Vielä yksi aikalisä – Lahden Malva perui näyttelyjulkistuksensa viime tipassa

Museonjohtaja Tuulia Tuomi esitteli Malvan juuri valmistuneita tiloja viime kesäkuussa. Mirja Hussain
Ilkka Kuosmanen

Ilkka Kuosmanen

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva siirtää avajaisnäyttelynsä julkistusta. Malva kertoi aiemmin, että se aikoo tiedottaa kansainvälisestä avajaisnäyttelystään keskiviikkona. Museon on määrä avautua huhtikuun lopussa 2022.

Malvan tiedotteen mukaan avajaisnäyttelyn taiteilija on ehdottanut niin merkittäviä muutoksia erääseen teokseensa, että aikalisä on paikallaan. Museoamanuenssi Paula Kortteen mukaan puhutaan mieluummin joistakin viikoista kuin päivistä.

– Taiteilija on ollut niin innoissaan Malvan tiloista, että hän päätyi ideoimaan aivan uudenlaisen teoksen, Korte selittää.

Kyse ei siis ole esimerkiksi siitä, että museolla ja avajaisnäyttelyn taiteilijalla olisi erimielisyyksiä teokseen käytettävästä rahasummasta?

– Ei, minkäänlaista ristiriitaa tässä asiassa ei ole. Mutta päätimme, että nyt ei kiirehditä, Korte huomauttaa.

Lahden uuden taidemuseon Malvan pitkä loppusuora maksaa yli 700 000 euroa

Malva on pantannut kansainvälisen avajaistähtensä nimeä kuin valtionsalaisuutta. Korte varoo visusti paljastamasta edes sitä, mitä taidesuuntausta kyseinen taiteilija edustaa. Näyttelyn suunnittelua on kuitenkin jouduttu tekemään virtuaalisesti, sillä koronarajoitusten vuoksi taiteilija ei ole voinut matkustaa Lahteen.

Aiheuttaako julkistuksen siirtyminen muuta aikataulujumppaa avautumassa olevalle museolle?

– Sitä täytyy vielä arvioida erikseen. Mutta itse museon avajaisiinhan meillä on vielä hyvin aikaa, Korte sanoo.

Päätimme, että nyt ei kiirehditä.

Museoamanuenssi Paula Korte

Malvan kaksi muuta avajaisnäyttelyä julkistettiin jo viime keväänä. Ne ovat kansainvälinen julistetriennale sekä näyttely museon omista kokoelmista.

Kolmannesta näyttelystä on kerrottu tässä vaiheessa vain se, että kyseessä on "kansainvälisesti palkitun ja juhlitun taiteilijan menestysnäyttely".

Malvan uutta ja vanhaa yhdistävät tilat valmistuivat jo viime keväänä. Myös rakennusprojekti kärsi viivästymisistä. Alun perin uuden taidemuseon arveltiin valmistuvan kesäksi 2020.

Malvan pitkä viimeistelyvaihe paljastaa lahtelaisen taidekentän kaksi todellisuutta

Ilmastokirkko kutsui Sopenkorven Kesannolla osallistujat aikamatkalle tulevaisuuteen – esitystaidekollektiivi syntyi ekologisen kriisin aiheuttamasta kohtaamisen tarpeesta

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut