhelimesta oli lähetetty näiden päivien aikana. Johtuivatko lukuisat kirjoitusvirheet siitä, että naiselle oli jo väkivallan seurauksena muodostunut vaurioita aivoihin? Ja oliko mieskin lähettänyt viestejä naisen puhelimella?

Oikeussalissa katsottiin syytetyn kuvaama kahdeksan minuutin kännykkävideo keskiviikkoiltapäivältä. Suurimman osan ajasta kamera kuvasi ovisilmästä kerrostalon käytävään. Hetken näkyy lattialla ollut teräase. Naista ei näy kuvassa, mutta hän puhuu peloissaan olevalla äänellä ja hengittää hyvin raskaasti. Nainen sanoo: "Mä en varmaan elä enää kauan."

Poliisi löysi asunnosta kuusi erilaista teräasetta, joissa oli verta. Osa niistä oli piilotettu.

Oikeuslääkäriä kuultiin istunnossa suljetuin ovin. Pääkäsittelyä joudutaan jatkamaan vielä ensi viikolla, koska yhtä todistajaa ei saatu paikalle.

Juttua täydennetty 15.10.2021 kello 11.05 syyttäjän vaatimuksilla ja kello 11.14 miehen kertomuksella seurustelusuhteesta ja naisen muuttamisesta pois asunnosta. Lisätty kello 14.22 tiedot syytetyn puhelinsoitoista sekä miehen kertomus tilanteen kärjistymisestä. Täydennetty tietoja syytetyn rikostaustasta 16.58. Korjattu tieto uhrin iästä 17.23. Hän oli 21-vuotias, ei 22-vuotias, kuten jutussa ensin kerrottiin. Lisätty tieto videosta 19.32.

Lahtelaismiehelle luetaan tänään syyte murhasta – henkirikos tehtiin kerrostaloasunnossa Keijupuistossa toukokuussa

Aiheeseen liittyvää

  1. Lahtelaismiehelle luetaan tänään syyte murhasta – henkirikos tehtiin kerrostaloasunnossa Keijupuistossa toukokuussa
    15.10.2021 7:00
  2. Poliisi epäilee: lahtelaismies murhasi nuoren naisen Keijupuistossa – juttu siirtyi syyteharkintaan
    28.9.2021 11:28

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut