Päijät-Hämeen luontokohteita on kunnostettu urakalla – hellekesä houkutteli hurjat määrät ihmisiä Päijänteelle

Esimerkiksi Päijätsalon näkötornia ja Kelventeen portaita on korjattu viime aikoina.

Kelvanteen kansallispuiston suosio jatkuu. Timo Mustalampi

Anna-Tuulia Hautala

Hämeen kansallispuistojen suosio jatkoi kasvuaan tänä vuonna. Retkeily ei yltänyt viime vuoden tasolle, mutta helteinen kesä houkutteli Päijänteelle 55 prosenttia enemmän kävijöitä vuoteen 2019 verrattuna, Metsähallituksen tiedotteissa kerrotaan.

Esimerkiksi Padasjoen satamasta Kelventeelle matkailijoita kuljettava laiva vietti ennätyskesää.

Sen sijaan tapahtumakeskeisen Evon retkeilyalueen käyntimäärät jäivät jo toista vuotta alle normaalin.

Syynä lienevät osittain kokoontumisten järjestämiseen vaikuttaneet koronarajoitukset, tiedotteessa pohditaan.

Metsähallitus on kunnostanut Hämeen kansallispuistojen ja luontokohteiden retkeilyrakenteita, pysäköintialueita ja tiestöä viime vuosina eduskunnan myöntämillä lisämäärärahoilla sekä tasokorotuksilla.

Samalla on parannettu luontokohteiden esteettömyyttä. Esimerkiksi Lammin Evon Niemisjärvien alueelle tehtiin uusi esteetön reitti ja leirialueelle laituri.

Luontokohteita kehitettiin myös ison maaseuturahoitteisen hankkeen turvin. Päijänteen kansallispuistossa kunnostettiin Päijätsalon näkötorni maalaamalla, laajennettiin pysäköintialuetta sekä hankittiin kävijälaskuri.

Pulkkilanharjulla Asikkalassa parannettiin opastusta ja kävijälaskentaa ja lisättiin pöytä-penkkejä. Kelventeellä uusittiin portaat ja Kirkkosalmen taukopaikka muutettiin esteettömäksi.

Hanke alkoi vuonna 2019. Hankkeen kokonaisbudjetti on 999 500 euroa, josta 70 prosenttia on Hämeen ely-keskuksesta tulevaa EU-osarahoitteista Maaseuturahaston rahoitusta.

Hankkeen viimeisimmät toimenpiteet valmistuvat syksyn ja tulevan talven aikana.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut