Lukijalta: Vanhusten huoltoon riittää rahaa, kun kerran liikuntapaikkoihinkin

Leena Vilponen

Pakko kirjoittaa vanhusten kotiin tuotettujen palveluiden nykytilasta. Muistisairaan yksityinen kotipalvelu piti lopettaa henkilökunnan vähäisyyden takia. Toki vastuu siirtyi kaupungille, ja homma toimii jotenkuten nyt, kun asiakas on vielä kohtuullisessa kunnossa ja omaiset hoitavat osan asioista.

Toinen tapaus on pariskunta, molemmat yli 80-vuotiaita. Mies on sairastellut, kaatunut kotona saaden murtuman selkäänsä ja todettu virtsatieongelmia.

Kotipalvelu, ihanat ihmiset, käyvät 15 minuuttia kerrallaan ehtien juuri ja juuri hoitaa tarvittavat toimenpiteet, katetroinnin ja kontrolliverikokeet, lääkkeiden jaon. Aikaa kuunnella ei ole, kun pitää kiirehtiä seuraavaan paikkaan.

Hoitajat vaihtuvat usein, ja sijaisista on kova puute. Tiedottaminen ontuu. Muun muassa lääkkeiksi määrätty jatkossa otettavaksi 2x2 kovia kipulääkkeitä, jotka lamaannuttavat hengitystä ja väsyttävät, eikä niiden tarvetta ole arvioitu sen jälkeen.

Keskustelu eläkkeellä olevan sairaanhoitajan kanssa sai aikaan sen, että lääkitystä vähennettiin vain tarvittaessa otettavaksi. Tarve väheni, mies virkistyi, eivätkä kivut palanneet.

Ihanne, että jokainen voisi olla kotonaan mahdollisimman pitkään, on johtanut siihen, että meillä on aivan liian huonokuntoisia, yksinäisiä vanhuksia asumassa itsekseen. Myös kotihoidon tarve on kasvanut merkittävästi, mutta työntekijämäärään ei ole panostettu, eikä sijaisia tahdo riittää.

On myös tehtävä lisää ympärivuorokautisia, kodinomaisia hoitopaikkoja, sillä yhä enemmän on vanhuksia, joille koti on turvaton.

Tämä on jatkuva kierre, joka paranee vain lisäämällä hoitohenkilökunnan vakansseja, saattamalla palkka vastaamaan työn vaativuutta ja kehittämällä työjärjestelyjä.

On myös tehtävä lisää ympärivuorokautisia, kodinomaisia hoitopaikkoja, sillä yhä enemmän on vanhuksia, joille koti on turvaton sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Sanotaan, että rahaa ei ole. Kuitenkin Lahdessakin on varaa laittaa miljoonia hyvinvoivien kaupunkilaisten urheilupaikkojen rakentamiseen, pyöräteihin, joita me iäkkäät emme pysty hyödyntämään.

Päättäjät, vaikuttakaa, kun vielä voitte. Sängynpohjalta on turha huudella.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut